«Είμαστε ένα τσιρότο για τις πληγές που αντιμετωπίζουν οι γραμματείες των ΑΕΙ καθημερινά». Ποιο είναι αυτό το... τσιρότο που επουλώνει ορισμένες από τις πληγές των ελληνικών πανεπιστημίων; Μα οι φοιτητικές παρατάξεις! Την παρομοίωση έκανε στην «Κ» η 20χρονη Δήμητρα, φοιτήτρια και μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία λίγο πριν αποφασίσει να μας μιλήσει, βοηθούσε μια πρωτοετή να συμπληρώσει τα δικαιολογητικά της εγγραφής της. Οσο και εάν η δήλωση της 20χρονης μοιάζει απλοϊκή, η φοιτήτρια έδειχνε πεπεισμένη ότι οι φοιτητικές παρατάξεις επιτελούν έργο εντός των ΑΕΙ. «Εάν δεν ήμασταν εμείς, θα χρειαζόταν πάνω από μισή ώρα για να εγγραφούν. Οπότε δεν θα έφθανε η δεκαπενθήμερη προθεσμία που έχει θέσει το υπουργείο Παιδείας», μας λέει, επιχειρώντας να δικαιολογήσει το κυνήγι των πρωτοετών, οι κανόνες του οποίου παραμένουν ίδιοι εδώ και χρόνια.
Νέα κόλπα
Ομως φέτος η έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς δεν έχει φέρει μόνο το ΔΝΤ ως το πλέον φρέσκο αρκτικόλεξο στους χιλιοβαμμένους τοίχους των πανεπιστημιακών κτιρίων, αλλά έχει αλλάξει και ορισμένα από τα... κόλπα με τα οποία τα μέλη των παρατάξεων ανίχνευαν παραδοσιακά τους πρωτοετείς. Για παράδειγμα, από φέτος καταργήθηκαν οι ακτινολογικές εξετάσεις, τις οποίες έπρεπε υποχρεωτικώς να έχουν κάνει όλοι οι πρωτοετείς για να εγγραφούν στη σχολή τους. Ετσι, ο μεγάλος κίτρινος φάκελος, στον οποίο συνήθως μπαίνουν οι ιατρικές «πλάκες», έπαψε να είναι το σήμα κατατεθέν των πρωτοετών, που όδευαν προς τη γραμματεία της σχολής για να εγγραφούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως ανέφερε στην «Κ» έμπειρος διοικητικός υπάλληλος του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα μέλη των φοιτητικών παρατάξεων να στήνονται μπροστά στα γκισέ των γραμματειών για να προσεγγίσουν τους πρωτοετείς φοιτητές.
Κάτι τέτοιο συνέβη με την πρωτοετή 18χρονη Χρύσα από τον Αλιμο, η οποία χθες ήταν στη γραμματεία της Σχολής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου. Η Χρύσα δεν έκρυβε την αμηχανία της στο νέο περιβάλλον, με αποτέλεσμα να είναι εύκολο «θήραμα» για ένα λαγωνικό της ΔΑΠ. Ηταν μια 4ετής φοιτήτρια, η οποία είχε πιάσει κουβέντα στη Χρύσα και της υποδείκνυε πώς πρέπει να συμπληρώσει την αίτηση για την εγγραφή, ενώ εξέταζε εάν είχε μαζί όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. «Υπάρχει έντονο κλίμα κομματισμού στα πανεπιστήμια. Το γνωρίζουμε όλοι από πριν. Και φυσικά αυτή η προσέγγιση από τα μέλη των παρατάξεων στους πρωτοετείς γίνεται για στρατολόγηση νέων μελών. Αλλά, μη νομίζετε πως εμείς δεν έχουμε κρίση» ανέφερε στην «Κ» η Χρύσα.
Αν η φοιτήτρια της Παντείου πήγαινε στα... ψαχτά χωρίς να έχει προτίμηση κομματικής παράταξης, ο 18χρονος Νίκος ήταν αποφασισμένος όταν πέρασε την πύλη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είχε μαζί του τον πατέρα του, και οι δυο τους δεν έκρυψαν την κομματική τους προτίμηση. Πριν καν φθάσουν στη γραμματεία της σχολής κατευθύνθηκαν προς το τραπεζάκι της ΠΑΣΠ, με τον πατέρα να αναφωνεί με στόμφο: «Για να δούμε τι δύναμη έχουμε εδώ! Είμαστε δυνατοί;», προκαλώντας τα ειρωνικά χαμόγελα από τα διπλανά φοιτητικά τραπεζάκια. «Αυτό είναι το ήθος των ατόμων των δύο μεγάλων παρατάξεων. Εμείς δεν προσεγγίζουμε τους νέους φοιτητές προσφέροντάς τους εξυπηρέτηση. Απλώς τους προτάσσουμε τις ιδέες μας» λέει στην «Κ» φοιτητής της Πανσπουδαστικής, που μας συστήνεται ως... «εργάτης του κόμματος».
Σχέση ανταλλαγής
Στη στρατολόγηση των νέων μετέχουν όλα τα μέλη των φοιτητικών παρατάξεων. Βέβαια, όπως ανέφεραν στην «Κ» έμπειροι φοιτητές, η δύναμη του πυρός μπροστά στα γκισέ των γραμματειών είναι τα κορίτσια. «Οι κοπέλες μπορούν να πλησιάσουν πιο εύκολα τους ψαρωμένους πρωτοετείς» μας είπε τελειόφοιτος φοιτητής της Νομικής Σχολής. Και φυσικά, δεν λείπουν τα πάρτι και τα καλέσματα για νυχτερινή έξοδο.
«Κάθε παράταξη βοηθά τους φοιτητές με τον τρόπο της και ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Κάθε φοιτητής που θα ευνοηθεί από την παράταξη θα κληθεί να τη βοηθήσει να νομιμοποιήσει στις εκλογές την εξουσία της εντός του Ιδρύματος. Είναι μία σχέση ανταλλαγής» παραδέχεται, μιλώντας στην «Κ» μέλος φοιτητικής παράταξης, λίγο πριν διακόψει τη συνομιλία μας για να χαιρετίσει με ένα φαρδύ χαμόγελο τον πρύτανη του Ιδρύματος.
Glenti Comment: Οι νεανικές κομματικές παρατάξεις που έχουν αυτές τις τακτικές δείχνουν με το καλημέρα πόσο ρηχές, μηδενικές ιδεολογικά και γλοιώδεις είναι. Ύστερα ακολουθούν κομματικά πάρτι και άλλα τέτοια. Όλα αυτά για να μαθαίνουν οι φοιτητές ότι αργότερα θα πρέπει να μάθουν να ζουν μέσα σε πελατειακές σχέσεις. Βρε ουστ!
του Αποστολου Λακασα
το glenti comment με εξεφρασε απολυτα.
ΑπάντησηΔιαγραφή