Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Ελάχιστοι κάνουν σωστά δύο ενέργειες μαζί


Μόνο οι δύο στους 100 μπορούν να οδηγούν και ταυτόχρονα να μιλούν στο τηλέφωνο. Το υπόλοιπο 98% ή χάνουν τη συνοχή της συζήτησης ή κινδυνεύουν να τρακάρουν.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ψυχολόγοι Jason Watson και David Strayer από το Πανεπιστήμιο της Utah στο Σολτ Λέικ Σίτυ.

Οι ειδικοί στο πλαίσιο της μελέτης αξιολόγησαν την απόδοση 200 ατόμων κατά τη διάρκεια προσομοίωση οδήγησης σε ελεύθερο δρόμο.

Αρχικά χωρίς να μιλούν στο κινητό και σε δεύτερη φάση συζητώντας με hands-free.

Στη δεύτερη φάση έπρεπε να απομνημονεύσουν λέξεις ή να επιλύσουν μαθηματικά προβλήματα.

Αυτό που βρήκαν είναι ότι μόνο το 2,5% διέθεταν την ικανότητα να κάνουν δύο πράγματα ταυτόχρονα. Τα άτομα αυτά δεν παρουσίασαν καμία μεταβολή στο χρόνο που χρειάζονταν για να πατήσουν φρένο ή να επιλύσουν μαθηματικά προβλήματα όση ώρα οδηγούσαν ενώ επιπλέον η μνήμη τους ήταν βελτιωμένη κατά 3%.

Αντίθετα 97,5% των συμμετεχόντων στη μελέτη, όταν οδηγούσαν μιλώντας ταυτόχρονα στο κινητό, χρειάσθηκαν 20% περισσότερο χρόνο για να πατήσουν φρένο και 30% περισσότερο χρόνο για να ακολουθήσουν μια πορεία, ενώ η ικανότητά τους για απομνημόνευση ήταν μειωμένη κατά 11% και η ικανότητα επίλυσης μαθηματικών προβλημάτων ήταν μειωμένη κατά 3%.

«Δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που συνομιλούν στο κινητό τους κατά τη διάρκεια της οδήγησης, είχαμε την ελπίδα ότι το ποσοστό ατόμων στα οποία η ικανότητα οδήγησης δεν θα επηρεαζόταν από τη χρήση του κινητού θα ήταν μεγαλύτερο», δήλωσε ο Watson.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Psychonomic Bulletin and Review.

πηγή : tanea.gr

1 σχόλιο: