Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Κίνα: 10% του ρυζιού μολυσμένο με μέταλλα


Μετά τα βρεφικά γάλατα που περιείχαν μελαμίνη, τα ανακυκλωμένα μαγειρικά λάδια και τα μανιτάρια με χλωρίνη, ακόμα ένα σκάνδαλο φαίνεται να ανοίγει στην κινεζική βιομηχανία τροφίμων: Το 10% του κινεζικού ρυζιού είναι μολυσμένο με επικίνδυνα επίπεδα βαρέων μετάλλων, αναφέρει κινεζικό περιοδικό, επικαλούμενο επιστημονικές μελέτες.

«Ανεξάρτητα του εάν τα τεστ πραγματοποιήθηκαν από υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, ή από ακαδημαϊκούς, όλες οι έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 10% του κινεζικού ρυζιού περιέχει επίπεδα καδμίου που υπερβαίνουν τα στάνταρτ», γράφει το περιοδικό «Νέος Αιώνας» και αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Στη διάρκεια της ταχύρρυθμης εκβιομηχάνισης της Κίνας, δραστηριότητες όπως η εξόρυξη έχουν ξεφυτρώσει παντού, απελευθερώνοντας στο περιβάλλον χημικά στοιχεία όπως το κάδμιο, το αρσενικό και άλλα επιβλαβή βαρέα μέταλλα», αναφέρει το άρθρο.

Οι συντάκτες επικαλούνται ακαδημαϊκές μελέτες από το 2007 έως σήμερα οι οποίες εστιάζονται σε χωριά της νότιας Κίνας όπου λειτουργούν ορυχεία και άλλες βιομηχανίες -περιοχές στις οποίες έχει αναφερθεί αύξηση σε προβλήματα υγείας, όπως παθήσεις των οστών στους ηλικιωμένους.

Το περιοδικό επισημαίνει πάντως ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί τοξικολογικές και επιδημιολογικές μελέτες για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης του μολυσμένου ρυζιού.

Σε σχέση με άλλες καλλιέργειες, το ρύζι έχει τη μεγαλύτερη ικανότητα να απορροφά κάδμιο, το οποίο συχνά καταλήγει στους ορυζώνες από κοντινά ορυχεία, κυρίως ορυχεία μολύβδου, χαλκού και κασσίτερου.

Περίπου 200 εκατομμύρια τόνοι ρυζιού παράγονται ετησίως στην Κίνα, και μέρος αυτής της παραγωγής εξάγεται σε όλο τον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια η ασφάλεια των τροφίμων στην Κίνα έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα: το 2008, τουλάχιστον έξι βρέφη πέθαναν και 300.000 υπέστησαν βλάβες στους νεφρούς από την κατανάλωση βρεφικού γάλακτος μολυσμένου με μελαμίνη, μια ουσία για βιομηχανική χρήση.

Η ίδια ουσία σκότωσε αρκετά κατοικίδια ζώα στην Κίνα λόγω ζωοτροφών που παρασκευάζονταν με κινεζικά συστατικά.

Άλλα σκάνδαλα που έχουν έρθει στο φως περιλαμβάνουν μολυσμένες οδοντόπαστες, μαγειρικά λάδια από ορυκτέλαια, ακόμα και αβγά πάπιας με βαμμένους κρόκους.


πηγή: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου