Η οικονομική κρίση, το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μας και τα σκληρά μέτρα που μας επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνουν στον Γιώργο Παπανδρέου μια τεράστια ευκαιρία να προχωρήσει σε μια κίνηση που πολλές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει στο παρελθόν αλλά καμία δεν έχει τολμήσει να εφαρμόσει: την ουσιαστική φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Στην Ελλάδα υπάρχει το εξής παράδοξο: η εκκλησία έχει μια τεράστια ακίνητη περιουσία (υπολογίζεται γύρω στα 700.000.000 ευρώ η αντικειμενική της αξία) αλλά δεν έχει καθόλου έξοδα καθώς οι υπάλληλοί της (κληρικοί) είναι δημόσιοι υπάλληλοι και πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι εντελώς παράλογο μισθωτοί εργαζόμενοι που ζουν με 1500 και 2000 ευρώ το μήνα να χάσουν έναν μισθό για να μπορέσουμε να μειώσουμε το έλλειμμα και να μην υπάρχουν σημαντικά έσοδα από μια τέτοια τεράστια περιουσία. Η πρότασή μου μάλιστα είναι να μην φορολογηθεί η περιουσία αυτή με τα κριτήρια ενός Νομικού Προσωπικού Δημοσίου Δικαίου αλλά με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο θα φορολογηθεί και ένας ιδιώτης ο οποίος έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία (δηλαδή με 1%). Με αυτόν τον τρόπο, το κράτος θα κερδίσει 7.000.000 ευρώ, ένα ποσόν το οποίο δεν είναι καθόλου αμελητέο στις δύσκολες αυτές εποχές για τα δημόσια οικονομικά.
Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010
Φορολογήστε την εκκλησία τώρα !
Αυτό βέβαια είναι ένα ήπιο μέτρο το οποίο είναι ρεαλιστικά δυνατόν να υλοποιηθεί και θα έχει σίγουρα την αποδοχή του κόσμου ο οποίος θα αισθανθεί ένα ελάχιστο μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης και ότι δεν είναι πάντα ο μισθωτός και ο συνταξιούχος αυτοί που την πληρώνουν. Εάν ο Γιώργος Παπανδρέου δεν εφαρμόσει αυτό το μέτρο σε μια τέτοια συγκυρία θα είναι ιστορικά υπεύθυνος για μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία να μπει τάξη στις σχέσεις κράτους και εκκλησίας. Ένα άλλο μέτρο θα μπορούσε να είναι ότι με την υπόλοιπη περιουσία που θα απομείνει στην εκκλησία μετά την εφαρμογή του μέτρου (693.000.000 ευρώ), η εκκλησία να πληρώνει από μόνη της τους υπαλλήλους της.
Εάν ρωτάγατε εμένα βέβαια θα πρότεινα ένα πιο δραστικό μέτρο: την πλήρη δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας υπέρ του κράτους. Τι την χρειάζεται άλλωστε την περιουσία η εκκλησία; Πνευματικό έργο δεν προσφέρει; Είχε ο Χριστός κτήματα, κτήρια, εκτάσεις, εταιρείες; Είναι οι επενδύσεις συνυφασμένες με την χριστιανική διδασκαλία; Προσφέρεται κάτι στους πιστούς μέσω της εκκλησιαστικής περιουσίας; Όσο για την φιλανθρωπία, εάν το κράτος αποκτήσει την εκκλησιαστική περιουσία μπορεί μια χαρά να την αντικαταστήσει στον ρόλο αυτόν. Ανέγερση άλλων εκκλησιών δεν έχουμε ανάγκη. Γέμισε ο τόπος. Κάθε γειτονιά, κάθε βράχος, κάθε απομακρυσμένη γωνία της πατρίδας μας έχει και μια εκκλησία. Στα μοναστήρια θα μπορεί να υπάρχει δυνατότητα να ενοικιάζεται από το κράτος μια έκταση γης για να καλλιεργείται και να βγάζουν οι μοναχοί τα προς το ζην. Άλλωστε ο ασκητισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον μοναχισμό. Ένας μοναχός έχει αποποιηθεί τα υλικά αγαθά και έχει στραφεί προς τον Θεό. Δεν έχει ανάγκη από υλικά αγαθά. Γι' αυτό θα πρέπει να τα προσφέρει στους άλλους που είναι λιγότερο πνευματικοί άνθρωποι και τα έχουν...
Οι στιγμές που περνάμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την χώρα μας. Ας αποδείξει η εκκλησία ότι δεν είναι γεμάτη από υποκρισία και ας συμπαρασταθεί, μέσω της φορολόγησης της περιουσίας της, στον λαό (ο οποίος είναι και το ποίμνιό της) που δοκιμάζεται. Η αγάπη και η αλληλεγγύη δεν είναι λόγια. Χρειάζονται αποδείξεις.
μπράβο Κώστα. από το στόμα σου και στου Θεού το αυτί. εγώ συμφωνώ με όσα γράφεις 1000 %.
ΑπάντησηΔιαγραφήsimfwnw kai gw ..kai pli wraio thema thigeis...o monos logos p xreiazetai i ekklisia ola auta einai gia na voitha to pomnion tis ...vevaiws auto dn to kanei ..isa, isa iparxei ipothesi pou propsathei na diwxei anthrwpous p menoun stin ektasi tis edw kai 30 xronia, epeidi katapatoun tin periousia tis ...
ΑπάντησηΔιαγραφήthelw na kanw mia praktiki erwtisi padws pros ton kwsta ..ean dimeutei i periousia tis kai ginei pliris diaxwrismos, pws tha boresei meta i ekklisia na plirwnei tous misthous twn klirikwn tis? diladi ti esoda exei gia na boresei na plirwsei misthous?
pros tous sintiritikous filois mas...NAI EXOUME GEMISEI EKKLISIES..an agapate ton theo kai exete kathari tin psixi sas, tote katalavenete oti dn einai pleon thema xwrou .... i ekklisia leitourgei se orismenes periptwseis toso ipokritika, antitheta m auta p didaskei, kai toso epixeirmatika p xei diwxei kosmo apo koda tis...DN tha prepei pia na exei toso evnoiki metaxeirisi afou dn leitourgei pros ofelos olwn alla pros to ofelos mono diko tis...
Ο Χριστός δεν πληρωνόταν από κανέναν. Ήταν ξυλουργός. Έτσι έβγαζε το ψωμί του. Οι κληρικοί θα πρέπει να είναι εθελοντές. Να κάνουν μια δουλειά το πρωί και μετά τις Κυριακές να τελούν τις λειτουργίες και τα μυστήρια της εκκλησίας. Ούτως ή άλλως υποαπασχολούνται. Εφόσον οι γάμοι, τα βαφτίσια και οι λειτουργίες γίνονται συνήθως Σαββατοκύριακο η μόνη περίπτωση να δουλέψουν καθημερινή είναι να τύχει καμιά κηδεία... Εναλλακτικά, αν αυτό είναι πολύ ριζοσπαστικό, θα μπορούσε να γίνει με προσφορές των πιστών ή ακόμη, αν δημευτεί η περιουσία της εκκλησίας, τότε οι κληρικοί θα μπορούσαν να εξακολουθούν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι (που πληρώνονται όμως αποκλειστικά με βάση τις ώρες που δουλεύουν)
ΑπάντησηΔιαγραφήs efxaristw loipon!!
ΑπάντησηΔιαγραφήse enan idaniko kosmo.. pu i ekklisia xrisimopoiuse ta xrimata kirios gia filanthropies isos ke na eprepe na min forologeite.. alla epidi distixos den simvenei mono afto den vrisko logo na min forologeite!! pados iparxun paara polles ekklisies, monastiria klp pu kanun athoriva megalo filanthropiko ergo alla opos simvenei pada mia merida tus pernei svarna olus.. afto simvenei ke me tus astinomikus dikigorus klp klp.
ΑπάντησηΔιαγραφήpados sigura prepi na mpun foroi ke na mazeftun xrimata apo tin ekklisia.. oses antidraseis ki an iparksun!! an o giorgakis den fovithei tha to kanei