Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Yanni (+music videos)



Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Yanni. Το πραγματικό του όνομα είναι Γιάννης Χρυσομάλλης όλοι όμως τον ξέρουν με το καλλιτεχνικό του όνομα Yanni. Ο Yanni γεννήθηκε το 1954 στην Καλαμάτα. Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1972 όπου φοίτησε στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Όταν έβρισκε ελεύθερο χρόνο, ο Yanni έπαιζε πιάνο στους Chameleon, ένα ροκ συγκρότημα της δεκαετίας του '70. Πολύ γρήγορα η μουσική τον κέρδισε ολοκληρωτικά αναγκάζοντάς τον να αφήσει τις σπουδές του. Έτσι, έμεινε στη Νέα Υόρκη και αφοσιώθηκε στο πιάνο και στη δημιουργία δικών του συνθέσεων.



Από πολλούς ο Yanni χαρακτηρίστηκε ως ένα φαινόμενο των 90's. Μία από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του ήταν όταν συνεργάστηκε με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου. Η γνωστή βρετανική αεροπορική εταιρεία British Airways χρησιμοποίησε μια σύνθεση του Yanni για τη διαφημιστική της καμπάνια.



Τον Σεπτέμβριο του 1993 ο Yanni έδωσε την πρώτη του συναυλία στην Ελλάδα. Τη συναυλία παρακολούθησαν περισσότερα από 2.000 άτομα μαγεμένα από τις υπέροχες μελωδίες του. Κάτω από το φως 200 λαμπτήρων, ο Yanni έπαιξε στο πιάνο δικές του συνθέσεις και αποθεώθηκε από τους ακροατές του.



Η σχέση του Yanni με τη γνωστή ηθοποιό Linda Evans τον έκανε διάσημο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρκετά άλμπουμ του έχουν προταθεί για βραβείο Grammy μεταξύ αυτών το "Dare To Dream" και το "My Time". Όσο για το περίφημο "Reflections Of Passion" έγινε πολλές φορές πλατινένιο πραγματοποιώντας έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό πωλήσεων.



Το 1997 ο Yanni υπέγραψε δισκογραφικό συμβόλαιο με την Virgin Records και ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε το "Tribute", ένα άλμπουμ ζωντανά ηχογραφημένο στην Ινδία και την Κίνα.



Οι συναυλίες του Yanni θα μπορούσαν να συγκριθούν μόνο με αυτές του διάσημου Γάλλου Jean-Michel Jarre.



πηγή κειμένου: galaxy 92


1 σχόλιο: