Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Πόνος άπο άσχημες εμπειρίες στην παιδικη ηλικία

Παιδιά που εμφανίζουν προβλήματα συμπεριφοράς έχουν διπλάσιες πιθανότητες ως ενήλικες να υποφέρουν από χρόνιο πόνο.

Αυτό ήταν το πόρισμα επιστημονικής μελέτης που έγινε σε 19.000 παιδιά από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως εσφαλμένα σήμερα από εκκρίσεις ορμονών στον εγκέφαλο μπορεί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή.

Το σύστημα του εγκεφάλου, εικάζεται ότι επηρεάζουν άσχημες εμπειρίες οι οποίες προκαλούν τα προβλήματα συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία και διάχυτο πόνο στην ενήλικη ζωή.

Όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος στην έρευνα γεννήθηκαν το 1958. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, μέχρι την ηλικία των 16 ετών, γονείς και δάσκαλοι αξιολόγησαν τη συμπεριφορά των παιδιών κοιτάζοντας ενδείξεις προβλήματος στη συμπεριφορά, όπως φτωχή ικανότητα να αποκτήσουν φίλους, ανυπακοή, κλοπή, ψεύδη, μάσημα νυχιών.

Όταν τα παιδιά μεγάλωσαν και έφτασαν στην ηλικία των 42 ετών, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικά με το ψυχολογικό άγχος. Στην ηλικία των 45 ετών συμπλήρωσαν ακόμα ένα ερωτηματολόγιο για τον πόνο. Όπως υπέδειξε η έρευνα, παιδιά με σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς είχαν διπλάσιο κίνδυνο χρόνιου διάχυτου πόνου.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Dong Pang, από το πανεπιστήμιο Aberdeen, δήλωσε ότι ήδη γνωρίζουμε πως σοβαρά αρνητικά γεγονότα που συνέβησαν στην παιδική ηλικίαν όπως νοσηλεία μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα και χωρισμό από τη μητέρα σχετίζονται με διάχυτο πόνο στην ενήλικο ζωή.

Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστό αν η μη φυσιολογική συμπεριφορά στα παιδιά είναι μακροχρόνια ένδειξη για τέτοιου είδους πόνο. Όπως δήλωσε ο ερευνητής, η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει ότι είναι. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν είναι μόνο ο χρόνιος διάχυτος πόνος που σχετίζεται με την κακή συμπεριφορά στην παιδική ηλικία.

Άλλα προβλήματα στην ενήλικη ζωή που σχετίζονται με προβλήματα συμπεριφοράς της παιδικής ηλικίας περιλαμβάνουν μακροπρόθεσμα ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, άγχος και χρήση ουσιών.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι όλα αυτά τα προβλήματα μπορεί ενδεχομένως να είναι αποτέλεσμα αλυσίδας γεγονότων που τίθενται σε λειτουργία από τη δυσλειτουργία του άξονα υποθάλαμος- υπόφυση-αδρεναλίνη, το σύστημα στον εγκέφαλο που ρυθμίζει τις ορμόνες και βοηθά στον έλεγχο της αντίδρασης του οργανισμού στις στρεσογόνες καταστάσεις.

Αν περαιτέρω έρευνα αποδείξει ότι ισχύει η σχέση, τότε ενδεχομένως θα είναι πιθανή η παρέμβαση στην αρχή της ζωής, για την πρόληψη αυτών των προβλημάτων αργότερα.

Τα ευρήματα, που αφορούν 45 χρόνια, δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Rheumatology.


πηγή: tanea.gr

1 σχόλιο:

  1. λογικό γιατί ο πόνος συνδύεται με τον εγκέφαλο μας άρα και τον ψυχολογικό παράγοντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή