Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Βουλευτίνες ηµερολογίου



Στις εκλογές του περασµένου Μαΐου οι γυναίκες κέρδισαν περισσότερες έδρες από ποτέ στο Κοινοβούλιο. Και για να προωθήσει τα νέα αστέρια του, ένα κόµµα αποφάσισε να τους κάνει µια ιδιαίτερη διαφήµιση, δίνοντας έµφαση στη σεξουαλικότητά τους.

Το Κόµµα των Δηµοσίων Υποθέσεων, που διαθέτει συνολικά 24 έδρες, κυκλοφόρησε στην αγορά ένα ηµερολόγιο του 2011 µε φωτογραφίες κορυφαίων στελεχών του όλες γυναίκες. Από αυτές ξεχωρίζουν τέσσερις βουλευτίνες, οι οποίες µόλις ορκίστηκαν και δεν είχαν απολύτως κανένα πρόβληµα να ποζάρουν ηµίγυµνες.


Η Κατερίνα Κλάσνοβα, αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, φωτογραφήθηκε για τον Ιανουάριο ξαπλωµένη στο κρεβάτι, φορώντας µία λευκή ροµπ ντε σαµπρ και έχοντας για συντροφιά έναν σκύλο. Η Κριστίνα Κότσι, επικεφαλής διαπραγµατεύσεων του κόµµατος, φωτογραφήθηκε για τον Δεκέµβριο. Με τα γυαλιά της, µαύρες ψηλές κάλτσες που κάνουν αντίθεση µε τους γυµνούς µηρούς της και την τιράντα του νυχτικού να γλιστράει στους ώµους είναι βέβαιο πως έκανε αίσθηση. Αλλά και οι Λένκα Αντρίσοβα, Καρολίνα Πίκε και Μαρκέτα Ρίντοβα έδωσαν το προσωπικό τους στυλ.

Το πικάντικο ηµερολόγιο, το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αποτελεί όπως σηµειώνει η «Wall Street Journal» σηµάδι των καιρών στην Τσεχία.

Μία νέα γενιά τσέχων γυναικών ενηλικιώνεται και αγκαλιάζει τη θηλυκότητα και το σεξαπίλ, ενώ παράλληλα αγωνίζεται – µε αρκετή επιτυχία – για ίση µεταχείριση στη σφαίρα της επιχειρηµατικότητας και της κυβέρνησης.

«Οι γυναίκες πολιτικοί ασκούν ολοένα και µεγαλύτερη επιρροή.

Γιατί να µη δείξουµε ότι είµαστε γυναίκες που δεν φοβόµαστε να είµαστε σέξι;», δήλωσε η 42χρονη Μαρκέτα Ρίντοβα, δηµοτική σύµβουλος στην Πράγα και υποψήφια δήµαρχος, η οποία επίσης εµφανίζεται στο ηµερολόγιο. «Οι Τσέχοι είναι ανοιχτόµυαλοι», είπε δικαιολογώντας την άποψή της.

Γυναικεία υπόθεση

Οι εκλογές του Μαΐου, 20 χρόνια µετά την κατάρρευση του κοµµουνισµού, κράτησαν µακριά από το πολιτικό σκηνικό έναν µεγάλο αριθµό γνωστών ανδρών πολιτικών της χώρας. Στη θέση τους βρέθηκαν νέα πρόσωπα, συµπεριλαµβανοµένων περισσότερων γυναικών. Από τα 200 µέλη του τσέχικου Κοινοβουλίου τα 44 είναι γυναίκες, ενώ γυναίκα είναι και η πρόεδρος, η Μιροσλάβα Νέµκοβα του συντηρητικού Δηµοκρατικού Κόµµατος των Πολιτών – η πρώτη που καταλαµβάνει αυτή τη θέση.

Οι τσέχες πολιτικοί έχουν εντελώς διαφορετικό στυλ από το κλασικό κουστούµι της Χίλαρι Κλίντον. Διαφέρουν ακόµη και από τις συναδέλφους τους σε χώρες του πρώην ανατολικού µπλοκ, όπως η Πολωνία, όπου η παράδοση και η επιρροή της Καθολικής Εκκλησίας έχουν επιβάλει πιο συντηρητικές τάσεις στη µόδα. Και για του λόγου το αληθές, είναι χαρακτηριστική η εµφάνιση δύο µελών της Βουλής κατά την πρώτη συνεδρίασή της. Η αντιπρόεδρος Κατερίνα Κλάσνοβα και η βουλευτίνα Καρολίνα Πίκε παρουσιάστηκαν φορώντας εφαρµοστές φούστες, µαύρα µπλουζάκια, ψηλά τακούνια και γυαλιά ηλίου.

Αντιδράσεις

Οπως είναι αναµενόµενο δεν συµφωνούν όλοι µε την προσέγγιση του Κόµµατος Δηµοσίων Υποθέσεων. Οι πρωταγωνίστριες του ηµερολογίου κατηγορήθηκαν ότι προδίδουν τα φεµινιστικά ιδεώδη.

Παράλληλα ξέσπασε δηµόσια διαµάχη σχετικά µε το αν οι πόζες των πολιτικών είναι πιθανότερο να ρίξουν τα τείχη ή να ενισχύσουν τα στερεότυπα. «Οι γυναίκες του κόµµατος θα έπρεπε να συστήνονται παρουσιάζοντας τους στόχους τους και όχι προβάλλοντας την εµφάνισή τους», υποστήριξε η Σουζάνα Γκράκζοβα, υπεύθυνη ανθρώπινων πόρων σε συµβουλευτική εταιρεία. Και πρόσθεσε ότι παρά τη µεγαλύτερη γυναικεία εκπροσώπηση στη Βουλή δεν περιµένει ιδιαίτερες αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική.


πηγή: tanea.gr

1 σχόλιο:

  1. τελείως ακομπλεξάριστες! εξαιρετικές... και οι δύο είναι και μια χαρούλα! χαχαχα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή