Την προηγούμενη εβδομάδα είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω στο υπουργείο εξωτερικών ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο για την εξωτερική πολιτική της Ελάδας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου με τίτλο "Προκλήσεις της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής" με βασικό συντονιστή τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη. Το συνέδριο αυτό ήταν πολύ ενδιαφέρον γιατί έδινε την δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να μάθουν και να κατανοήσουν τις απόψεις περί εξωτερικής πολιτικής μιας πολύ μεγάλης ομάδας σημαντικών παραγόντων από πολιτικούς μέχρι ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους. Αν και η σύνθεση των ομιλητών ήταν πολύ καλή, το περιεχόμενο των ομιλιών των περισσοτέρων με απογοήτευσε. Με απογοήτευσε γιατί κατάλαβα ότι δυστυχώς οι κυρίαρχες απόψεις στους διαμορφωτές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής κυμαίνονται από απλά δεξιές μέχρι ακραίες εθνικιστικές. Αν εξαιρέσουμε λίγους ομιλητές οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη η χώρα μας να πάρει θέση ενεργά στα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την διεθνή κοινότητα, η πλειοψηφία των ομιλητών περιορίστηκε στην γκάμα"Τουρκία, Σκόπια- Σκόπια,Τουρκία". Δεν αντιλέγω, αυτά είναι τα εθνικά ζητήματα τα οποία χρονίζουν και πρέπει οι πολιτικοί μας να καταφέρουν να τα επιλύσουν. Όμως όταν η ανάλυση που γίνεται επικεντρώνεται στο πόσα αεροπλάνα και πόσα ελικόπτερα έχουμε εμείς και πόσα έχουν αυτοί, πόσα χρήματα δαπανούν για εξοπλισμούς αυτοί και πόσα χρήματα δαπανούμε εμείς και στο πόσο πίσω έχουμε μείνει στην υπόθεση των εξοπλισμών, η απογοήτευση είναι το μόνο συναίσθημα που μπορεί να σε κατακλύζει.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν μείνει πρωσκολυμμένοι σε ένα στερεότυπο των διεθνών σχέσεων το οποίο προέρχεται από την ισορροπία (στρατιωτικής) ισχύος και αγνοούν τα καινούρια εργαλεία εξωτερικής πολιτικής (που ευτυχώς προς το παρόν δείχνει να θυμάται η κυβέρνηση) όπως η πολυμερής διπλωματία, η χρήση των διεθνών οργανισμών κλπ. Δεν καταλαβαίνουν αυτό που πολύ σωστά έθιξε ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος στο ίδιο συνέδριο: η επιμονή στους εξοπλισμούς υπονομεύει τον εθνικό πλούτο. Απαράδεκτες απόψεις όπως αυτή που υποστήριξε ο κ. Πλατιάς ότι "η μείωση των εξοπλισμών και των παραγγελιών στους τελευταίους προϋπολογισμούς μειώνει την αμυντική ικανότητα της χώρας και αν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό σε κάποια χρόνια η κατανομή της στρατιωτικής ισχύος με την Τουρκία είναι 3 προς 10" θεωρεί ως δεδομένα δύο πράγματα. Πρώτον, ότι όλοι οι Έλληνες πρέπει να δουλεύουν και να πληρώνουν φόρους όχι για να έχουν καλύτερη δημόσια παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση κλπ. αλλά για να πληρώνουν εξοπλισμούς οι οποίοι δεν έχουν κανένα αναπτυξιακό όφελος (αφού πληρώνουμε ξένους προμηθευτές) και οι οποίοι μέσα σε λίγα χρόνια θα είναι ξεπερασμένοι και θα πρέπει να τους αντικαταστήσουν. Δεύτερον θεωρεί ως δεδομένο ότι η Τουρκία άλλη δουλειά δεν έχει να κάνει παρά να εξετάζει πώς θα μπορέσει να μας επιτεθεί και να μας βλάψει. Δεν έχει εσωτερικά προβλήματα, δεν έχει σοβαρές μεταρρυθμίσεις να κάνει, απλά κάθεται και ασχολείται μέρα νύχτα με την Ελλάδα (γι' αυτό και σύμφωνα με μια άποψη πάλι του κ. Πλατιά την οποία άκουσα να επαναλαμβάνεται και από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Βαϊτση Αποστολάτο στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό αφήνει επίτηδες τους λαθρομετανάστες να περνάνε στην Ελλάδα για να μειώσουν την αμυντική μας ικανότητα).
Μακάρι να ήμασταν η πιο πλούσια χώρα του κόσμου και να μπορούσαμε να ξοδέψουμε ένα σωρό λεφτά για εξοπλισμούς και αμυντικές δαπάνες διατηρώντας παράλληλα ένα υπέροχο κοινωνικό κράτος, ένα αξιοζήλευτο σύστημα παιδείας και υγείας και παράλληλα έχοντας πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Δυστυχώς δεν έχουμε και, στην παρούσα οικονομική και πολιτική συγκυρία, αν έχει κάποιος να διαλέξει μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και εξοπλισμών, το να διαλέξει το δεύτερο το θεωρώ ανθελληνικό, αντιπατριωτικό και καταστροφικό για την χωρα.
Ελπίζω ότι αυτές οι θεωρίες θα παραμείνουν θεωρίες. Βλέποντας όμως πόσο ισχυρές είναι στους διαμορφωτές πολιτικής καθώς επίσης και το ποιος βγήκε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορώ παρά να ανησυχώ.
Πουλήστε τα όπλα, αγοράστε λουλούδια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤου Γιάννη Πήλιουρα
Ο παραπάνω τίτλος θα μπορούσε, ίσως με ακραίο τρόπο, να θεωρηθεί ως η προμετωπίδα ορισμένων κύκλων, οι οποίοι θεωρούν τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Ελλάδας ως μη αναγκαίο και ζητούν άμεσα τη μείωσή του προκειμένου να αναπτυχθούν άλλοι τομείς όπως η παιδεία, η υγεία κ.α. Η μικρή αυτή ανάλυση θα περιστραφεί γύρω από δύο τομείς: Γιατί οι εξοπλισμοί όχι μόνο δεν πρέπει να μειωθούν αλλά να αυξηθούν αλλά και οι λόγοι που οδηγούν ορισμένους σε λάθος συμπεράσματα.
Η άποψη πως οι εξοπλισμοί είναι μη αναγκαίοι, κάθε άλλο παρά ορθολογική είναι. Οι συνεχόμενες παραβιάσεις της εθνικής μας κυριαρχίας καθώς και οι πρόσφατες κρίσεις χαμηλής έντασης που βιώσαμε, μόνο αμελητέες δεν μπορούν να εκληφθούν. Εκτός κι αν αποσυνδέσουμε τις κρίσεις χαμηλής έντασης με τον κίνδυνο γενικευμένου πολέμου, θεωρώντας ως δεδομένη τη συνθηκολόγηση της χώρας μας ή την εμφάνιση κάποιου από μηχανής θεού για την σωτηρία μας. Την ίδια ώρα, η συμμετοχή της Ελλάδας σε ειρηνευτικές αποστολές μέσω του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και του Ο.Η.Ε., επιβάλλει την αναβάθμιση και ενίοτε την αύξηση της ισχύος των ενόπλων δυνάμεων σε έμψυχο και τεχνικό δυναμικό. Κάτι τέτοιο δεν είναι διόλου ασήμαντο αν σκεφτούμε τον ρόλο της χώρας μας ως σταθεροποιητικού παράγοντα τόσο στη γειτονιά του (βλέπε Βαλκάνια) όσο και στην ευρύτερη περιοχή (Μέση Ανατολή, Αφρική).
Αντίθετα, οι κύκλοι αυτοί θεωρούν πως η ανάπτυξη άλλων μορφών αποτροπής όπως η πολυμερής διπλωματία και η άσκηση πιέσεων σε υπερεθνικά όργανα όπως ο Ο.Η.Ε., θα μπορέσουν να καταστήσουν την Ελλάδα ασφαλή, χωρίς να έχει ανάγκη τα πολυδάπανα εξοπλιστικά προγράμματα. Κάτι τέτοιο θα ήταν το ιδεατό, εάν το πίστευαν όλοι σίγουρα θα ωφελούσε. Όμως η σκληρή πραγματικότητα μας επαναφέρει στον πλανήτη Γη, όπου κανένας διεθνής οργανισμός και κανένα συμμαχικό μπλοκ δεν μπορεί να εγγυηθεί την αποτροπή του αναπόφευκτου. Παραδείγματα στη σύγχρονη ιστορία πολλά. Η εισβολή στο Ιράκ, η εισβολή στην Κύπρο ή ο πόλεμος στη Γεωργία αποδεικνύουν το αυτονόητο: «Ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα».
Κατά συνέπεια οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι «όπλο» το οποίο αν όχι είναι αντίστοιχο, συμπληρώνει το όπλο της διπλωματίας. Όσο αποφασισμένη και ικανή κι αν είναι η εκάστοτε ηγεσία, αν δεν πείθει ότι μπορεί τα επιχειρήματά της να τα πάει στο επόμενο επίπεδο αντιπαράθεσης (δηλ. ακόμα και σε πόλεμο) απλά δεν θα πείθει καθώς θα έχει δώσει στον αντίπαλό της ένα μεγάλο ατού: Θα γνωρίζει τα όρια της. Άρα ο αντίπαλος θα γνωρίζει μέχρι πόσο θα μπορεί να μας πιέσει προκειμένου είτε να μας φέρει σε στάδιο υποχώρησης είτε να μας υπερνικήσει στο πεδίο της μάχης βρίσκοντας μια αφορμή.
Εάν λοιπόν δεν βρισκόμαστε στο μέγιστο πεδίο αποτροπής που χρειάζεται, τίποτα και κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια στην περιοχή μας. Κάτι τέτοιο έχει φυσικά παρελκόμενα όπως δημιουργία ανασφάλειας στους πολίτες αλλά και στους οικονομικούς κύκλους της χώρας καθώς δεν μπορεί κανείς να εξασφαλίσει την ακεραιότητα της περιοχής από ενδεχόμενες εξωτερικές ή εσωτερικές κρίσεις. Ο ρόλος της Ελλάδας έτσι μπορεί άνετα να υποβαθμιστεί σε έναν ρόλο δορυφόρου μιας ισχυρότερης γειτονικά δύναμης, στην προκειμένη περίπτωση της Τουρκίας, όπου με δουλικότητα θα προσφέρουμε γη και ύδωρ στις εκάστοτε ορέξεις της. Γιατί στις διεθνείς σχέσεις δεν έχει σημασία ποιος έχει δίκιο ή άδικο αλλά το πώς μπορεί να το διεκδικήσει και να το επιβάλλει με τον τρόπο του.
(συνέχεια)
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ λόγος που πρέπει να μείνουν πίσω τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν είναι άλλος από την οικονομική δυσπραγία της χώρας μας. Αυτό βέβαια δεν απαντάει στο ερώτημα γιατί θα πρέπει να μειώσουμε τα εξοπλιστικά προγράμματα κι όχι τις δημόσιες δαπάνες που σε μεγάλο βαθμό αποτελούν σπατάλες. Η λαϊκίστικη αυτή άποψη περί μείωσης των εξοπλισμών πέφτει στο κενό αν αναλογιστούμε πως χώρες όπως η Σουηδία ή η Νορβηγία όχι μόνο διατηρούν αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις, χωρίς να υφίστανται κάποιον εξωτερικό κίνδυνο, αλλά έχουν αναπτύξει και την βιομηχανική παραγωγή στρατιωτικού υλικού, με αποτέλεσμα να τίθενται στις πρώτες χώρες παραγωγής. Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι που θα βρούμε τα χρήματα για να δικαιολογήσουμε τα πολιτικά πυροτεχνήματα ορισμένων (15% του ΑΕΠ για την Παιδεία) αλλά να βρεθεί η φόρμουλα εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και η περαιτέρω ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής και έρευνας προκειμένου η πατρίδα μας να αποκτήσει πολλαπλά οφέλη.
Συμπερασματικά, με κανένα τρόπο δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ισορροπία και την αποτροπή της χώρας μας πολιτικοί ταχυδακτυλουργισμοί και ξυλοπόδαρες εκτιμήσεις. Δυστυχώς δεν βρισκόμαστε ούτε στο Λουξεμβούργο ούτε στην Ισλανδία. Είμαστε στη δίνη γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων που μόνο με στοχευμένη αποτροπή μπορείς να αποφύγεις.
mia klasiki realistiki prosegisi...omws paragnwrizoume polles fores pistevw ton an8rwpino paragonta..diladi i lisi gia na parameinoume isotimoi paiktes stin diethni skini se ena sinexws metavalomeno eis varos mas perivalon einai perissotera lefta gia exoplistika programmata kai ligoteri koinwniki pronoia ? kai dn mas noiazei ka8olou gia ton an8rwpo ? i swsti politiki pistevw prepei na vrisketai kapu stin mesi ..oi exoplismoi DISTIXWS einai anagaioi gia tin e8niki mas autonomia, IPERANAGAIA omws einai kai i koinwniki pronoia p ka8e allo para spatali apotelei...
ΑπάντησηΔιαγραφήxehname polles fores ton idio ton an8rwpo kai benoume se ateleiwtes sizitiseis peri kratous , e8nikis asfaleias paragnwrizontas ton teleiws..les kai exei er8ei s autin tin zwi gia na plirwnei exoplismous kai alles paromoies anagaiotites..
kai telos gia na to doume idealistika..makari o eironikos titlos tou ar8rou s na apotelese mia pragmatikotita ...poso pio omorfi tha itan i zwi mas ean dn xreiazotan na xodevoume ekatomiria se mixanes thanatou...an ipirxan an8rwpoi p vazan tin eirini panw apo merika simferonta kai ektaseis gis
Σίγουρα, θα ήταν το ιδανικό. Ποιος χαίρεται όταν διακινδυνεύει τη ζωή του μέσα σε ένα κουτί από μέταλλο..;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως, ειμαστε υποχρεωμενοι να διαφυλάξουμε αυτό που μας ανήκει..
Αγαπητέ Γιάννη συμφωνώ μαζί σου ότι ο βασικός λόγος που πρέπει να μειώσουμε τους εξοπλισμούς είναι, όπως γράφω και στο άρθρο μου, επειδή δεν έχουμε λεφτά να τα κάνουμε όλα. Πρέπει όμως να αντιληφθούμε ότι η ισορροπία ισχύος δεν μετριέται μόνο σε όρους αποτροπής και μόνο στο πόσα αεροπλάνα έχεις εσύ και πόσα έχω εγώ. Στην σημερινή εποχή μια χώρα μπορεί να είναι πειρφερειακή δύναμη κυρίως αν είναι οικονομικά ισχυρή. Μια χώρα με έλλειμμα 12% αν δαπανά ένα πολύ μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού σε άχρηστα εξοπλιστικά προγράμματα αγοράζοντας από το εξωτερικό (δηλαδή χωρίς να ενισχύει την εγχώρια ανάπτυξη) στρατιωτικούς εξοπλισμούς που σε λίγα χρόνια θα είναι ξεπερασμένοι και θα θέλουν αντικατάσταση σε ένα διεθνές περιβάλλον που δεν είμαστε στα πρόθυρα του πολέμου είναι υπονόμευση της ανάπτυξης. Πρέπει να αντιληφθούμε επίσης ότι το πιο μεγάλο επίτευγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην μεταπολεμική Ευρώπη είναι ότι εξάλειψε τους πολέμους από το Ευρωπαϊκό εδάφος (στις χώρες- μέλη του). Ούτε η Γεωργία, ούτε το Ιράκ ούτε η Κύπρος την εποχή της εισβολής ηταν μέλη της ΕΕ. Τα παραδείγματα αυτά δείχνουν επίσης ότι, όταν κάποιος πιο δυνατός αντίπαλος αποφασίσει να εισβάλλει, η αποτροπή δεν κάνει τίποτα.
ΑπάντησηΔιαγραφή