Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Άνοδος 14% για τις τιμές του πετρελαίου


Την υψηλότερη άνοδο από τον Φεβρουάριο του 2009 σημείωσαν αυτή την εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η κρίση που έχει ξεσπάσει στη Λιβύη ίσως επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Μ.Ανατολής, την ίδια ώρα που η ισχυρή ανάκαμψη της αμερικανικής, κυρίως, οικονομίας οδηγεί στην αύξηση της κατανάλωσης καυσίμων.

Το αργό πετρέλαιο, στα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου, ενισχύθηκε έως 2% στα 99,20 δολάρια, ενώ αργότερα υποχώρησε στα στα 97,89.

Χθες, Πέμπτη, έκλεισε στα 97,28 δολάρια, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εκτοξεύθηκε μέχρι τα 103,41 δολάρια.

Αυτή την εβδομάδα το αργό σημείωσε κέρδη 14%, τα οποία είναι τα υψηλότερα από την εβδομάδα που τελείωσε στις 27 Φεβρουαρίου 2009 (15%).

Το ράλι στις τιμές του πετρελαίου στηρίζουν οι εκτιμήσεις ότι η παραγωγή της Λιβύης έχει μειωθεί κατά 2/3 (η χώρα παράγει το 3% του πετρελαίου που καταναλώνεται παγκοσμίως) και τις προβλέψεις για ισχυρή ανάκαμψη της αμεριμανικής οικονομίας.

Πάντως, η παραγωγή στην πετρελαιοπηγή αλ-Αμαλ, μια από τις τέσσερις μεγαλύτερες της Λιβύης, δεν έχει διακοπεί λόγω της λαϊκής εξέγερσης, όπως δήλωσε αξιωματούχος του τμήματος επιχειρήσεων της πετρελαιοπηγής.

Αργότερα εντός της ημέρας ανακοινώνονται τα στοιχεία για το ΑΕΠ δ΄τριμήνου 2010. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο 3,3%.

Το Μπρεντ σημείωσε άνοδο μέχρι τα 113,91 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει αργότερα στα 112,06. Χθες, σκαρφάλωσε μέχρι τα 119,79 δολάρια, υψηλότερο επίπεδοα από τις 22 Αυγούστου 2008.

Αυτή την εβδομάδα έχει ενισχυθεί κατά 10% περίπου, σημειώνοντας τα υψηλότερα κέρδη από τον Οκτώβριο του 2009.

Έτοιμος να δράσει ο ΟΠΕΚ

Η Σαουδική Αραβία αύξησε σιωπηρά την πετρελαϊκή παραγωγή της στα 9 και πλέον εκατ. βαρέλια την ημέρα (αύξηση 700.000 βαρελιών την ημέρα), δήλωσε στο Reuters πηγή της βιομηχανίας που έχει συνολική εικόνα της παραγωγής.

Το Reuters εκτιμούσε ότι η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας βρισκόταν στο επίπεδο των 8,3 βαρελιών την ημέρα, τον Ιανουάριο.

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε συζητήσεις με ευρωπαϊκές εταιρίες πετρελαίου για να καλύψει το κενό της παραγωγής που προκάλεσαν οι αιματηρές αναταραχές στη Λιβύη. Η χώρα -η οποία έχει δυνατότητα πρόσθετης ημερήσιας παραγωγής 4 εκατ. βαρελιών, υπερδιπλάσια από τη συνολική παραγωγή της Λιβύης που υπολογίζεται σε 1,6 εκατ. βαρέλια- ζήτησε από τις ευρωπαϊκές εταιρίες στοιχεία για την ποσότητα και την ποιότητα του πετρελαίου που χρειάζονται.

Οι επιλογές που εξετάζουν οι αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας είναι δύο, σύμφωνα με τους Financial Times:

Πρώτον, να μεταφερθεί πετρέλαιο από τις πηγές στο ανατολικό τμήμα της χώρας στο λιμάνι του Γιανμπού στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου θα φορτωθούν για την Ευρώπη.

Δεύτερον, να προχωρήσουν σε μία συμφωνία ανταλλαγής, ώστε το πετρέλαιο από τη Δυτική Αφρική που προορίζεται για ασιατικές χώρες να κατευθυνθεί στην Ευρώπη και να τροφοδοτήσει η Σαουδική Αραβία την Ασία.

Ο υπουργός Ενεργείας και Μεταλλείων της Αλγερίας, Γιουσέφ Γιούσφι, δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ θα λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την πετρελαϊκή αγορά σε περίπτωση διαταραχών στην τροφοδοσία.

«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει σημαντική διατάραξη της αγοράς εξαιτίας της κατάστασης στη Λιβύη», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Ιλίζι, στη νοτιοανατολική Αλγερία, κοντά στη μεθόριο με τη Λιβύη.

«Αλλά, εάν διαπιστωθεί αναταραχή, ο ΟΠΕΚ θα λάβει αποφάσεις για τη διασφάλιση της αγοράς», τόνισε.

Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η αστάθεια στη Μέση Ανατολή προκαλεί την ανησυχία των αγορών πετρελαίου και πρώτων υλών.

Με δηλώσεις της στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας της Ομάδας των 20 και με την ολοκλήρωση διήμερης επίσκεψής της στην Ινδονησία, η κ. Λαγκάρντ απηύθυνε έκκληση για την επιστροφή στην ηρεμία το συντομότερο δυνατόν στη Λιβύη και το Μπαχρέιν.

«Ως προς την αστάθεια στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, αισθανόμαστε τρόμο και αποτροπιασμό από αυτά που συμβαίνουν, ιδιαίτερα στη Λιβύη», σημείωσε.

«Σαφώς αυτό έχει επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου και των πρώτων υλών και όσο το συντομότερο αποκατασταθεί ηρεμία και επιλυθούν τα προβλήματα, τόσο το καλύτερο», είπε.


πηγή: philenews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου