Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Τα λιπαρά δεν επηρεάζουν το σωματικό βάρος μακροπρόθεσμα



Οι άνθρωποι που επιθυμούν να διατηρήσουν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα μακροπρόθεσμα, δεν θα πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά για την πρόσληψη λιπαρών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το ποσοστό θερμίδων που λαμβάνει κάποιος από λιπαρά έναντι πρωτεϊνών ή υδατανθράκων, δεν σχετίζεται με τον αριθμό των κιλών που θα αποκτήσει μελλοντικά, ανακάλυψε η ερευνητική ομάδα.

Το είδος των λιπαρών που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν είχε σημασία, σημειώνει η Dr. Nita Forouhi, του Ινστιτούτου Μεταβολικών Επιστημών και του Νοσοκομείου Addenbrooke στο Κείμπτριτζ.

Σύμφωνα με την Forouhi, είναι πιο σημαντικό να εστιάζει κάποιος σε υγιεινό τρόπο ζωής, όπως ισορροπημένη δίαιτα και τακτική άσκηση, παρά στην πρόσληψη λιπαρών μόνο, σαν παράγοντα πρόσληψης βάρους.

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι ο ρόλος των λιπαρών που περιέχονται στη διατροφή, στην παχυσαρκία, παραμένει αντιφατικός. Για να διερευνήσουν το θέμα οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία σχεδόν 90.000 αντρών και γυναικών από 6 χώρες, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για διάστημα έως 10 χρόνια.

Ο μέσος όρος πρόσληψης λιπαρών κυμαινόταν από 31,5% έως 36,5% των συνολικών θερμίδων. Κατά μέσον όρο, οι άνθρωποι αύξαναν το βάρος τους κατά 111 γραμμάρια κάθε χρόνο. Ωστόσο, αναλύσεις που έλαβαν υπόψη αρκετούς παράγοντες δεν ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της έκτασης της αύξησης βάρους και της ποσότητας λιπαρών που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες ή της πρόσληψης πολυακόρεστων λιπαρών έναντι κορεσμένων.

Η Forouhi δήλωσε ότι τα ευρήματα δεν θα πρέπει να ερμηνευτούν ότι υποδεικνύουν πως οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν όση ποσότητα λιπαρών επιθυμούν. Αυτό θα ήταν παράλογο, δεδομένων των συσσωρευμένων ενδείξεων για τις ενδεχόμενες βλάβες της διατροφής που είναι υψηλή σε κορεσμένα ή τρανς λιπαρά, για παράδειγμα στην υγεία της καρδιάς, δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι στις ΗΠΑ, οι διαιτητικές συστάσεις αναφέρουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να διατηρούν μια πρόσληψη λιπαρών που αποτελεί το 20% έως 35% του συνολικού αριθμού θερμίδων και να καταναλώνουν υγιεινά λιπαρά από ψάρια, ξηρούς καρπούς και έλαια από λαχανικά αντί για ανθυγιεινά κορεσμένα και τρανς λιπαρά.

Πρόσθεσε ότι ο πιο υγιεινός τρόπος για να αποφύγει κάποιος την αύξηση βάρους είναι να σιγουρευτεί πως όταν είναι εφικτό, η συνολική πρόσληψη θερμίδων θα περιορίζεται μέσω της μείωσης της πρόσληψης επιπλέον σακχάρων, λιπαρών και οινοπνεύματος, τα οποία προσθέτουν θερμίδες αλλά λίγα ή καθόλου αναγκαία θρεπτικά συστατικά, να ελέγχει τις μερίδες των τροφών (έτσι ώστε να μην αυξάνουν σε μέγεθος με το πέρασμα του χρόνου) και ταυτόχρονα να ασκείται τακτικά.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of Clinical Nutrition’.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου