Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Μέση Ανατολή: η "ώρα μηδέν" του Ομπάμα



Επιδιώκοντας τη σύναψη μιας τελικής συμφωνίας ειρήνης στη Μέση Ανατολή -στόχος πολλών αμερικανών προέδρων που όμως έμεινε απραγματοποίητος- η κυβέρνηση Ομπάμα επιβλέπει τις πρώτες άμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους των τελευταίων δύο ετών.

Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον καλωσόρισε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την έναρξη των συνομιλιών.

«Δεν θα είναι εύκολο» είπε ο Νετανιάχου. «Μια πραγματική ειρήνη, μια διαρκής ειρήνη θα επιτευχθεί μόνο με αμοιβαίες και οδυνηρές παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές». «Ο λαός του Ισραήλ κι εγώ, ως πρωθυπουργός του, είναι έτοιμος να βαδίσει σε αυτό το δρόμο και να φτάσει μακριά, μακριά σε λίγο καιρό, ώστε να επιτευχθεί μια πραγματική ειρήνη που θα φέρει στο λαό μας ασφάλεια, ευημερία και καλούς γείτονες».

Ο Μαχμούτ Αμπάς, από την πλευρά του, ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα και τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. «Θεωρούμε την ασφάλεια βασική και ζωτική τόσο για εμάς όσο και για εσάς (Ισραήλ) και εμείς δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πράττει κατά της ασφάλειας σας και της δικής μας», πρόσθεσε.

«Η παρουσία σας είναι ένα σημαντικό βήμα», ενθάρρυνε τις δύο πλευρές η Χίλαρι Κλίντον, κατά την εναρκτήρια ομιλία της, υποσχόμενη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι ενεργός εταίρος στη διαδικασία. «Αν προχωρήσετε με καλή πίστη, μπορούμε να λύσουμε όλα τα βασικά θέματα μέσα σε ένα χρόνο», πρόσθεσε.

Τι αποφάσισαν

Λίγο αργότερα, ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες, Νετανιάχου και Αμπάς, συμφώνησαν να συναντηθούν «στην περιοχή» στις 14-15 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια να επαναλαμβάνουν τις συναντήσεις τους κάθε δύο εβδομάδες.

Κύριο μέλημά τους θα είναι να εργαστούν για μια «συμφωνία πλαίσιο». Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αυτή η συμφωνία θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες παραχωρήσεις που θα πρέπει να γίνουν ώστε, μέσα σε ένα χρόνο, να καταλήξουν στην τελική ειρηνευτική συμφωνία.

Τα μεγάλα εμπόδια

Τα εμπόδια, όμως, και στις δύο πλευρές είναι πολλά. Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που διατηρεί τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας από το 2007, καταδίκασε τις συνομιλίες και ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις στους Ισραηλινούς.

Στο μεταξύ, μέλη της κοινότητας των εβραίων εποίκων, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την οικοδομική δραστηριότητα εντός των θυλάκων τους στην Δυτική Όχθη, τονίζοντας ότι ποτέ δεν θα δεχτούν μια ειρήνη που θα περιορίζει το δικαίωμά τους να ζουν στην βιβλική πατρίδα τους.

Το ζήτημα των εβραϊκών οικισμών ρίχνει βαριά τη σκιά του στις διαπραγματεύσεις. Ο Αμπάς έχει προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες, εκτός κι αν το Ισραήλ παρατείνει το πάγωμα της οικοδόμησης οικισμών (ή της επέκτασης αυτών που ήδη κατασκευάστηκαν) πριν εκπνεύσει το σχετικό μορατόριουμ στις 26 Σεπτεμβρίου. Αυτό εκτιμάται ότι θα είναι και το πρώτο μεγάλο τεστ των ειρηνευτικών συνομιλιών που αρχίζουν σήμερα.

Παρά την διπλωματική επιτυχία που χαρακτηρίζει την επανέναρξή τους, το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι μεγάλο, η καχυποψία ισχυρή και οι προσδοκίες, εξαιρετικά περιορισμένες.

«Είμαι αισιόδοξος, συγκρατημένα αισιόδοξος αλλά αισιόδοξος», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά χθες, ο αμερικανός πρόεδρος.


πηγή: tanea.gr

1 σχόλιο: