Βήχας, πόνος στον λαιμό, μυϊκοί πόνοι, πυρετός που συνήθως συνοδεύεται από ρίγη, έντονος πονοκέφαλος, αδυναμία και γενική αδιαθεσία. Είναι μερικά από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της εποχικής γρίπης (το κρυολόγημα κατά κανόνα είναι πιο ήπιο από τη γρίπη).
1. Μη στερείστε τον ύπνο
Οι μελέτες δείχνουν ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε ασθένειες με τη μείωση του αριθμού των κυττάρων στο σώμα σας, που καταπολεμούν τα μικρόβια. Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου 6-8 ώρες ύπνου.
2. Πείτε ναι στην άσκηση
3. Πολεμήστε τα μικρόβια
* Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι. Εγκαταλείψτε τα αντιβακτηριδιακά γιατί οι έρευνες δείχνουν ότι το απλό σαπούνι είναι εξίσου αποτελεσματικό. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή των χεριών πριν και μετά από κάθε γεύμα, μετά την τουαλέτα, μετά την επαφή με κατοικίδια ζώα, μετά το φύσημα της μύτης και ύστερα από παραμονή σε δημόσιους χώρους.
* Αν κάποιος στην οικογένεια αρρωστήσει, τοποθετήστε την οδοντόβουρτσά του ξεχωριστά από όλων των υπολοίπων. Βυθίστε την οδοντόβουρτσά σας σε βραστό νερό μετά την ασθένεια για να απαλλαγείτε από μικρόβια ή ιούς.
4. Αερίστε καλά τους χώρους σας
5. Διατηρήστε τους χώρους σας δροσερούς
Η υπερθέρμανση ενισχύει τον ξηρό αέρα, που αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν οι ιοί. Η μείωση της θερμότητας στο σπίτι σας κατά 5 βαθμούς βοηθά στη διατήρηση ενός πιο υγιούς επιπέδου υγρασίας τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.
6. Πιείτε άφθονα υγρά
Σίγουρα έχετε ακούσει πόσο σημαντικό είναι να πίνετε άφθονα υγρά, όταν είστε άρρωστοι, είναι όμως εξίσου σημαντικό για την πρόληψη της ασθένειας. Η επαρκής ενυδάτωση διατηρεί υγρούς τους ιστούς του αναπνευστικού συστήματος, κάτι που απομακρύνει τα μικρόβια. Η ενυδάτωση επίσης βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί σωστά.
7. Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά
Τα καρότα, τα ακτινίδια, οι σταφίδες, τα πράσινα φασόλια, τα πορτοκάλια και οι φράουλες είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C και τα καροτενοειδή. Τα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι είναι καλές πηγές βήτα-καροτίνης, η οποία βοηθάει στην αποτροπή των ζημιών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τα μάτια. Περιέχουν επίσης βιταμίνη C και ασβέστιο.
8. Περιορίστε τα γλυκά
Η ζάχαρη μπορεί να κάνει το σώμα όξινο, κατά τρόπο που αυξάνει την παθογένεια. Καλό είναι λοιπόν, ιδίως την εποχή της γρίπης, να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης.
10. Χαλαρώστε
Η μείωση του στρες σημαίνει λιγότερη ευαισθησία στις ασθένειες.
πηγή:cosmo.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου