Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Το αλκοόλ γερνά τα κύτταρα



ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η κατανάλωση αλκοόλ επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης και πιθανώς αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου του Μιλάνου στην Ιταλία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν, όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Ενωσης για την Ερευνα στον Καρκίνο που έλαβε χώρα στην Ουάσιγκτον, ότι η κατανάλωση αλκοόλ καταστρέφει τμήματα των κυττάρων τα οποία συνδέονται με πρόωρη γήρανση και καρκινογενέσεις.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες είδαν ότι το αλκοόλ προκαλεί στρες και φλεγμονή στα τελομερή, δομές που βρίσκονται στις άκρες των χρωμοσωμάτων και οι οποίες θεωρούνται ρυθμιστές της ζωής που έχει κάθε κύτταρο. Το μήκος των τελομερών μικραίνει σε κάθε κυτταρική διαίρεση και κάποια στιγμή το κύτταρο οδηγείται στον θάνατο.

Από τη μελέτη των ιταλών ειδικών προκύπτει τώρα ότι όλη αυτή η διαδικασία επιταχύνεται με το αλκοόλ. Με δεδομένο μάλιστα ότι η μείωση του μήκους των τελομερών πιστεύεται ότι αυξάνει και τον κίνδυνο καρκίνου, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ πιθανότατα αντιμετωπίζουν και μεγαλύτερες πιθανότητες για καρκίνο.

Τα συμπεράσματα προέκυψαν έπειτα από μελέτη σε 250 εθελοντές, ορισμένοι εκ των οποίων κατανάλωναν περισσότερα από τέσσερα αλκοολούχα ποτά την ημέρα. Οι εθελοντές ήταν περίπου συνομήλικοι και παρουσίαζαν παρόμοια χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορούσε παράγοντες που μειώνουν το μήκος των τελομερών όπως η διατροφή, η φυσική άσκηση, το στρες και περιβαλλοντικά αίτια. Οπως προέκυψε το μήκος των τελομερών εμφάνιζε δραματική μείωση στα άτομα που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Σε ορισμένους εθελοντές που έπιναν πολύ το μήκος τους ήταν σχεδόν το μισό από εκείνο των ατόμων που έπιναν με μέτρο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου