Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Ορόσημο για το κυπριακό οι εκλ. στα κατεχόμενα



Σημαντικό για την πορεία του κυπριακού θεωρείται το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των Τουρκοκυπρίων. Οι κάλπες άνοιξαν το πρωί της Κυριακής (18/04) και υπολογίζεται ότι σε αυτές θα προσέλθουν 164.000 τουρκοκύπριοι και έποικοι. Αν, κανείς εκ των υποψηφίων δεν συγκεντρώσει το απαιτούμενο 50%+1, οι «εκλογές» θα επαναληφθούν την ερχόμενη Κυριακή (25/04), μεταξύ των δύο πρώτων της ψηφοφορίας.

Αν και οι υποψήφιοι πρόεδροι είναι επτά, δύο είναι τα ακλόνητα φαβορί: Ο σημερινός Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο αρχηγός του κόμματος Εθνικής Ενότητας και «πρωθυπουργός» Ντερβίς Έρογλου. Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις στα κατεχόμενα, εκτός από μια, δείχνουν άνετο προβάδισμα του Έρογλου και εκλογή του από τον πρώτο γύρο.

Την υποψηφιότητα του αριστερού Ταλάτ στηρίζουν το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, το Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, το Κόμμα Ελευθερίαςκαι Μεταρρύθμισης και το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος. Στήριξη εξέφρασε και ο πρόεδρος του συνδέσμου των εποίκων Ενβέρ Ντίντσογλου, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία τους προτιμά τον Έρογλου.

Καθοριστική στο προβάδισμα του Έρογλου φαίνεται να είναι και η υποστήριξη του από το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς. Στήριξη στην υποψηφιότητά Έρογλου εξέφρασε και ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, καθώς και αρκετές εθνικιστικές οργανώσεις.

Η Άγκυρα εμμέσως υποστηρίζει τον Ταλάτ, αν και επισήμως δηλώνει ότι δεν αναμειγνύεται στις εκλογές και ότι θα συνεργαστεί με όποιον εκλεγεί.

Ο 58χρονος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι διαπραγματευτής των Τουρκοκυπρίων από τα τελευταία στάδια των συνομιλιών, που οδήγησαν το 2004 στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν.

Ο Ταλάτ τονίζει ότι λόγω της πολιτικής του ο διεθνής παράγοντας πιστεύει ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι υπέρ της λύσης του κυπριακού. Θέση του είναι ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα με την επανεκλογή του θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της λύσης του κυπριακού.

Ο 72χρονος Ντερβίς Έρογλου, υποστηρίζει τη συνομοσπονδία μεταξύ δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών. Τάσσεται επίσης ενάντια στη μια κυριαρχία και στη μια διεθνή προσωπικότητα, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ του προέδρου Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Όσον αφορά τις εγγυήσεις και τους εποίκους, η διαχρονική θέση του Έρογλου και του κόμματός του είναι υπέρ της συνέχισης των «ενεργών και αποτελεσματικών» εγγυήσεων της Τουρκίας και της παραμονή όλων των εποίκων. Για το εδαφικό και το περιουσιακό, ο Έρογλου δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να αποδυναμωθεί η αρχή της διζωνικότητας και «να προσφυγοποιηθούν ξανά οι Τουρκοκύπριοι».

Η θέση της Αθήνας

Οι εκλογές στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, απασχολούν και την Αθήνα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, δήλωσε:

«Ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να επιτευχθεί μια υπολογίσιμη πρόοδος, η οποία δεν μπορεί να παραγνωριστεί από όποιον βρίσκεται απέναντι.Δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε ποτέ να συνομιλήσουμε από μηδενική βάση. Η διαδικασία θα επιβαρυνθεί ανεπανόρθωτα, αν από την πλευρά της τουρκοκυπριακής κοινότητας υπάρχει ένας άνθρωπος που δεν επιθυμεί λύση», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Τόσο για την Κύπρο όσο και για τη διεθνή κοινότητα, ο νικητής των εκλογών είναι αποδεκτός μόνο ως ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και διαπραγματευτής στις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

πηγή: cosmo.gr


1 σχόλιο: