Ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι με μία απλή ένεση ο εγκέφαλος δυνητικά μπορεί να αναπρογραμματιστεί και να ξεπεράσει κάποιες από τις πιο συχνές φοβίες, όπως είναι η υψοφοβία, ο φόβος για το αεροπλάνο ή για κάποια ζώα όπως αράχνη, καρχαρίας και φίδι.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως επειδή ο φόβος εντάσσεται στο πλαίσιο των μαθησιακών λειτουργιών, θα μπορούσαν να διακόψουν τη λειτουργία στο σημείο του εγκεφάλου που προκαλεί το αίσθημα του φόβου.
Στο πλαίσιο πρωίμων πειραμάτων που έγιναν σε χρυσόψαρα, τους χορηγήθηκε μία δόση λιδοκαΐνης. Το φάρμακο «δούλεψε» και τα ψάρια δεν τρόμαζαν όταν τα προσέγγιζε ένα φως που τα τρόμαζε.
Η λιδοκαΐνη είναι ένα απλό αναισθητικό που χρησιμοποιείται αρκετά χρόνια στην ιατρική και οδοντιατρική.
Ιάπωνες ερευνητές λένε πως τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να βελτιώσουν δραματικά την ποιότητα ζωής ανθρώπων που υποφέρουν από χρόνιες μορφές φοβίας.
Ο καθηγητής MasayukiYoshida, από το Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα, δηλώνει ενθουσιασμένος από τα αποτελέσματα της μελέτης του. «Φανταστείτε πόσο ευχάριστο θα ήταν ο φόβος για το αεροπλάνο, τα ύψη ή τις αράχνες να γινόταν παρελθόν μόνο με μία ένεση» λέει.
Ο Yoshida μελέτησε το σημείο του εγκεφάλου που ονομάζεται παρεγκεφαλίδα και σχετίζεται με το αίσθημα του φόβου σε ανθρώπους και χρυσόψαρα.
Στο πλαίσιο του πειράματος εκπαίδευσε χρυσόψαρα ώστε να τρομάζουν όταν αναβοσβήνει δυνατό φως στα μάτια τους.
Ακολούθως, οι ειδικοί έκαναν ένεση λιδοκαΐνης στα ψάρια και επανέλαβαν το πείραμα με το φως.
Τότε, το ψάρι είχε τελείως διαφορετική συμπεριφορά. «Ανακαλύψαμε ότι το ψάρι δεν άλλαζε κατεύθυνση και επιπλέον είχε σταθερό καρδιακό ρυθμό όταν το φως έπεφτε στα μάτια του, που σημαίνει ότι είχε σταματήσει να φοβάται», λέει ο Yoshiba.
Ο καθηγητής εξηγεί πως «ακριβώς επειδή ο εγκέφαλος του χρυσόψαρου είναι παρόμοιος με των θηλαστικών, περιλαμβανομένων και των ανθρώπων, ελπίζουμε ότι με εκτενέστερη έρευνα θα καταφέρουμε να αποκαλύψουμε περισσότερα για τα βιοχημικά μονοπάτια του εγκεφάλου που μας προκαλούν φοβίες».
Ένα άλλο πρόβλημα που αναμένεται να «επιλυθεί» είναι ότι όταν περνάει η επίδραση του φαρμάκου, το άτομο επιστρέφει στις φοβίες του.
Η μελέτη δημοσιεύεται στις επιστημονικές επιθεωρήσεις «BioMed Central» και «Behavioural and Brain Functions».
πηγή: tanea.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου