Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα κατά της διαφθοράς




Η 9η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 2003 ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της διαφθοράς, με πρωτοβουλία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στα μηνύματά τους, με αφορμή τον εορτασμό αυτής της ημέρας, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, όσο και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, επισημαίνουν τη σοβαρότητα και τις επιπτώσεις της κλοπής του δημόσιου χρήματος και τονίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κατά της διαφθοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, μάχεται η μη κυβερνητική οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια». Στις 9 Δεκεμβρίου του 2003, οπότε και καθιερώθηκε ο εορτασμός της Ημέρας, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς.

Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο πληρώνονται σε όλο τον κόσμο για δωροδοκίες 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, γεγονός που εντείνει τη διαφθορά και συμβάλλει στην υπονόμευση του μέλλοντος των επερχόμενων γενεών, καθώς, σύμφωνα και με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, «η κλοπή του δημόσιου χρήματος προς ίδιον όφελος σημαίνει λιγότερους πόρους για την κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων, δρόμων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού».

Μπαν Κι Μουν : "Η διαφθορά εμπόδιο στην υλοποίηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας"

«Στη Διεθνή Ημέρα Κατά της Διαφθοράς 2009, καλώ όλο τον κόσμο να συμμετάσχει στην εκστρατεία των Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς μέσω της ιστοσελίδας http://www.unodc.org/yournocounts/. Ενθαρρύνω επίσης όλον τον κόσμο να δεσμευτεί ότι ποτέ δε θα δωροδοκήσει ή θα δωροδοκηθεί. Ζήστε με αυτό το σύνθημα και ο κόσμος θα γίνει πιο τίμιος. Με αυτό τον τρόπο θα αυξήσουμε τις πιθανότητες για την υλοποίηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας», τόνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

«Η διαφθορά όμως δεν είναι κάποια τεράστια, απρόσωπη δύναμη. Είναι το αποτέλεσμα προσωπικών αποφάσεων, με κίνητρο τις περισσότερες φορές την πλεονεξία», τόνισε ο κ. Μουν και προσέθεσε :

«Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς αποτελεί το ισχυρότερο παγκόσμιο νομικό εργαλείο για την ενίσχυση της ηθικής ακεραιότητας και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η δημιουργία ενός νέου μηχανισμού που αποφασίστηκε στην πρόσφατη Διάσκεψη των Συμβαλλόμενων Κρατών στη Ντόχα σημαίνει ότι, από τώρα και στο εξής, τα κράτη θα κρίνονται από αυτό που κάνουν για την καταπολέμηση της διαφθοράς και όχι μόνο από τις υποσχέσεις που δίνουν.

Ο ιδιωτικός τομέας δεν πρέπει να υπολείπεται των κυβερνήσεων. Οι επιχειρήσεις πρέπει επίσης να καταπολεμούν τη διαφθορά στο εσωτερικό τους και να αφήνουν τη μέθοδο της δωροδοκίας έξω από τις διαδικασίες διαγωνισμών και προμηθειών. Καλώ τον ιδιωτικό τομέα να υιοθετήσει μέτρα κατά της διαφθοράς, όπως αυτά προβλέπονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών. Oι επιχειρήσεις - και ιδιαίτερα εκείνες που προσυπογράφουν τη δέκατη αρχή του Διεθνούς Συμφώνου (Global Compact) - πρέπει να δεσμευτούν ότι δεν θα εξαπατούν και ότι θα επιτρέψουν τον έλεγχό τους από ομοειδείς εταιρίες, ώστε να διασφαλιστεί ότι για όλους ισχύουν οι ίδιοι κανόνες».



πηγή: cosmo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου