Ενα δώρο στον χειρότερο εχθρό του, τον Μπαράκ Οµπάµα, έκανε επτά εβδοµάδες πριν από τις εκλογές για την ανανέωση του Κογκρέσου το Τσάι Πάρτι.
Η νίκη της υποψήφιάς του Κριστίν Ο' Ντόνελ επί του εκλεκτού του ρεπουµπλικανικού κατεστηµένου στις προκριµατικές του Ντέλαγουερ λιγοστεύει τις ελπίδες των Ρεπουµπλικανών να αρπάξουν από τους Δηµοκρατικούς τη Γερουσία.
Στις εκλογές της 2ας Νοεµβρίου ανανεώνεται το σύνολο των εδρών της Βουλής και οι 37 από τις 100 έδρες της Γερουσίας. Οι Δηµοκρατικοί έχουν σήµερα τον έλεγχο και των δύο σωµάτων. Μέχρι πρόσφατα όµως δηµοσκοπήσεις, αναλύσεις και εκτιµήσεις τούς ήθελαν να χάνουν και τη Βουλή και τη Γερουσία. Σε ό,τι αφορά την πρώτη, οι εκτιµήσεις δεν έχουν αλλάξει: οι Ρεπουµπλικανοί δείχνουν ικανοί να κερδίσουν τις 40 επιπλέον έδρες που χρειάζονται. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη όµως, από το βράδυ της Τρίτης οι υπολογισµοί άλλαξαν: το Ρεπουµπλικανικό Κόµµα, λένε οι αναλυτές, πολύ δύσκολα θα κατορθώσει πλέον να κερδίσει τις επιπλέον 10 έδρες που έχει ανάγκη στη Γερουσία για να πάρει και τον έλεγχο.
Ο λόγος είναι το – διαβόητο, πλέον – Τσάι Πάρτι. Το υπερσυντηρητικό, λίγο - πολύ ακροδεξιό, κίνηµα που γεννήθηκε πέρυσι από τα σπλάγχνα των Ρεπουµπλικανών (η γνωστότερη εκπρόσωπός του, άλλωστε, είναι η Σάρα Πέιλιν) και έφτασε µέσα σε έναν χρόνο να βγάζει νοκ άουτ στις προκριµατικές εκλογές τον έναν επίλεκτο υποψήφιο του κόµµατος µετά τον άλλον. Νεβάδα, Κολοράντο, Φλόριντα, Κεντάκι, Αλάσκα… σε όλες αυτές τις πολιτείες, το χρίσµα του ρεπουµπλικανού υποψηφίου για τη Γερουσία το κέρδισε υποψήφιος του Τσάι Πάρτι. Το ίδιο έγινε το βράδυ της Τρίτης και στο Ντέλαγουερ: η Κριστίν Ο’ Ντόνελ θριάµβευσε µε 53% _ 47% επί του Μάικλ Καστλ.
Στροφή... δεξιότερα
Η 42χρονη Ο’ Ντόνελ είναι νεοεισερχόµενη στην πολιτική, ο Καστλ είχε πίσω του εννέα θητείες ως γερουσιαστής και δύο ως κυβερνήτης. Η Ο’ Ντόνελ κατηγορήθηκε προεκλογικά ότι χρησιµοποιούσε τις δωρεές ψηφοφόρων για προσωπικά της έξοδα, πως είχε πει ψέµατα όσον αφορά τη µόρφωσή της, ότι είναι ακατάλληλη. Ο Καστλ είχε την πλήρη στήριξη του Ρεπουµπλικανικού Κόµµατος. Η Ο’ Ντόνελ, πρώην σύµβουλος µάνατζµεντ, θεωρεί το σεξ εκτός γάµου και τον αυνανισµό αµαρτία, ο Καστλ ήταν ένας από τους τελευταίους µετριοπαθούς Ρεπουµπλικανούς του Κογκρέσου. Οι δηµοσκοπήσεις έδειχναν πως είχε καλές πιθανότητες να κερδίσει τον δηµοκρατικό υποψήφιο Κρις Κουνς στη µάχη για την έδρα που κατείχε στη Γερουσία επί 30 έτη ο νυν αντιπρόεδρος της χώρας Τζο Μπάιντεν. Η Ο’ Ντόνελ όµως είχε τη δεδηλωµένη στήριξη της Σάρας Πέιλιν, την οποία ευχαρίστησε µετά τη νίκη της για «την έµπνευση που έδωσε σε µια νέα γενιά πολιτικών». Στα πρότυπα της Πέιλιν, στήριξε την εκστρατεία της σε επιθέσεις εναντίον του κατεστηµένου – και κέρδισε.
«Εµφύλιος»
«Είναι η απόδειξη του εµφυλίου που µαίνεται στους κόλπους του Ρεπουµπλικανικού Κόµµατος», δήλωσε ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής του Δηµοκρατικού Κόµµατος, Τιµ Κέιν, για να προσθέσει: «Αυτό δηµιουργεί ευκαιρίες για εµάς». Υποψήφιοι όπως η Ο’ Ντόνελ δύσκολα θα καταφέρουν τον Νοέµβριο, µε τις ακραίες τους θέσεις, να κερδίσουν την ψήφο κεντρώων και ανεξάρτητων. Το Ντέλαγουερ θεωρείται ήδη λίγο-πολύ χαµένο από τους Ρεπουµπλικανούς – ξεκαθάρισαν άλλωστε πως δεν θα χρηµατοδοτήσουν την εκστρατεία της Ο’ Ντόνελ. Η νίκη στη συγκεκριµένη πολιτεία, όµως, θεωρούνταν απαραίτητη προϋπόθεση για τη νίκη στη Γερουσία. Περιέργως πώς, αυτό το «Τσάι» αρχίζει και γλυκαίνει τους Δηµοκρατικούς.
τρομακτικό το σενάριο η Πεϊλιν να βγει πρόεδρος αλλά όχι απίθανο.
ΑπάντησηΔιαγραφήεκεί που λες "μπορεί κάποιος πιο βλάχος και πιο ηλίθιος από τον Μπους να βγει πρόεδρος; χαχαχαχα... (γελας)" κι όμως ;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ότι αυτό το κίνημα καταφέρνει να βγάζει γερουσιαστές νομίζω πρέπει να βάλει σε σκέψεις τον σοκολατί πρόεδρο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί οι Αμερικανοί δεν εχουν την υπομονη να περιμενουν την προοδο του healthcare programme..
Κι οσο για το σχόλιο που γράφει το γλέντι, δεν νομίζω να είναι ανησυχητικό που οι πολίτες δραστηριοποιούνται. Ανησυχητικό είναι που δεν τους λαμβάνει υπόψη το κόμμα τους κι ο πρόεδρος τους...
Η άνοδος της ακροδεξιάς και του ασπρουλιάρικου υπερσυντηρητισμού είναι πάντα ένα από τα πιο ανησυχητικά στοιχεία σε μια κοινωνία. Ο Ομπάμα έχει εκλεγεί από τον λαό για να φέρει σε πέρας ορισμένες μεταρρυθμίσεις (συμπεριλαμβανομένου του healthcare program) εντελώς αντίθετες από αυτές που υποστηρίζει το Tea Party. Με ποιον τρόπο δηλαδή θα έπρεπε να τις λάβει υπόψη του;
ΑπάντησηΔιαγραφή