Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Οι άνδρες θα συνεχίσουν να υπάρχουν




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Το χρωμόσωμα Υ, που αποτελεί το «σήμα κατατεθέν» των ανδρών, χαρακτηρίζεται πολλές φορές... είδος εν εκλείψει το οποίο εμφανίζει γενετική φθίση, με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε περίπου 125.000 χρόνια στο τέλος των αρσενικών- και ίσως μαζί τους και της ανθρωπότητας. Μια νέα μελέτη όμως η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Νature» δείχνει ότι οι προφητείες αυτές είναι υπερβολικές. Οπως προέκυψε από τη μελέτη, το χρωμόσωμα Υ αποτελεί το ταχύτερα εξελισσόμενο τμήμα του ανθρώπινου γενετικού κώδικα, γεγονός που σημαίνει ότι «ζει και βασιλεύει»- και έτσι θα συνεχίσει...

Το εύρημα αυτό, που ανήκει σε ειδικούς του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, προέκυψε έπειτα από σύγκριση του χρωμοσώματος Υ του άνδρα με εκείνο του χιμπαντζή, ο οποίος αποτελεί τον στενότερο συγγενή μας. Ο δρ Ντέιβιντ Πέιτζ - είναι ο επιστήμονας που πρώτος αποκωδικοποίησε πλήρως τη γενετική αλληλουχία του ανθρώπινου χρωμοσώματος Υ το 2003 και τώρα ολοκλήρωσε την αποκωδικοποίηση του αρσενικού χρωμοσώματος του χιμπαντζή- και οι συνεργάτες του ανέμεναν ότι λόγω της προαναφερθείσας συνεχούς συρρίκνωσης του ανθρώπινου χρωμοσώματος Υ θα έβρισκαν πολύ μεγάλες γενετικές ομοιότητες μεταξύ των χρωμοσωμάτων των δύο ειδών.

Οπως είδαν, όμως, συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο. Αν και το DΝΑ ανθρώπου και χιμπαντζή διαφέρει σε γενικό πλαίσιο σε ποσοστό μικρότερο του 2%, το χρωμόσωμα Υ των δύο ειδών παρουσία ζε διαφορές σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%. Αυτό μαρτυρεί ότι το ανθρώπινο χρωμόσωμα Υ εξελίσσεται πολύ γρήγορα, σημειώνουν οι ερευνητές.

O δρ Πέιτζ παρομοίασε τη διαδικασία με εκείνη που λαμβάνει χώρα σε ένα σπίτι το οποίο βρίσκεται υπό συνεχή ανακαίνιση. «Το σπίτι κατοικείται,ωστόσο συνεχώς κάποιο δωμάτιο ανακατασκευάζεται» είπε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους το ανδρικό χρωμόσωμα αποτελεί ένα «εργοστάσιο» γενετικής εξέλιξης που δεν σταματά ποτέ τη λειτουργία του. Ενας από τους σημαντικότερους είναι ότι το χρωμόσωμα Υ βρίσκεται ολομόναχο χωρίς όμοιο «σύντροφο» σε σχέση με τα υπόλοιπα 22 ζεύγη χρωμοσωμάτων του ανθρώπου. Ετσι ο μηχανισμός «επισκευής» των γονιδίων του σε περίπτωση που αυτά εμφανίσουν βλάβη είναι λιγότερο αποτελεσματικός, με συνέπεια να παρουσιάζονται συχνότερα μεταλλάξεις σε σύγκριση με άλλα τμήματα του γενετικού κώδικα. Οι μεταλλάξεις αυτές υφίστανται μεγαλύτερη πίεση σε σχέση με το υπόλοιπο γονιδίωμα εξαιτίας του σημαντικού ρόλου του συγκεκριμένου χρωμοσώματος στην παραγωγή σπέρματος. Οσες εξ αυτών ενισχύουν τη γονιμότητα διατηρούνται, ενώ οι υπόλοιπες «εξοστρακίζονται» πολύ γρήγορα από τη δεξαμενή γονιδίων. Κάτι τέτοιο ενισχύεται από την ανακάλυψη ότι τμήματα του χρωμοσώματος που εμπλέκονται στην παραγωγή σπέρματος εμφανίζουν και τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ ανθρώπου και χιμπαντζή.


1 σχόλιο: