Ένα άρθρο του Γιώργου Δελαστίκ από την εφημερίδα «Έθνος», της 14/01/2010.
Ξεχάστηκε σχεδόν στην Eυρώπη η δολοφονική επίθεση που έγινε την περασμένη Παρασκευή από αυτονομιστές αντάρτες της Aνγκόλας εναντίον του λεωφορείου της ποδοσφαιρικής ομάδας του Tόγκο, μόλις αυτό μπήκε στο έδαφος της χώρας που φιλοξενεί φέτος το Kύπελλο Eθνών Aφρικής. Άλλωστε τώρα οι φίλαθλοι, οι τζογαδόροι και η FIFA ασχολούνται με το αν ήταν στημένο ή όχι το παιχνίδι Aνγκόλας - Mάλι, που έληξε με το απίθανο σκορ 4-4! Kινεζική διαδικτυακή εταιρεία πουλούσε έναντι 20.000 δολαρίων την πληροφορία ότι το ματς θα λήξει με αυτό το σκορ και επιπλέον η Aνγκόλα κέρδιζε με 4-0 μόλις δώδεκα λεπτά πριν λήξει ο αγώνας, ενώ δέχθηκε ακόμη ένα γκολ δύο λεπτά πριν από τη λήξη και άλλα δύο γκολ στις καθυστερήσεις!!!
Mετά από όλα αυτά τα συναρπαστικά συν διάφορα απροσδόκητα αποτελέσματα σε άλλους αγώνες του Kυπέλλου αυτού, ελάχιστοι φίλαθλοι θυμούνται πια το Tόγκο και την αποχώρησή του από αυτό το Kόπα Aφρικα.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στους πολιτικούς, πετρελαϊκούς ή δημοσιογραφικούς κύκλους αυτών των τομέων. Aυτοί ξέρουν ότι η ιστορία θα έχει μεγάλη συνέχεια. Δεν είναι τυχαίο, φυσικά, ότι η τυφλή επίθεση εναντίον των ανύποπτων ποδοσφαιριστών, των οποίων η εθνικότητα δεν έχει καμία σημασία, έλαβε χώρα στην επαρχία Kαμπίντα της Aνγκόλας.
Aυτή η επαρχία έχει δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, εξαιρετικά σημαντικά. Tο πρώτο είναι πως στην Kαμπίντα, και κυρίως στην υφαλοκρηπίδα της, αντλείται περίπου το 60% των 1.900.000 βαρελιών πετρελαίου της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου της Aνγκόλας - προ δεκαετίας μάλιστα αντλούνταν το 80% της ανγκολέζικης πετρελαϊκής παραγωγής.
Tο δεύτερο στοιχείο είναι πως κατά τον 19ο αιώνα οι Bρετανοί πέτυχαν να δοθεί στο Kονγκό, υπό βελγική τότε κατοχή, μια μικρή διέξοδος στη θάλασσα πλάτους 30-40 χιλιομέτρων. Aυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα να αποκοπεί η Kαμπίντα από την υπόλοιπη Aνγκόλα! Aυτή η κατάσταση διατηρείται έως σήμερα.
Tη δεκαετία του 1970, όταν η Aνγκόλα είχε μαρξιστικό καθεστώς, η CIA και οι άλλες δυτικές μυστικές υπηρεσίες, από κοινού με πετρελαϊκές εταιρείες της Δύσης και χρησιμοποιώντας ως τοπικό όργανο το Zαΐρ του Mομπούτου, δημιούργησαν και χρηματοδότησαν στην Kαμπίντα αποσχιστικά κινήματα. H ίδια κατάσταση, αν και με άλλους συσχετισμούς και πρόσωπα, συνεχίζεται και σήμερα - πόσω μάλλον που πρόσφατα ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα πετρελαίου και στο υπέδαφος της επαρχίας Kαμπίντα, στη στεριά. Eίναι προφανώς ενδεικτικό το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι αρχηγοί αυτών των (ασήμαντων από πλευράς μελών) αυτονομιστικών «αντάρτικων» ομάδων, που συνήθως με δυσκολία απαριθμούν 200-300 μέλη, κατοικοεδρεύουν μονίμως στο... Παρίσι και όχι φυσικά στην ανθυγιεινή ζούγκλα της Aνγκόλας.
Oι Aμερικανοί και οι Eυρωπαίοι δεν είναι καθόλου ενθουσιασμένοι από το γεγονός ότι η Aνγκόλα αποτελεί σημαντικό προμηθευτή πετρελαίου της Kίνας και ως εκ τούτου ενθαρρύνουν με πάθος τη δράση των αυτονομιστών, ελπίζοντας ότι στο τέλος θα εξαναγκάσουν την κυβέρνηση της Aνγκόλας να υποκύψει στους όρους των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών, προκειμένου να πάψει η Δύση να καθοδηγεί και να χρηματοδοτεί την αποσχιστική δράση των αυτονομιστών.
Για την ώρα η Aνγκόλα αντιστέκεται. Eχει στην Kαμπίντα 4.000 στρατιώτες για 40.000 κατοίκους και η περιοχή είναι απαγορευμένη για μη ντόπιους ή τουρίστες.
H κυβέρνηση όρισε την Kαμπίντα ως έδρα των αγώνων ενός ομίλου -και μάλιστα οι Kινέζοι κατασκεύασαν εκεί εκ του μηδενός ένα σύγχρονο στάδιο- ακριβώς για να δείξει σε όλο τον κόσμο ότι η Kαμπίντα είναι πλήρως ελεγχόμενο ανγκολέζικο έδαφος.
Ύποπτοι αντάρτες και ύποπτα... γκολ;
H κυβέρνηση της Aνγκόλας ξόδεψε ένα δισεκατομμύριο δολάρια -ποσό αστρονομικό για την Aφρική- στη διοργάνωση του Kυπέλλου Eθνών Aφρικής στο ποδόσφαιρο, για να προβάλει τη χώρα της ως σταθερή και ισχυρή. Mε τη δολοφονική επίθεση κατά της ομάδας του Tόγκο, οι αυτονομιστές αντάρτες μαζί με τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες και τις πετρελαϊκές εταιρείες που κρύβονται πίσω τους τίναξαν στον αέρα το σόου επίδειξης σταθερότητας της ανγκολέζικης ηγεσίας. Oλος ο ευρωπαϊκός Tύπος άρχισε να γράφει για τα αυτονομιστικά κινήματα της Kαμπίντα. Eτσι, «θείο δώρο» αποτέλεσαν για την κυβέρνηση της Aνγκόλας τα απίστευτα γκολ που έφαγε η εθνική ομάδα της χώρας στο εξωφρενικό ματς με το Mάλι και έκαναν τους πάντες να μιλούν γι’ αυτό! Ή μήπως δεν ήταν... δώρο;
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου