Μελέτες από το Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας, ΚΕΤΕΑΘ, έχουν δείξει ότι, η σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει το καθημερινό στρες και να βελτιώσει την γενική υγεία, επιδρώντας ευεργετικά στην φυσιολογία του ύπνου και ολόκληρου του οργανισμού, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ. Γεώργιος Σακκάς, Κλινικός Εργοφυσιολόγος - Ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας, στο Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης ΚΕΤΕΑΘ.
Η έρευνα
Η συστηματική άσκηση, επισημαίνει ο ερευνητής, δρα θετικά ως προς την πρόληψη καρδιοπαθειών, συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση της καλή χοληστερίνης (HDL), τη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL), την επιβράδυνση της δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας ή θρόμβων και την ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, την πρόληψη της απώλειας οστικής μάζας, τη ρύθμιση του σωματικού βάρους, την ψυχική ευεξία μέσω της παραγωγής των ενδορφινών και την καταπολέμηση των διαταραχών ύπνου (αϋπνία και σύνδρομο υπνικής άπνοιας).
Αποτελέσματα μελετών έχουν δείξει ότι, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που συμμετέχουν συστηματικά σε προγράμματα άσκησης, περισσότερες της μιας φοράς την εβδομάδα ή ακόμη και μόνο σε βάδιση με ήπιο ρυθμό, σε ημερήσια βάση, για μια απόσταση έξι οικοδομικών τετραγώνων, είχαν καλύτερη ποιότητα και ποσότητα ύπνου από τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας", επισήμανε ο κ. Σακκάς.
Η σωματική άσκηση βελτιώνει τον ύπνο, επειδή αποτελεί τον πιο φυσικό τρόπο να "κουράσουμε" το σώμα μας. Σε αυτή την κούραση η απάντηση του
οργανισμού είναι η αύξηση της διάρκειας του "βαθέος ύπνου" με
αποτέλεσμα έναν πιο αναζωογονητικό ύπνο, επισημαίνει ο επιστήμονας και
προσθέτει πως η καλύτερη ώρα για ένα ασκηθούμε είναι 3-4 ώρες πριν
κοιμηθούμε.
Ο κ. Σακκάς προσθέτει: "Η χρόνια άσκηση έχει βρεθεί ότι βελτιώνει την σωματική μας αντοχή μειώνοντας έτσι την αίσθηση της κόπωσης, προάγει έναν καλό ύπνο επιτρέποντας μια ηπιότερη μετάβαση μεταξύ των φάσεων του ύπνου, μειώνει τη μυϊκή ένταση που συσσωρεύεται κατά την διάρκεια της ημέρας, αυξάνει τη νοητική διαύγεια μέσω της καλύτερης οξυγόνωσης του εγκεφάλου, όπως και δυναμώνει και τονώνει την καρδιά και τους πνεύμονες. Επίσης, ενεργοποιεί το νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα, αυξάνει την έκκριση των ενδορφινών που αποτελούν το φυσικό αναλγητικό
του οργανισμού και της επινεφρίνης που είναι το φυσικό διεγερτικό του οργανισμού, ενώ μειώνει και την αίσθηση βαρεμάρας και ανίας καθώς επίσης το στρες και την ανησυχία".
Τέλος στο ερώτημα τι μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου, ο κ. Σακκάς σημειώνει πως, οι πιο συχνές από τις διαταραχές ύπνου είναι η αϋπνία και η υπνική άπνοια, επηρεάζοντας ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.
"Η αϋπνία, που επηρεάζει κυρίως την ποσότητα του ύπνου είναι αποτέλεσμα κυρίως ψυχολογικών αιτιών ενώ η υπνική άπνοια που επιδρά στην ποιότητα του ύπνου έχει σωματικά αίτια (π.χ. παχυσαρκία). Όποια και να είναι η αιτιολογία, ο πάσχων από διαταραχές ύπνου αισθάνεται συνεχώς κουρασμένος και αποδιοργανωμένος ενώ η χρόνια έλλειψη αναζωογονητικού ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και συμπεριφοράς μιας και η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε ψυχικά νοσήματα", καταλήγει ο ερευνητής.
πηγή: ert.gr
αχ έτσι είναι.. πρέπει να βρεθεί χρόνος !!
ΑπάντησηΔιαγραφήegw exw mia aporia.. i gumnastiki einai kali gia na koimasai, o upnos einai kalos gia ti gumnastiki??! mporw egw na koimamai kai na gumnazomai?! 8a'to 8ela polu..
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχαχα...
ΑπάντησηΔιαγραφή