Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Οι λόγοι που χάρηκα για το πρωτάθλημα μας !


Χθες πήγα στο γήπεδο μαζί με τον συντάκτη Νίκο για να παρακολουθήσω την αγαπημένη μου ομάδα να κατακτάει το Ελληνικό πρωτάθλημα. Ευτυχώς σκοράραμε στα 30 δευτερόλεπτα γιατί αν εχθές χάναμε ο βασικός λόγος θα ήμουν εγώ και ο Νίκος. Ο λόγος; Παρεβρεθήκαμε φέτος σε πέντε παιχνίδια στο γήπεδο πλην του χθεσινού. Στα τέσσερα από αυτά χάσαμε (Ατλέτικο, Καβάλα, Σταντάρ, Ολυμπιακός). Εντός έδρας ο Παναθηναϊκός έχασε μόνο από την Γαλατά χωρίς εμάς στο γήπεδο. Ο Νίκος έλειπε στο εξωτερικό. Αλλιώς θα είμασταν και σε αυτό.

Παρ' όλα αυτά, μία προσεκτική αναθεώρηση των γουριών και η παρουσία του, star του Γλεντιού, κύριου Ηλία μας εξασφάλισαν ένα ήρεμο απόγευμα που τελείωσε με πανηγυρισμούς.

Η καλύτερη ομάδα φέτος στην Ελλάδα πήρε το πρωτάθλημα και πάνω σε αυτό το γεγονός θέλω να σημειώσω ορισμένες από τις σκέψεις μου.
  • Η χαρά που μου έδωσαν οι νίκες με τη Ρόμα, δεν τις πήρα από όλα τα παιχνίδια του πρωταθλήματος μαζί. Δεν ξέρω αν είναι η φύση του Παναθηναϊκού φιλάθλου αλλά δεν συγκρίνω τη χαρά μου για το πρωτάθλημα με αυτές τις νίκες. Εχθές ήμουν χαρούμενος. Στο γκολ του Νίνη στη Ρώμη ήμουν εκστασιασμένος.
  • Ποιές ήταν οι κύριες χαρούμενες σκέψεις μου χθες; Ό,τι είμαστε πρωταθλητές Ελλάδας; Ναι, και αυτό. Αλλά σε δεύτερο λόγο. Σε πρώτο λόγο η χαρά μου ήταν ότι αυτή η ομάδα δεν θα διαλυθεί. Παλαιότερα είχαμε μία φανταστική ομάδα που έχασε το πρωτάθλημα στη Ριζούπολη και διαλύθηκε. Αυτή η ομάδα αν δεν διαλυόταν μετά από 1-2 χρόνια θα μπορούσε να διεκδικήσει κάποιον Ευρωπαϊκό τίτλο. Όμως διαλύθηκε και χάρισε απλόχερα στον Ολυμπιακό σερί πρωταθλήματα.
  • Η φετινή ομάδα έχει εξαιρετικούς παίχτες ποιότητας, έχει καρδιά, έχει πάθος, έχει επιθετική νοοτροπία. Επίσης έχει έναν εξαιρετικό προπονητή και άνθρωπο. Αν χάναμε αυτό το πρωτάθλημα η απαξίωση για πολλά μέλη της ομάδας θα ήταν σίγουρη. Τώρα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.
  • Και γιατί χαίρομαι κατά κύριο λόγο που δεν θα διαλυθεί η συγκεκριμένη ομάδα; Μα φυσικά γιατί ανυπομονώ να τη δω στην Ευρώπη! Είναι ήδη στους ομίλους του Champions League και χθες χαιρόμουν παραπάνω σε αυτήν τη σκέψη παρά στη σκέψη ότι πήραμε το πρωτάθλημα. Οι μεγάλες νίκες στο Champions League ή στο Europa League είναι στιγμές μοναδικές που σου χαρίζουν δυνατά συναισθήματα τα οποία δεν μπορείς σε καμμία περίπτωση να τα νιώσεις σε μία φιέστα.
  • Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. Κρατάμε την ομάδα που έχουμε και κυρίως τον προπονητή. Αυτό είναι το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα απέναντι στον Ολυμπιακό. Όσο καλές μεταγραφές και αν κάνουμε και οι δύο ο ΠΑΟ θα έχει ίδιο προπονητή και γνώστη της Ελλάδας, ενώ ο ΟΣΦΠ έναν καινούριο. Ο Νιόπλιας για μένα είναι εξαιρετικά ταλαντούχος και πέραν από τα ποδοσφαιρικά κριτίρια φαίνεται να είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός άνθρωπος.
  • Τι άλλο κάνουμε; Παίρνουμε κεντρικό αμυντικό! Εάν δεν τον πάρουμε και φέτος θα φάω τα ρούχα μου! Πρέπει οπωσδήποτε η κύρια επένδυση να είναι εκεί. Και επειδή λόγω Champions League μπορούμε να κάνουμε και δεύτερη μεγάλη μεταγραφή αυτή πρέπει να είναι επιθετικού.
  • Ένας φόβος; Αν χάσουμε το κύπελλο ποια θα είναι η διοικητική αντίδραση; Ελπίζω να καταλάβουν όλοι ότι ένα παιχνίδι δεν πρέπει να κρίνει μία ολόκληρη ομάδα. Στο ποδόσφαιρο όλα μπορούν να συμβούν μέσα σε μία βραδιά. Παρ' όλα αυτά, μας θεωρώ σαφέστατο φαβορί και δεν πιστεύω ότι θα χάσουμε έτσι κι αλλιώς.
  • Μία ακόμα μεγάλη χαρά; Επιτέλους θα παρακολουθήσω χωρίς κανένα άγχος τα play-off. Μου φαίνονται πολύ συναρπαστικά και είναι διαφορετικό να μετέχεις και να αγχώνεσαι και διαφορετικό να μη μετέχεις και να βλέπεις τόσα καλά παιχνίδια από καλές ομάδες με κίνητρο.
  • Τέλος, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει σε κάποιος παίχτες από τη φετινή season.
1. Ο Τζιμπρίλ Σισέ αναμφισβήτητα είναι αυτός που έκανε τη διαφορά, Δίχως αυτόν και με τον Βαγγέλη Μάντζιο ας πούμε στη θέση του δεν παίρναμε πρωτάθλημα με τίποτα.

2. Αλέξης Τζόρβας, βρήκαμε έναν τερματοφύλακα τον οποίο θα τον χαιρόμαστε στην ομάδα και στην Εθνική για πάρα πολλά χρόνια. Είναι φοβερό το ώφελος και θα φανεί μακροχρόνια.

3. Νίνης, από την μία τον θες στην ομάδα του από την άλλη του αξίζει να παίξει στις κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη. Πολύ χαίρομαι που τον έχω προλάβει να τον δω να ξεκινάει από τον Παναθηναϊκό. Ελπίζω να μείνει 1-2 χρόνια για να πετύχει πολλά με τον ΠΑΟ και ύστερα να φύγει για τα κορυφαία σωματεία του εξωτερικού.

4. Ο Κραγκούνης, είναι η ψυχή του Παναθηναϊκού. Του αξίζει πάρα πολύ αυτό το πρωτάθλημα, είναι πραγματικός αρχηγός.

5. O Κατσουράνης, τεράστια προσθήκη στην ομάδα. Πάντα πίστευα ότι οι μεγάλες ομάδες κτίζονται με τους κορυφαίους παίκτες από τη χώρα από την οποία η ομάδα κατάγεται. Αυτό έκανε και πέτυχε τόσα χρόνια ο μπασκετικός Παναθηναϊκός.

6. Τελός, ο Λουκάς Βύντρα. Πάντα γούσταρα περισσότερο τους παίχτες που ξεκινάν από το 5 και φτάνουν στο 7, παρά τους παίχτες που είναι 8 και παίζουν μια ζωή 7. Εχθές το γήπεδο φώναξε τρεις φορές το ονομά του. Καμμία ειρωνικά. Το μεγαλύτερο μπράβο πιθανώς από όλους το αξίζει ο Λουκάς.
  • Αυτοί ήταν για μένα οι παίχτες-κλειδιά αλλά και πολλοί από τους υπόλοιπους παίχτες ήταν εξαιρετικοί και καθοριστικοί σε πολλά παιχνίδια.

Κλείνοντας το κείμενο θέλω να είμαι ειλικρινής. Όπως είχα πει και στην αρχή του πρωταθλήματος, ένα πρωτάθλημα χωρίς νίκη με τον Ολυμπιακό δεν έχει την ίδια αξία με ένα πρωτάθλημα με νίκη επί του αιωνίου αντιπάλου. Οι μόνοι αγώνες που συγκρίνονται με τα μεγάλα παιχνίδια του Champions League και του Europa είναι τα μεταξύ μας ματς. Γιατί η ποδοσφαιρική χαρά είναι η στιγμιαία και όχι η συνολική στο τέλος. Όταν είχαμε βάλει το γκολ στην Τσεχία το 2004 ή και στη Γαλλία ή ακόμα και στην Πορτογαλία στον όμιλο, εκείνα τα δευτερόλεπτα δεν συγκρίνονται με την χαρά που είχα όταν σηκώναμε το τρόπαιο.

by Dominic

Υ.Γ: Σχετικά με τον φετινό Ολυμπιακό υπάρχει αυτό το κείμενο που είχε γραφτεί από τον Ιανουάριο.


2 σχόλια:

  1. Πολυ ωραίο κειμενο ..Ελπιζω του χρονου να παει σε κιτρινομαυαρα χερια ο τιτλος παντως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι είναι ο σωστός Παναθηναϊκός: Ευρωπαϊστής. Αυτό μας ξεχωρίζει και από τους Ολυμπιακούς που μια ζωή παλεύουν να κάνουν κάτι στην Ευρώπη και ποτέ δεν καταφέρνουν τίποτα. Εμείς έχουμε και μια ιστορία βρε αδερφέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή