Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Σήμερα η Παρασκευή της αποχώρησης ;



Κρίσιμη μέρα για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο θεωρείται η σημερινή, καθώς λήγει το τελεσίγραφο που έχει στείλει η αντιπολίτευση στον Πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, να εγκαταλείψει την προεδρία.

Παρασκευή της αποχώρησης την χαρακτηρίζουν οι διαδηλωτές που προετοιμάζονται για άλλο ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην Πλατεία Ταχρίρ.

Οι οργανωτές των διαδηλώσεων, που αποκαλούν τους εαυτούς των, η Γενιά της Επανάστασης, ελπίζουν ότι θα συγκεντρώσουν πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους του Καίρου.

Ο στρατός είναι σε επιφυλακή, ώστε, αν χρειαστεί, να επέμβει για να επιβάλει την τάξη.

Ο πρωθυπουργός, Αχμέντ Σαφίκ, έδωσε εντολή στον Υπουργό Εσωτερικών να μην παρεμποδίσει τις ειρηνικές πορείες, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Οι νεκροί, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, έχουν φτάσει τους 10, ενώ οι τραυματίες είναι χιλιάδες!

Την προοπτική άμεσης παραίτησης του προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ, συζητάει με Αιγύπτιους αξιωματούχους, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα.

Η πρόταση προβλέπει ότι ο Μουμπάρακ θα παραδώσει την εξουσία σε μία μεταβατική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο, Ομάρ Σουλεϊμάν, που θα έχει τη στήριξη του στρατού της χώρας, αναφέρει το ρεπορτάζ, που βασίζεται σε πηγές τόσο της Αμερικανικής κυβέρνησης, όσο και σε Άραβες διπλωμάτες.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάϊντεν, τηλεφώνησε στον ομόλογό του της Αιγύπτου, Ομάρ Σουλεϊμάν και του τόνισε ότι η κυβέρνηση της χώρας είναι υπεύθυνη για να διασφαλίσει ότι οι ειρηνικές διαμαρτυρίες δεν θα οδηγήσουν σε βία.

Ο Μπάϊντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου απηύθυνε έκκληση για "αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές " και παρότρυνε να δρομολογηθούν άμεσα συνομιλίες χωρίς αποκλεισμούς, που θα οδηγήσουν την Αίγυπτο σε μία δημοκρατική διακυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε στο τηλεφώνημά του στον Αιγύπτιο αντιπρόεδρο, ότι η Αιγυπτιακή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη ώστε οι ειρηνικές διαδηλώσεις να μην οδηγηθούν στη βία, αλλά και να μην παρεμποδίζονται οι δημοσιογράφοι και οι συνήγορο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να κάνουν τη δουλειά τους, ενώ θα πρέπει να αποφυλακιστούν άμεσα όσοι κρατούνται.

Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, καταδίκασε με έντονο τρόπο τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και διαδηλωτών στην Αίγυπτο, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μουμπάρακ θα πρέπει, άμεσα, να ξεκινήσει συνομιλίες για την αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, σε συνέντευξή του στο ABC, που μεταδόθηκε αργά χθες, τόνισε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί μετά από τις μαζικές διαμαρτυρίες, όμως φοβάται ότι θα προκύψει χάος. Κουράστηκα είπε μετά από 62 έτη, που υπηρετώ την Αίγυπτο.

Σκανδαλώδη και παντελώς απαράδεκτη κρίνει την αντιμετώπιση των ανταποκριτών των ΜΜΕ στην Αίγυπτο, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν.

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα, με το οποίο καλεί τον Αιγύπτιο πρόεδρο να ξεκινήσει άμεσα την πολιτική μετάβαση με προσωρινή κυβέρνηση και εκλογές αργότερα μέσα στο χρόνο.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, η γνωστή CIA, είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση Ομπάμα, για την εσωτερική αστάθεια στην Αίγυπτο, στα τέλη του 2010, αλλά δεν είχε προβλέψει την αιτία που θα πυροδοτούσε το φυτίλι της εξέγερσης, ανέφερε κορυφαία αξιωματούχος της.


πηγή: sigmalive.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου