Μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβαμάτων έχουν οι γυναίκες με ύψος κάτω του 1,53 και οι άνδρες κάτω του 1,65, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.
Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια έρευνα, μειωμένη συχνότητα εμφανίζεται στις γυναίκες που είναι πάνω από 1,66 μέτρα και τους άνδρες άνω του 1,73.
Η σχέση μεταξύ του ύψους και της υγείας της καρδιάς και των αγγείων έχει εξεταστεί στο παρελθόν σε περίπου 2.000 μελέτες σε όλο τον κόσμο, αλλά τα συμπεράσματα τα τελευταία 60 χρόνια είναι αντιφατικά.
Οι φιλανδοί ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Tampere επαναξιολόγησαν και συνέκριναν 52 μεγάλες μελέτες και κατέληξαν στο αδιαμφισβήτητο πλέον συμπέρασμα ότι γυναίκες και άνδρες που είχαν μικρό ύψος, εμφάνιζαν συχνότερα έμφραγμα ή είχαν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Σύμφωνα με την μελέτη, το ύψος πρέπει πλέον να προστεθεί στους ήδη γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιά, όπως η παχυσαρκία, η προχωρημένη ηλικία και η υψηλή χοληστερίνη.
Οι επιστήμονες, δια του καθηγητή του πανεπιστημίου του Ελσίνκι Γιάακο Τουομιλέχτο, παραδέχτηκαν ότι δεν είναι ακόμα γνωστοί οι πιθανοί παθοφυσιολογικοί, περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες που διέπουν επ’ ακριβώς τη σχέση ύψους-καρδιάς.
Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι κοντύτεροι άνθρωποι έχουν μικρότερες στεφανιαίες αρτηρίες, που μπορεί να φράξουν πιο νωρίς στη ζωή του ανθρώπου, ειδικά όταν συνυπάρχουν άλλες αιτίες, όπως η ανθυγιεινή διατροφή ή μια μόλυνση.
Δεν αποκλείεται όμως να παίζουν ρόλο και κάποια γονίδια.
Η υπεύθυνη ερευνήτρια δρ Τούλα Πάτζενεν καθησύχασε τους κοντούς ανθρώπους λέγοντας ότι δεν πρέπει να ανησυχούν, επειδή το ύψος δεν είναι παρά μόνο ο ένας παράγων κινδύνου.
«Εάν και οι άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν το ύψος τους, μπορούν να ελέγξουν το βάρος τους και τις συνήθειες της ζωής τους, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και τη φυσική άσκηση», ανέφερε η Πάτζενεν.
Η ίδια ξεκαθάρισε πως το μεγάλο ύψος αφαιρεί μεν έναν παράγοντα κινδύνου, όμως δεν αποτελεί από μόνο του παράγοντα προστασίας για την καρδιά, με άλλα λόγια και οι ψηλοί άνθρωποι πρέπει να έχουν σκέπτονται και τους υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακού συμβάματος.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση European Heart Journal.
πηγή: tanea.gr
ti glitwsa!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήο Πέδρο ;;; χαχαχαχαχαχα...
ΑπάντησηΔιαγραφή