Ένα όμορφο και λαμπερό χαμόγελο προσθέτει σίγουρα πόντους στη γοητεία σας. Για να το αποκτήσετε –ή για να το διατηρήσετε- δεν αρκεί η … καλή διάθεση αλλά χρειάζεται πάνω από όλα να έχετε γερά και αστραφτερά δόντια. Και βέβαια σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας και της ομορφιάς των δοντιών παίζει η διατροφή.
Η καλή στοματική υγεία εξαρτάται από το είδος των τροφίμων που καταναλώνετε και από τη συχνότητα κατανάλωσής τους και όχι από την ποσότητά τους.
Για παράδειγμα από τη στιγμή που θα βάλετε στο στόμα σας ένα γλυκό, τα βακτηρίδια στο στόμα μεταβολίζουν την ζάχαρη που τρώτε σε οξέα και τα οξέα με την σειρά τους αρχίζουν να επιτίθενται στο σμάλτο των δοντιών, με αποτέλεσμα να αρχίζει η διαδικασία αποσύνθεσης.
Η επίθεση στο σμάλτο των δοντιών μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και 20 λεπτά μετά το τέλος ενός γεύματος. Άρα όσο πιο συχνά τσιμπολογάτε, τόσο περισσότερο τα δόντια σας είναι εκτεθειμένα στα στοματικά οξέα.
«Η ζάχαρη αποτελεί τον νούμερο ένα κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας των δοντιών, αφού επιτρέπει στον βακτηρίδια να πολλαπλασιάζονται και να μεταβολίζουν την ζάχαρη σε οξύ, το οποίο, διαλύει την αδαμαντίνη», δηλώνει ο Νίκος Ζέρβας, διαιτολόγος -διατροφολόγος, M.Sc.
«Το αντίθετο συμβαίνει με τις σταφίδες, οι οποίες περιέχουν φωτοχημικές ουσίες, που όχι μόνο καταστέλλουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και βακτηριδίων, που προκαλούν τερηδόνα και ουλίτιδα, αλλά εμποδίζουν και την προσκόλλησή τους στα δόντια.
Επίσης καλό είναι να προτιμώνται οι τροφές που μειώνουν το όξινο PH, όπως τα φιστίκια, το γάλα και το γιαούρτι, σε αντίθεση με τα όξινα τρόφιμα, όπως τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες και τα λεμόνια, που είναι καλύτερο να καταναλώνονται στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου γεύματος προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η οξύτητά τους».
Τρόφιμα, που έχουν την τάση να προσκολλώνται εύκολα στα δόντια, όπως οι γεμιστές καραμέλες, οι μέντες, τα πατατάκια, τα γεμιστά μπισκότα, δεν είναι ό, τι καλύτερο για τα δόντια σας. Όσο περισσότερο διάστημα παραμένουν στο στόμα σας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος τερηδόνας.
Από την άλλη πλευρά τροφές που έχουν πολλές ίνες, όπως το μήλο, το αχλάδι και τα ωμά λαχανικά, δεν προσκολλώνται εύκολα στα δόντια και τα ‘’καθαρίζουν’’.
Ιδανικές τροφές για καλή στοματική υγεία
* Τσίχλα
Το μάσημα της τσίχλας χωρίς ζάχαρη είναι ευεργετικό για τα δόντια, αφού βοηθάει να αποσπαστούν τα τρόφιμα που είναι κολλημένα στα δόντια και ταυτόχρονα αυξάνει τη ροή του σάλιου, το οποίο εξουδετερώνει τα στοματικά οξέα.
* Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο
Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι αποτελούν τις κυριότερες πηγές ασβεστίου και φωσφόρου, που είναι χρήσιμα για τα δόντια. Περιέχουν ακόμη λιπίδια και αντιβακτηριακά ένζυμα, που αναστέλλουν την ανάπτυξη τερηδόνας.
* Τροφές πλούσιες σε φθόριο
Το φθόριο κάνει πιο ανθεκτική την αδαμαντίνη και το σμάλτο του δοντιού και τα εμποδίζει να διαλυθούν από τα οξέα. Επιπλέον μπορεί να επανορθώσει τη ζημιά στην αδαμαντίνη που έχουν ήδη προκαλέσει τα οξέα, εφόσον αυτή βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια.
Παρεμβαίνει επίσης μεταξύ του δοντιού και των μικροοργανισμών, που είναι υπεύθυνοι για την εμφάνιση της τερηδόνας. Τροφές πλούσιες σε φθόριο είναι το τσάι, τα ψάρια που καταναλώνονται με τα κόκαλα (π.χ. σαρδέλες), οι γαρίδες και ο σολομός.
* Φρούτα και λαχανικά
Τα φωσφορικά άλατα, που περιέχονται κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά, μειώνουν την ποσότητα του σμάλτου που μπορεί να διαλυθεί.
* Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C
Η βιταμίνη C επουλώνει τις φλεγμονές και διατηρεί ακέραιους τους ιστούς του δοντιού. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C είναι τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, οι φράουλες, τα μανταρίνια, το μπρόκολο και οι πιπεριές.
* Λεκτίνη
Η λεκτίνη, που περιέχεται για παράδειγμα στα καρότα, προκαλεί συγκόλληση των μικροβίων, άρα εμποδίζει την προσκόλλησή τους στις πλάκες των δοντιών.
* Νερό, τσάι και γάλα
Πείτε ναι στο νερό, το τσάι χωρίς ζάχαρη και το γάλα. Περιορίστε την κατανάλωση ποτών που περιέχουν ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένων και των μη αλκοολούχων ποτών. Αποφύγετε τη λεμονάδα και τον καφέ ή το τσάι με προσθήκη ζάχαρης. Επίσης μια χρήσιμη συμβουλή είναι να αποφεύγετε να πίνετε τα ποτά γουλιά- γουλιά, αφού με αυτό τον τρόπο τα δόντια εκτίθενται συνεχώς στα σάκχαρα, που τα μικρόβια τα μεταβολίζουν σε οξέα, προκαλώντας την τερηδόνα.
Τέλος, τα αεριούχα αναψυκτικά (με ή χωρίς ζάχαρη) λόγω της οξύτητάς τους συμβάλλουν στην καταστροφή της αδαμαντίνης και στη διάβρωση των δοντιών.
πηγή: cosmo.gr
δεν θέλω να υποτιμήσω την έρευνα, αλλά το λαμπερό χαμόγελο έχει ένα και μοναδικό μυστικό: Αλέξανδρος Πετρίδης !!!
ΑπάντησηΔιαγραφή