Ζέστη και υγρασία από τη μια, όσο το δυνατόν λιγότερα ρούχα από την άλλη... Το καλοκαίρι οι συνθήκες είναι ιδανικές για να αναπτυχθούν οι μύκητες – κατά προτίμηση πάνω μας. Και αυτό ακριβώς κάνουν...
Άνθρωπος... ντυμένος το καλοκαίρι ουσιαστικά δεν υπάρχει. Τα μανίκια κονταίνουν, τα παντελόνια το ίδιο, οι φούστες παίρνουν την... ανηφόρα, και όσο περισσότερα... δάκτυλα προβάλλουν από τα παπούτσια, τόσο το καλύτερο. Βάλτε μαζί και τις υψηλές θερμοκρασίες που συχνά-πυκνά συνυπάρχουν με αυξημένη υγρασία, και έχετε το ιδανικό... πάρτυ για τους μύκητες.
Όπως εξηγεί ο δερματολόγος Ετεοκλής Τόκας, επιμελητής Α’ στη Δερματολογική Κλινική του Νοσοκομείου ΚΑΤ, οι μύκητες που μπορεί να μας προσβάλλουν άλλοτε υπάρχουν φυσιολογικά στο χώμα απ’ όπου και μας μολύνουν, άλλοτε στα ζώα και άλλοτε μεταδίδονται από άλλους ανθρώπους σε εμάς.
Σε γενικές γραμμές, οι δερματικές μυκητιάσεις του καλοκαιριού μπορούν να χωριστούν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες, αναλόγως με τους μύκητες που τις προκαλούν: σε αυτές που οφείλονται σε δερματόφυτα, στην ποικιλόχρου πιτυρίαση και στις καντινιάσεις.
Τα δερματόφυτα προσβάλλουν το δέρμα οπουδήποτε στο σώμα καθώς και τα νύχια, ενώ ειδικά στα παιδιά προσβάλλουν μέχρι και το κεφάλι οδηγώντας σε απώλεια μαλλιών. Οι μύκητες αυτοί υπάρχουν στο χώμα αλλά και στα κατοικίδια ζώα (έχετε δει γάτο ή σκύλο με... σκωροφαγωμένο τρίχωμα; Είναι πολύ πιθανό να έχει μόλυνση από δερματόφυτα, την οποία μπορεί να μεταδώσει στους ανθρώπους).
Η ποικιλόχρους πιτυρίαση, από την πλευρά της, εμφανίζεται στον κορμό, στον λαιμό και ψηλά στα μπράτσα. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι αλλάζει χρώμα: το καλοκαίρι μοιάζει με λευκές κηλίδες στο μαυρισμένο δέρμα και τον χειμώνα με καφετί κηλίδες στο λευκό δέρμα. Γιατί εκδηλώνεται συχνότερα το καλοκαίρι; Επειδή ένας βασικός τρόπος μετάδοσής της είναι από την άμμο της παραλίας.
Οι καντινιάσεις, τέλος, οφείλονται στον ομώνυμο μύκητα (λέγεται κάντιντα) ο οποίος... λατρεύει την υγρασία και την ζέστη, γι’ αυτό και είθισται να «κουρνιάζει» στα σημεία του σώματος που έχουν πτυχές (κάτω από τους μαστούς, τις περιοχές ανάμεσα στα δάκτυλα, τις μασχάλες κ.τ.λ.).
Ειδικά στους άντρες, πάντως, το σημείο του σώματος που συχνά... δεινοπαθεί το καλοκαίρι από τους μύκητες είναι τα πόδια, καθώς έχουν την συνήθεια να φορούν κάθε μέρα τα ίδια παπούτσια τα οποία επιπλέον συχνότατα δεν αερίζονται καλά – κι αυτό, ειδικά με την ζέστη, είναι σίγουρη «συνταγή» μυκητίασης.
Η συχνότερη μυκητίαση που αναπτύσσεται στα πόδια είναι το επονομαζόμενο «πόδι των αθλητών», που οφείλεται σε μόλυνση είτε με κάντιντα είτε με δερματόφυτο. Η μυκητίαση αυτή συνήθως αναπτύσσεται ανάμεσα στα δάκτυλα και οφείλει την ονομασία της στο ότι πρωτοπαρατηρήθηκε σε αθλητές, οι οποίοι γυμνάζονταν σε κλειστούς αθλητικούς χώρους και συστηματικά περπατούσαν ξυπόλητοι σε αποδυτήρια και ντους (αυτός είναι και ο λόγος που ειδικοί λένε να μην περπατάμε ποτέ ξυπόλητοι γύρω από τις πισίνες, αλλά ούτε καν στην παραλία).
Τι να κάνετε
Για να... στείλετε τους μύκητες διακοπές, πρέπει να:
* Κάνετε καθημερινά μπάνιο, για να διατηρείται το δέρμα σας καθαρό, και να σκουπίζεστε καλά, ιδίως ανάμεσα στα δάκτυλα και όπου έχει πτυχές το δέρμα σας.
* Να φοράτε καθαρά ρούχα και να αλλάζετε καθημερινά εσώρουχα.
* Να μην περπατάτε ποτέ ξυπόλητοι σε κοινόχρηστους χώρους, ιδίως γύρω από τις πισίνες και στην άμμο της παραλίας.
* Να μην κάθεστε ποτέ κατάχαμα στους χώρους γύρω από την πισίνα ή στην άμμο της παραλία - να βάζετε πρώτα ψάθα και από πάνω πετσέτα, την οποία καθημερινά θα πλένετε και θα στεγνώνετε καλά.
* Εάν στην πισίνα ή στην παραλία πρόκειται να χρησιμοποιήσετε κοινόχρηστη καρέκλα ή ξαπλώστρα, βάλτε πρώτα πάνω μια ψάθα και την πετσέτα σας, και μετά καθήστε.
* Να πλένετε καθημερινά με σαπούνι και νερό το μαγιό και τις πετσέτες που χρησιμοποιείτε στην πισίνα ή στην θάλασσα.
* Να μην φοράτε κάθε μέρα τα ίδια παπούτσια. Μέρα παρά μέρα είναι το συντομότερο που πρέπει να φοράτε το ίδιο ζευγάρι.
* Εάν ιδρώνουν τα πόδια σας, καλό είναι να φοράτε κάλτσες και το καλοκαίρι.
* Αν φοράτε κάλτσες, να τις αλλάζετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
* Εάν ιδρώνετε πάρα πολύ, να χρησιμοποιείτε ειδικά αφιδρωτικά αποσμητικά, και να συμβουλευθείτε έναν δερματολόγο για τυχόν ειδικές προφυλάξεις ή αγωγή που πρέπει να κάνετε (μπορεί λ.χ. να σας συστήσει να χρησιμοποιείτε σποραδικά ειδικές λοσιόν ή να χρησιμοποιείτε καθημερινά απορροφητικά σκευάσματα με μορφή πούδρας).
* Εάν πρόκειται να μείνετε σε ξενοδοχείο, πάρτε μαζί δικές σας παντόφλες ή βεβαιωθείτε ότι έχει παντόφλες μιας χρήσης για κάθε άτομο ξεχωριστά. Τις παντόφλες θα πρέπει να φοράτε συνεχώς και να μην περπατάτε καθόλου ξυπόλητοι μέσα στο δωμάτιο.
* Εάν πάσχετε από διαβήτη, φροντίστε να ρυθμίζετε καλά το σάχκαρό σας (οι μυκητιάσεις ευνοούνται όταν είναι αρρύθμιστο).
* Εάν έχετε κατοικίδιο και δείτε κάποια βλάβη στο τρίχωμά του, να το πάτε αμέσως στον κτηνίατρο. Και εάν διαγνώσει σε εσάς δερματόφυτο ο δερματολόγος, πηγαίνετε το κατοικίδιο στον κτηνίατρο, μη τυχόν και έχει και αυτό.
* Στο σπίτι, για να μειώσετε τον κίνδυνο μυκητιάσεων, φροντίστε να απολυμαίνετε συστηματικά με χλώριο τα είδη υγιεινής (μην ξεχνάτε την μπανιέρα, την οποία θα πρέπει να γεμίζετε με νερό και χλωρίνη και να την αφήνετε κάποιες ώρες, εάν κάνετε και αφρόλουτρο). Καλό είναι επίσης να αφήνετε τα παπούτσια σας έξω από το σπίτι και να φοράτε αμέσως παντόφλες, αφού ό,τι υπάρχει στο χώμα μεταφέρετε με τα παπούτσια όπου πατήσετε.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου