Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Προσπάθειες για επιστροφή στους καν. ρυθμούς

Εκατοντάδες διαδηλωτές παραμένουν για 20η ημέρα στην πλατεία Ταχρίρ με αίτημά τους την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης της χώρας, την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένους και τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Στο μεταξύ μέρος της πλατείας έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις καθαριότητας που ξεκίνησαν από χθες.

Αξιωματικοί του στρατού που σύμφωνα με μαρτυρίες, προχώρησε μέσα στη πλατεία, δήλωσαν ότι είναι σεβαστά τα αιτήματα των εναπομεινάντων διαδηλωτών και τους κάλεσε να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Αρκετοί ορκίστηκαν να παραμείνουν στην πλατεία-σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες οι στρατιώτες έχουν απομακρύνει περίπου 30 ηγετικά στελέχη του κινήματος διαμαρτυρίας και τους κρατούν σε περιοχή κοντά στο Εθνικό Αιγυπτιακό Μουσείο, κοντά στην πλατεία Ταχρίρ.

Κάλεσμα προς τους διαδηλωτές προκειμένου να πάρουν τις σκηνές τους από τη πλατεία για να συνεχιστεί ο καθαρισμός της, απηύθυνε και ο αρχηγός της στρατιωτικής αστυνομίας. Όπως τόνισε "δεν θέλουμε κανέναν διαδηλωτή να παραμείνει στην πλατεία μετά τη σημερινή ημέρα" και ζήτησε να μην διαταράσσουν την κυκλοφορία που σταδιακά αποκαθίσταται.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, πυροβολισμοί ακούσθηκαν νωρίτερα, κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εκατοντάδων αστυνομικών. Όπως δήλωσε όμως φρουρός ασφαλείας επρόκειτο για προειδοποιητικά πυρά που ερρίφθησαν στον αέρα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, το Χρηματιστήριο της Αιγύπτου, που παραμένει κλειστό από τις 27 Ιανουαρίου, θα επαναλειτουργήσει την Τετάρτη.

Παράλληλα ομάδες αυτοάμυνας και στρατός προσπαθούν να καλύψουν το κενό ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί από την απόσυρση της αστυνομίας, ενώ έχουν σημειωθεί ήδη κάποιες περιστατικά διαρρήξεων εκκλησιών. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τις δηλώσεις των οποίων επικαλούνται ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ένοπλοι εισέβαλαν χθες σε εκκλησία στην χερσόνησο του Σινά και έκλεψαν έπιπλα. Ο ομάδες πολιτών και του στρατού απέτρεψαν άλλες δύο εισβολές σε εκκλησίες.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου, χθες πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ του ηγέτη του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου και τον πρόεδρο του συνταγματικού δικαστηρίου, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η ταχεία ανάπτυξη των δυνάμεων της αστυνομίας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση που διορίστηκε από τον Χόσνι Μουμπάρακ, θα παραμείνει στην εξουσία χωρίς να πραγματοποιηθεί μεγάλος ανασχηματισμός προκειμένου να επιβλέψει τη διαδικασία της πολιτικής μετάβασης.


πηγή: enet.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου