Η βιταμίνη D, η οποία παράγεται κυρίως στο δέρμα με την έκθεση στον ήλιο, παίζει βασικό ρόλο στην ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που εμποδίζουν τις λοιμώξεις, επιβεβαιώνει δανική μελέτη.
Παρόλο που σε χώρες όπως η Ελλάδα οι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, στην πραγματικότητα ο μισός πληθυσμός του πλανήτη εκτιμάται ότι πάσχει από χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, κυρίως λόγω της διαρκούς παραμονής σε κλειστούς χώρους.
Το πρόβλημα αφορά ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, που τείνουν να μένουν περισσότερο μέσα στο σπίτι, καθώς είναι γνωστό ότι η βιταμίνη της λιακάδας είναι απαραίτητη και για την απορρόφηση ασβεστίου από τα οστά και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Η νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Immunology και αφορά το ρόλο της βιταμίνης D στη λειτουργία των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος..
«Αυτό που δεν είχαμε συνειδητοποιήσει μέχρι σήμερα είναι το πόσο κρίσιμη σημασία έχει η βιταμίνη D για την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος» σχολίασε στο Reuters ο Δρ Κάρστεν Γκάισλερ, επικεφαλής της μελέτης.
Τα πειράματα έδειξαν ότι χωρίς τη βιταμίνη D τα Τ-κύτταρα δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν και να επιτεθούν σε παθογόνους παράγοντες που εισβάλλουν στον οργανισμό.
«Όταν ένα Τ-κύτταρο εκτεθεί σε ένα ξένο παθογόνο, εκτείνει μια συσκευή συναγερμού, ή «κεραία» που ονομάζεται υποδοχέας της βιταμίνης D και αναζητά μόρια βιταμίνης D» εξήγησε ο Δρ Γκάισλερ. «Αν τα Τ-κύτταρα δεν μπορούν να βρουν αρκετή βιταμίνη D στο αίμα, δεν θα αρχίσουν καν να κινητοποιούνται.
Η βιταμίνη D παράγεται κυρίως στο δέρμα έπειτα από ολιγόλεπτη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Υπάρχει πάντως και σε λιπαρά τρόφιμα όπως τα αβγά, ο σολομός και το σκουμπρί, και διατίθεται επίσης με τη μορφή διατροφικού συμπληρώματος.
Σύμφωνα με τον Δρ Γκάισλερ, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σαφής εκτίμηση για τη βέλτιστη ημερήσια πρόσληψη, οι περισσότεροι ειδικοί πάντως συνιστούν 25 με 50 μικρογραμμάρια.
πηγή: tovima.gr
πάμε για ηλιοθεραπεία...
ΑπάντησηΔιαγραφήτι εικόνα! χαχαχαχα...
ΑπάντησηΔιαγραφή