Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011

Αίγυπτος: 100.000 ήδη στην πλατεία Ελευθερίας !Χιλιάδες βρίσκονται ήδη στους δρόμους. Θέλουν να φτάσουν το εκατομμύριο οι διαδηλωτές σε κεντρικά σημεία του Καϊρου και της Αλεξάνδρειας. Πληθαίνουν οι φήμες ότι ο Μουμπάρακ εγκαταλείπει την χώρα.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη συγκεντρωθεί στο κέντρο του Καΐρου. Η σημερινή μέρα θεωρείται καθοριστική για τις πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο. Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώνονται από νωρίς το πρωί της στην Πλατεία Ταχρίρ, που στα ελληνικά σημαίνει Ελευθερία, στο Κάιρο, αλλά και στην Αλεξάνδρεια, προκειμένου να συμμετάσχουν στις μαζικές συγκεντρώσεις «ενός εκατομμυρίου ανθρώπων».

Ο στρατός έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του λαού, γεγονός που οδηγεί πολλούς αναλυτές να δηλώνουν ότι η πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ είναι θέμα ημερών, αν όχι ωρών. Άλλωστε, Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία πως «ο τρόπος με τον λειτουργεί η χώρα πρέπει να αλλάξει».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν επιχείρησε ανεπιτυχώς να κερδίσει χρόνο για τη νέα κυβέρνηση, ανακοινώνοντας την έναρξη διαλόγου με τα πολιτικά κόμματα.Οι οργανωτές των διαδηλώσεων ελπίζουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα βγουν σήμερα στους δρόμους για να ασκήσουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση στον Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με το BBC, το γεγονός ότι οι διαδηλωτές έχουν τους στρατιώτες με το μέρος τους κάνει πολλούς αναλυτές να πιστεύουν πως η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ έχει αρχίσει.

Σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα, ο αιγυπτιακός στρατός διαμήνυσε πως θα σεβαστεί «τα νόμιμα δικαιώματα των πολιτών» και πως «οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα καταφύγουν στη χρήση βίας κατά του μεγάλου λαού μας». Πολλοί φοβούνται, όμως, πιθανή προβοκάτσια, σημειώνοντας ότι εάν οι στρατιώτες δεχθούν επίθεση τότε θα είναι αδύνατον να μην απαντήσουν.Επίσης, ο στρατός ανακοίνωσε ότι, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας που είναι σε ισχύ, θα επιτραπεί η κυκλοφορία όλων όσοι κατευθύνονται στην πλατεία Ελευθερίας (Ταχρίρ).

Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά του αιγύπτιου προέδρου και κρατούν αφίσες που εικονίζουν τον Χόσνι Μουμπάρακ απαγχονισμένο. Δεκάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύκτα στην πλατεία Ταχρίρ, επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας που συγκλονίζει το καθεστώς.

Ελικόπτερα πετούν επάνω από το κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας και ο στρατός ελέγχει πολλές από τις προσβάσεις προς το κέντρο της πόλης.

Από χθες το πρωί το κίνημα διαμαρτυρίας απηύθυνε έκκληση για επ΄αόριστον απεργία διαρκείας και για πορείες ενός εκατομμυρίου ατόμων σήμερα στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια.Η πρόσκληση κυκλοφόρησε από στόμα σε στόμα, αφού οι υπηρεσίες του Ιντερνετ παραμένουν μπλοκαρισμένες, ενώ οι υπηρεσίες μηνυμάτων της κινητής τηλεφωνίας υπολειτουργούν. Όμως σήμερα η Google ανακοίνωσε ότι έχει δώσει στην δημοσιότητα ένα νέο πρόγραμμα με το οποίο οι Αιγύπτιοι μπορούν να επικοινωνούν.

Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου κάλεσε σήμερα τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν να συμμετάσχουν στις αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις, που, όπως μετέδωσε, μπορεί να έχουν βίαιη εξέλιξη.

Η κρατική τηλεόραση, η οποία ελέγχεται στενά από την κυβέρνηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, δεν έχει μεταδώσει πλάνα από τις αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις.

Στο μεταξύ, υπάρχουν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση προσπαθεί, από την πλευρά της, να διοργανώσει διαδηλώσεις υποστήριξης προς τον Μουμπάρακ.


πηγή: sigmalive.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου