Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

"Μέσι: ο Ψύλλος που έγινε Είδωλο" by Kostas


Αύριο τα μάτια όλου του πλανήτη θα είναι στραμμένα προς τον μεγάλο προημιτελικό του μουντιάλ μεταξύ Αργεντινής και Γερμανίας. Ένα από τα αστέρια που αναμένεται να λάμψουν στον αγώνα είναι φυσικά αυτό του Λιονέλ Μέσι, του παίκτη που παρόλο που δεν έχει ακόμα πετύχει γκολ σε αυτό το μουντιάλ, είναι ο παίκτης που σχεδόν όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι του πλανήτη θαυμάζουν και παραδέχονται. Λίγοι όμως ξέρουν την ιστορία του Μέσι πριν γίνει ο μεγάλος ποδοσφαιριστής του σήμερα.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε την ιστορία του Μέσι όπως μας την περιγράφει ο ναπολετάνος συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο στο βιβλίο του "La Bellezza e l' Inferno" (Η Ομορφιά και η Κόλαση).

Ο Μέσι λοιπόν, που στην Βαρκελώνη έχει το παρατσούκλι "La Pulga" (Ο Ψύλλος), σε ηλικία 10 χρόνων σταμάτησε να μεγαλώνει. Ενώ τα πόδια, τα χέρια και το σώμα των συνομηλίκων του μεγάλωναν, ο Μέσι έμεινε μικρός. Οι αναλύσεις επιβεβαίωσαν ότι κάτι δεν πήγαινε κανονικά. Οι αυξητικές του ορμόνες είχαν σταματήσει. Ο Μέσι είχε επηρεαστεί από μια σπάνια μορφή νανισμού. Όλοι είχαν αντιληφθεί ότι ο Λίονελ είχε σταματήσει να μεγαλώνει. "Ήμουν πάντα ο πιο μικρός από όλους, ό,τι και αν έκανα, όπου και αν πήγαινα", λέει ο ίδιος. Στα 11 του χρόνια, στην ομάδα του στην Αργεντινή, τη Newell's Old Boys ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες, παρ' όλα αυτά στο σώμα όχι ενός εφήβου αλλά ενός παιδιού. Ακριβώς εκείνη την εποχή που θα μπορούσε να αποφασίσει να επενδύσει σε αυτό του το ταλέντο, αυτή η αδυναμία του τον απογοήτευσε καθώς πίστευε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να πραγματοποιήσει το όνειρό του.

Οι γιατροί παρ' όλα αυτά κατάλαβαν ότι αυτή η αδυναμία του θα μπορούσε να είναι παροδική αν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης ήταν μια θεραπεία στην βάση της ορμόνης GH. Καθημερινός βομβαρδισμός με αυτήν την ορμόνη θα επέτρεπαν στον Μέσι να πάρει τα εκατοστά που του έλειπαν για να αντιμετωπίσει τους κολοσσούς του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Αυτή όμως η θεραπεία ήταν πολύ ακριβή για την οικογένειά του. Κάθε μία ένεση κόστιζε 500 ευρώ και έπρεπε να κάνει μία ένεση την ημέρα... Έτσι θα έπρεπε να παίζει για να μπορέσει να ψηλώσει και να ψηλώσει για να μπορέσει να παίζει. Την θεραπεία αυτή θα μπορούσε να την πληρώσει όμως μόνο αν μια ομάδα ενός συγκεκριμένου επιπέδου τον έπαιρνε υπό την προστασία της και προθυμοποιούνταν να την πληρώσει. Η Αργεντινή όμως εκείνη την περίοδο βούλιαζε στην οικονομική κρίση και καμία ομάδα, αν και διέβλεπε το ταλέντο του, δεν μπορούσε να πάρει το ρίσκο μιας τέτοιας επένδυσης. Ακόμα και αν ψήλωνε κάποιο εκατοστό, ήταν το επιχείρημα, στο σημερινό ποδόσφαιρο χωρίς κάποιο συγκεκριμένο ανάστημα δεν είσαι πλέον τίποτα. Μια συμπαγής άμυνα θα τον έλειωνε το Ψύλλο, ο Ψύλλος δεν θα μπορούσε να σκοράρει με κεφαλιά κλπ. Αλλά ο Μέσι συνεχίζει και παίζει στην ομάδα του. Ξέρει ότι πρέπει να παίζει σαν να έχει δέκα πόδια, να τρέχει πιο γρήγορα από άλογο, να είναι ανίκητος με την μπάλα κάτω αν θέλει να γίνει ένας αληθινός ποδοσφαιριστής, ένας επαγγελματίας.

Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα τον ξεχωρίζει ένας σκάουτερ. Προηγούμενοι σκάουτερ που τον είχαν δει ήταν αρκετά σκεπτικοί γι' αυτόν. "Αν είναι πολύ κοντός δεν έχει μέλλον, ακόμα και αν είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής", έλεγαν. Αντίθετα, "χρειάστηκαν πέντε λεπτά για να καταλάβω ότι η πορεία του ήταν προκαθορισμένη. Σε μια στιγμή ήταν πασιφανές πόσο ξεχωριστό ήταν αυτό το παιδί". Τα λόγια αυτά ήταν του Carles Rexach, αθλητικού διευθυντή της Μπαρτσελόνα μετά που είδε τον Μέσι στο γήπεδο ο οποίος συνεχίζει "όποιος και να πέρναγε από εκεί θα αγόραζε το βάρος του σε χρυσό". Έτσι λοιπόν έκαναν ένα πρώτο συμβόλαιο πάνω σε μια χαρτοπετσέτα. Το υπογράφουν αυτός και ο πατέρας του Μέσι. Αυτή η χαρτπετσέτα θα αλλάξει την ζωή του Λιονέλ. Η Μπαρτσελόνα αποφασίζει να επενδύσει στον Μέσι και να πληρώσει για την θεραπεία αυτής της καταραμένης ορμόνης που έλειπε. Αλλά για να γίνει η θεραπεία θα έπρεπε να μεταφερθεί στην Ισπανία όλη η οικογένεια με αποτέλεσμα ο Ροζάριο, ο πατέρας του Λεό, να μείνει χωρίς έγγραφα, χωρίς δουλειά, με μόνο εφόδιο ένα συμβόλαιο γραμμένο σε μια χαρτοπετσέτα ελπίζοντας ότι μέσα σε εκείνο το παιδικό κορμί θα βρισκόταν το μέλλον όλων.

Από το 2000, η Μπαρτσελόνα εγγυάται στον Μέσι την απαραίτητη ιατρική βοήθεια. Οι θεραπείες όμως είναι εξαντλητικές. Έχεις συνέχεια ναυτία και εμετούς, οι τρίχες δεν φυτρώνουν στο πρόσωπο, νιώθεις τους μυς να εκρήγνυνται, τα κόκαλα να σπάνε. Όλα επιμηκύνονται, τεντώνονται σε λίγους μήνες, μια διαδικασία η οποία κανονικά θέλει χρόνια για να ολοκληρωθεί. Μετά από 3 χρόνια τελικά η Μπαρτσελόνα καλεί τον Μέσι και η οικογένειά του ξέρει ότι αν δεν μπορούσε να παίξει όπως περίμεναν, οι δυσκολίες που θα αντιμετώπιζαν θα ήταν αξεπέραστες. Είχαν χάσει τα πάντα στην Αργεντινή και στην Ισπανία δεν είχαν ακόμα τίποτα. Αλλά όταν άρχισε να παίζει, κάθε αγωνία εξαφανίστηκε. Προπονούμενος σκληρά μαζί με την ομάδα τους ο Μέσι βελτιώνεται όχι μόνο σε ποδοσφαιρικές ικανότητες αλλά και σε ύψος, εκατοστό με εκατοστό.

Η συνέχεια της ιστορίας είναι γνωστή. Σε ένα μοντέρνο ποδόσφαιρο όπου το 1,85 του Μπέκαμ και τα 2,00 μ. του Ιμπραϊμοβιτς είναι ο κανόνας, ένας ποδοσφαιριστής περίπου 1,50 μ. όπου ο φακός πρέπει να τον ψάξει για να τον βρει κατά την διάρκεια της παρουσίασης των ομάδων θεωρείται και είναι αυτήν την στιγμή ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο.


by Kostas


1 σχόλιο:

  1. για αυτό είναι και τόσο πιο συμπαθητικός από τον αντιπαθέστατο Ρονάλντο. γιατί τα έχει καταφέρει μέσα από τεράστιες δυσκολίες και ενώ είναι ο καλύτερος, δεν έχει ψωνιστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή