Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Επικοινώνησε ενώ βρισκόταν σε κώμα !


Ένας άνδρας που βρίσκεται σε κατάσταση «φυτού» για πέντε χρόνια κατάφερε να επικοινωνήσει με τους γιατρούς χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη του.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η περίπτωση του άνδρα που είχε υποστεί σοβαρή εγκεφαλική βλάβη από τραυματισμό σε τροχαίο ατύχημα, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην ιατρική περίθαλψη των ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση.

Βρετανοί και Βέλγοι ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη χρησιμοποίησαν την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας για να καταδείξουν ότι μπορεί να σκεφτεί απαντήσεις όπως «ναι» ή «όχι» σε ερωτήσεις που του έκαναν, μεταβάλλοντας την εγκεφαλική του δραστηριότητά του.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης σημαίνουν ότι όλοι οι ασθενείς που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση με απώλεια συνείδησης θα έπρεπε να επανεκτιμηθούν, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορούν τελικά να επικοινωνήσουν με το περιβάλλον τους.

«Η έκπληξή μας ήταν μεγάλη όταν διαπιστώσαμε ότι ο ασθενής μας ήταν σε θέση να απαντήσει σωστά στις ερωτήσεις μας απλώς αλλάζοντας τις σκέψεις του», δήλωσε ο Adrian Owen, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Εκτός του ότι οι τομογραφίες έδειξαν πως ο άνδρας στην πραγματικότητα δεν βρισκόταν σε κατάσταση απώλειας συνείδησης, για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια «μοναξιάς» του έδωσαν τη δυνατότητα να εκφράσει τις σκέψεις του στον έξω κόσμο», προσέθεσε ο ερευνητής.

Ο άνδρας ήταν ένας από τους 23 συνολικά ασθενείς που βρίσκονταν σε κατάσταση «φυτού» και διερευνήθηκαν με λειτουργική μαγνητική τομογραφία, η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε άτομα με ανικανότητα κίνησης και λόγου.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.


πηγή: tanea.gr

1 σχόλιο: