Η Πρωταπριλιά πέρασε, επομένως μπορείτε να το πιστέψετε! Οι Έλληνες είναι πρωταθλητές, ανάμεσα στους άλλους Ευρωπαίους, αυτή τη φορά όχι σε κάποιο άθλημα ή σε κάτι με αρνητική χροιά (που κατά καιρούς τους καταλογίζεται), αλλά... στο κόψιμο του τσιγάρου.
Πρόσφατη μελέτη που έγινε σε ευρωπαϊκά εξειδικευμένα κέντρα διακοπής καπνίσματος σε σύνολο 567 καπνιστών με συμμετοχή 10 ειδικών τμημάτων από την Ελλάδα, έδειξε ότι οι Έλληνες προσαρμόζονται πιο εύκολα από άλλους Ευρωπαίους στη διακοπή του καπνίσματος, αν και είναι παράλληλα από τους πιο «χαρμάνηδες».
Σύμφωνα με στοιχεία του Ειδικού Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος στη Μονάδα Νοσημάτων Θώρακος του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, οι Έλληνες καπνιστές καπνίζουν περισσότερο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το μέσο όρο των Ευρωπαίων, ενώ είναι και περισσότερο εξαρτημένοι από τη συνήθεια αυτή, παρολ’αυτά σημειώνουν μεγάλα ποσοστά επιτυχίας στην απαλλαγή τους από το τσιγάρο. Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων 5.000 ατόμων που προσήλθαν στο Κέντρο ζητώντας βοήθεια, η μέση ηλικία των ανθρώπων που πήραν την απόφαση να διακόψουν το τσιγάρο ήταν τα 42 έτη, η πλειοψηφία τους κάπνιζε 2-3 πακέτα την ημέρα, με πολλούς από αυτούς να έχουν τη συνήθεια αυτή για περισσότερα από 30 χρόνια, ενώ μεγάλη ήταν και η εξάρτηση τους από το τσιγάρο σύμφωνα με την ειδική κλίμακα που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της.
Τα ποσοστά επιτυχίας ωστόσο ήταν μεγάλα, παρά τους πολλαπλούς αρνητικούς παράγοντες. Το 65% έως 80% των καπνιστών που προσέτρεξαν στο Κέντρο κατάφεραν να κόψουν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων μηνών, με 8 στα 10 άτομα να καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα μέσα στον πρώτο μήνα της προσπάθειάς τους. Ακόμα πιο θεαματικά είναι τα αποτελέσματα για όσους έλαβαν φαρμακευτική αγωγή με βαρενικλίνη, καθώς το ποσοστό της επιτυχίας έφτασε το 70,4% στα άτομα αυτά και το 86% σε όσους συμπλήρωσαν τον σωστό χρόνο θεραπείας και παρακολούθησης, που είναι οι 12 εβδομάδες.
«Το αν θα πετύχει κάποιος να κόψει το κάπνισμα, φαίνεται ότι δεν έχει σχέση με την ηλικία του ή τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει αλλά ούτε και με την εξάρτησή του στη νικοτίνη, τονίζει, αλλά με την εξατομικευμένη προσέγγιση που μπορεί να γίνει σε ένα ειδικό τμήμα. Η επιτυχία του εξαρτάται από το πόσο θα ακολουθήσει τη θεραπεία και ποια ειδική αγωγή, που επιλέγεται από τον ειδικό ιατρό ανά περίπτωση, όπως επίσης και από τη συμμόρφωσή του στο συνολικό πρόγραμμα υποστήριξης», υπογραμμίζει στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, η Χρ. Γκράτζιου, πνευμονολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
πρωταθλητές στο τσιγάρο, πρωταθλητές και στην απεξάρτηση !
ΑπάντησηΔιαγραφή