Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Jane Eyre: Ρομαντική μα Σύγχρονη Ηρωίδα


Κλασικό και πολύτιμο κομμάτι της Ευρωπαϊκής ρομαντικής λογοτεχνίας, το Jane Eyre της Charlotte Brοnte είναι η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που αφήνει πίσω μία τραγική παιδική ηλικία και, με την ελπίδα να επιτύχει μία οικονομική ανεξαρτησία και μία αξιοπρεπή ζωή αλλά και ωθούμενη από μία ανάγκη αλλαγής και ίσως υποσυνείδητα και περιπέτειας, συναντάει τον έρωτα και το πάθος στο πρόσωπο του μυστήριου, απότομου, όχι συμβατικά όμορφου μα γοητευτικού εργοδότη της, Edward Rochester. Από την στιγμή της γνωριμίας τους ξεδιπλώνεται η πλοκή μιας συναρπαστικής καθημερινότητας, όχι βασισμένης στην δράση αλλά στην ψυχολογική δυναμική των χαρακτήρων, που δεν αφήνει αδιάφορα τα συναισθήματα του αναγνώστη μα τα κρατάει σε εγρήγορση μέχρι το τέλος.

Αναμφίβολα, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αριστούργημα, ένα μυθιστόρημα σκάνδαλο για την εποχή του όπου μία γυναίκα όχι μόνο είναι αυτόνομη και αποφασίζει για τον εαυτό της σε ότι αφορά την εργασία της (είναι οικονόμος του Thornfield Hall) αλλά και αφήνεται στον έρωτα ανακαλύπτοντας ότι δεν είναι ο γάμος που χτίζει την αγάπη, και δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνα που είναι τα συναισθήματα που δένουν μια γυναίκα σε έναν άνδρα.

H Jane αγαπάει τον Edward όχι επειδή μπορεί να της προσφέρει τις ανέσεις μιας συζυγικής ζωής, όπως οι περισσότερες γυναίκες της εποχής της (Βικτωριανή Αγγλία) μα γιατί ξέρει ότι εκείνος την ερωτεύτηκε γι' αυτό που πραγματικά είναι και γι' αυτό που θέλει. Γιατί την θεωρεί και της συμπεριφέρεται σαν ισότιμη. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω ότι κατά την γνώμη μου όταν η συγγραφέας μιλάει για ισοτιμία δεν εννοεί απλά την ταξική διαφορά μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών (ο Rochester είναι πλούσιος και με επιρροή ενώ η Jane είναι μια απλή, φτωχή κοπέλα) αλλά και τη διαφορά των φύλων. Η πρωταγωνιστρία είναι ένα βήμα μπροστά από την παραδοσιακή ρομαντική ηρωίδα που ναι μεν ζει το πάθος αλλά η αιθέρια ομορφιά της και η κλονισμένη δύναμη της προσωπικότητάς της δεν της επιτρέπουν να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα με κουράγιο και αξιοπρέπεια, γλυστρώντας συχνά στην τρέλα ή τον θάνατο ως μοναδικά λιμάνια σωτηρίας. Η Jane Eyre αγαπά με πάθος αλλά μαζεύει τα κομμάτια της και ξαναρχίζει από την αρχή χωρίς να ξεχνά το παρελθόν και πάνω από όλα χωρίς να ξεχνά το πόσο σημαντικό είναι μια γυναίκα να μπορεί να μένει πιστή στον εαυτό της.

ΥΓ 1: Εάν σας κίνησα το ενδιαφέρον, εκτός φυσικά από το να διαβάσετε το βιβλίο, σας προτείνω να δείτε στο Youtube την τηλεοπτική βερσιόν του μυθιστορήματος που παρήγαγε το BBC το 2006 ή αν θέλετε την κινηματογραφική βερσιόν σε σκηνοθεσία Franco Zeffirelli με τον William Heart και την Charlotte Gainsbourg.

ΥΓ 2: Τον Χειμώνα του 2011 βγαίνει μια καινούρια ταινία βασισμένη στο βιβλίο.


by Fedra

2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία παρουσίαση για ένα θαυμάσιο βιβλίο. Μια μικρή διόρθωση μόνο: η Τζέην δεν ήταν οικονόμος, αλλά γκουβερνάντα στο Θόρνφιλντ Χωλ.
    Πάντως όποιοι δεν το έχουν διαβάσει να το κάνουν οπωσδήποτε. Είναι χίλιες φορές καλύτερο από κάθε τηλεοπτική ή κινηματογραφική μεταφορά. Αν πάλι το αποτολμήσει και στην πρωτότυπη γλώσσα του τότε πραγματικά θα τα χάσει από την πλουσιότητα του λεξιλογίου της Μπρόντε που κατα τη γνώμη μου είναι πολύ ανώτερη και ασφαλώς ποιητικότερη του Ντίκενς και της Ώστιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εξαιρετική παρουσίαση της ηρωίδας Φαίδρα. ένας χαρακτήρας, έτσι όπως τον παρουσιάζεις, πραγματικά επαναστατικός για την εποχή του... θέλω να το διαβάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή