Ιταλός δικαστής καταδίκασε χθες 23 Αμερικανούς και δύο Ιταλούς πράκτορες για την απαγωγή ενός Αιγύπτιου κληρικού, σε δρόμο του Μιλάνου, το 2003, στο πλαίσιο του προγράμματος έκνομων μεταγωγών της CIA για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Είναι η πρώτη και μοναδική δίκη στην Ευρώπη που αφορά τη συγκεκριμένη πρακτική, δηλαδή την απαγωγή υπόπτων από τις αμερικανικές μυστικές με τη συνεργασία των υπηρεσιών της εκάστοτε χώρας και της μεταφοράς τους σε τρίτες χώρες, όπου βασανίζονταν.
Ο πρώην σταθμάρχης της CIA, Ρόμπερτ Σέλντον Λέιντι, καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια κάθειρξη και οι υπόλοιποι 22 Αμερικανοί κατηγορούμενοι σε πενταετή κάθειρξη έκαστος. Ο δικαστής Οσκαρ Μάτζι αθώωσε τρεις ακόμη Αμερικανούς, επικαλούμενος τη διπλωματική τους ασυλία, και καταδίκασε τους τρεις Ιταλούς πράκτορες σε τριετή φυλάκιση. Εκρινε επίσης ότι οι καταδικασθέντες θα έπρεπε να καταβάλουν αποζημίωση ενός εκατ. ευρώ στον απαχθέντα κληρικό και 500.000 ευρώ στη σύζυγό του.
Ολοι οι Αμερικανοί κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ερήμην, καθώς οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να τους εκδώσουν και χθες εξέφρασαν την «απογοήτευσή» τους για τις καταδίκες. «Είμαστε απογοητευμένοι για την καταδίκη των Αμερικανών και των Ιταλών», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Ιαν Κέλι, αποφεύγοντας περαιτέρω σχολιασμό.
Οι Αμερικανοί κατηγορούνταν ότι απήγαγαν τον Οσάμα Μουσταφά Χασάν Νασρ, γνωστό και ως «Αμπού Αμάρ», στις 17 Φεβρουαρίου του 2003, στο Μιλάνο, τον μετέφεραν σε αμερικανικές βάσεις στην Ιταλία και τη Γερμανία και εν τέλει στην Αίγυπτο, όπου ο ίδιος ισχυρίζεται ότι τον βασάνισαν. Αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από τέσσερα χρόνια φυλάκισης, χωρίς να του αποδοθούν κατηγορίες.
Το ιδιότυπο πρόγραμμα έκνομων μεταγωγών οργανώθηκε από την κυβέρνηση Μπους την επαύριο της 11ης Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας που κήρυξε ο τότε Αμερικανός πρόεδρος. Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch χαιρέτισε την απόφαση, παρότι οι δύο πιο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δεν καταδικάστηκαν. «Η ετυμηγορία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα για τα εγκλήματα της CIA στην Ευρώπη», σχολίασε η Τζόαν Μάρινερ, η οποία παρακολούθησε τη δίκη καθ’ όλη την τριετή της διάρκεια. «Η ιταλική κυβέρνηση βρέθηκε υπεύθυνη για συνεργασία με τη CIA. Ηταν μια θαρραλέα απόφαση ενός ιταλικού δικαστηρίου», είπε η κ. Μάρινερ.
Ικανοποιημένος από την απόφαση εμφανίστηκε και ο εισαγγελέας Αρμάντο Σπατάρο, σύμφωνα με τον οποίο, η δίκη, που άρχισε τον Ιούνιο του 2007, κατέδειξε την «αλήθεια της έρευνας».
Συνάντησε πολλά εμπόδια
Η διάρκεια της δίκης αποδείχθηκε μακρά, καθώς οι ιταλικές κυβερνήσεις επιδίωξαν να θέσουν εμπόδια στην εξέλιξή της επικαλούμενες την εθνική ασφάλεια. Οι κατηγορούμενοι από την πλευρά τους ισχυρίζονταν ότι δεσμεύονταν από τους κανόνες μυστικότητας και δεν μπορούσαν να αποδείξουν την αθωότητά τους. Το όλο θέμα τέθηκε ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε μεν ότι η σχετική έρευνα παραβίαζε κρατικά μυστικά, αλλά δέχθηκε να προχωρήσει η διαδικασία με τα στοιχεία τα οποία είχαν προκύψει με σωστό τρόπο.
kathimerini.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου