Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Ο Λόγος του Βασιλιά: Καλύτερη ταινία & 4 βραβεία



Το Όσκαρ για την καλύτερη ξενόγλωσση παραγωγή πήγε τελικά στη Δανέζικη ταινία «Σε ένα καλύτερο κόσμο». Το δράμα που παρουσιάζει τα αποτελέσματα της βίας ανάμεσα σε έθνη και γενιές, επικράτησε σε μία κατηγορία όπου υποψήφια ήταν και η ελληνική παραγωγή «Ο Κυνόδοντας», του Γιώργου Λάνθιμου.

Είναι η τρίτη φορά που ένα Δανέζικο φιλμ κατακτά το χρυσό αγαλματίδιο της Ακαδημίας . Η σκηνοθέτις Σούζαν Μπιρ είχε βραβευθεί και στο παρελθόν.

Το Οσκαρ σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Τομ Χούπερ για την ταινία «Ο Λόγος του Βασιλιά». Το ιστορικό Βρετανικό δραματικό φιλμ, είχε τις περισσότερες υποψηφιότητες σε 12 κατηγορίες και απέσπασε, εκτός από το βραβείο σκηνοθεσίας, το μεγάλο βραβείο της καλύτερης ταινίας, του πρωτότυπου σεναρίου και του Α' ανδρικού ρόλου.

Η Νάταλι Πόρτμαν κέρδισε το Οσκαρ Α' Γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Μαύρος Κύκνος» ενώ στον Κόλιν Φερθ απονεμήθηκε το Οσκαρ Α' Αντρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Ο Λόγος του Βασιλιά».

Στον Ουαλικής καταγωγής Κρίστιαν Μπέιλ, που συγκαταλεγόταν στα φαβορί, πηγε τελικά το βραβείο Όσκαρ για το δεύτερο αντρικό ρόλο. Ο ηθοποιός υποδύεται έναν αποτυχημένο πρώην πυγμάχο που έχει εθιστεί στη χρήση κοκκαίνης, στην ταινία «Ο Μαχητής».

Ηταν το πρώτο βραβείο για τον ηθοποιό, που έχασε 13,5 κιλά προκειμένου να ενσαρκώσει την αληθινή ιστορία του Ντίκυ Έκλουντ, πρώην πρωταθλητή που έκανε χρήση ουσιών.

Ο Μπέιλ, 37 ετών, είναι γνωστός από το ρόλο του στον τελευταίο Μπάτμαν, όπου έμεινες στη σκιά του αδικοχαμένου Χιθ Λέτζερ. Ειναι ο τρίτος Ουαλός που κερδίζει το Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού, μετά τον Ρέι Μίλλαντ και τον Αντονι Χόπκινς.

Η Μελίσα Λίο κέρδισε το βραβείο Όσκαρ δευτέρου γυναικείου ρόλου για τη συμμετοχή της στην ταινία «Ο Μαχητής». Η 50χρονη ηθοποιός, που υπολογιζόταν στους επικρατέστερους για το βραβείο, υποδύεται στο φίλμ τη σκληρή μητέρα δύο νεαρών αμερικανών πρωταθλητών της πυγμαχίας, που ενσαρκώνουν ο Μαρκ Γουόλμπερεγκ και ο επίσης υποψήφιος για Όσκαρ Κρίστιαν Μπέϊλ.

Η Λίο που αντιμετώπισε ισχυρό αναταγωνισμό από τις Εϊμυ Ανταμς και Ελένα Μπόναμ Κάρτερ, αμφότερες από την ταινία «Ο λόγος του Βασιλιά», κατόρθωσε να προσδώσει τρυφερή υπόσταση σε ένα σκληρό μητριαρχικό ρόλο στην ταινία. ήταν η δεύτερη υποψηφιότητα για το χρυσό αγαλματάκι στην καριέρα της, μετά από εκείνη δύο χρόνια πριν, για το ρόλο της στο φιλμ «Παγωμένος Ποταμός».

Το φιλμ κινουμένων σχεδίων «Toy Story 3» κερδισε το βραβείο Όσκαρ της κατηγορίας του και έγινε έτσι η 4η παραγωγή της εταιρείας Pixar που κατακτρά την κορυφαία διάκριση στο θεσμό.

Το φιλμ ήταν το επικρατέστερο να κυριαρχήσει και είναι υποψήφιο και για Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Αναφέρεται σε μία ομάδα πρωταγωνιστών των κινουμένων σχεδίων που παίρνουν σάρκα και οστά στην πραγματική ζωή όταν οι άνθρωποι δεν τους βλέπουν.

Στο φιλμ «Inside Job», που καταγγέλλει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για το ρόλο τους στην πρόκληση της χειρότερης οικονομικής κρίσης από την εποχή του «κραχ», απονεμήθηκε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ, από την Ακαδημία κινηματογράφου στο Λος Αντζελες.

Το βραβείο παρέλαβαν ο σκηνοθέτης και παραγωγός Τσαρλς Φέργκιουσον, ο οποίος πρόσφατα είχε κερδίσει το βραβείο της Ένωσης Σκηνοθετών της Αμερικής και στον συμπαραγωγό τοης ταινίας Ώντρεϊ Μαρς.


πηγή: tovima.gr

1 σχόλιο:

  1. malista,malista!!!!bravo sto kunodonta pou to palepse..pantws fetos den pethana me tis tainies..elpizw tou xronou na exei polu kaluteres (vevaia egw tha eimai strato kai isws tis dw se dvd,xaxa)

    ΑπάντησηΔιαγραφή