Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Tα Απαγορευμένα: τραγούδια που “σταυρώθηκαν” απ' την κοινή γνώμη

Κάποια τραγούδια, όταν κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά, θεωρήθηκαν τόσο ριζοσπαστικά ή προκλητικά, ώστε η κοινή γνώμη έσπευσε να τα γκρεμίσει εν τη γενέσει τους. Ανατρέχουμε σε μερικά απ' αυτά:



The Beatles: A day in the life (1967)

Αυτό που πείραξε ιδιαίτερα το BBC, αναγκάζοντάς το να το απαγορεύσει απ' το ραδιόφωνό του, ήταν η φράση “i'd love to turn you on”, που θεωρήθηκε υπερβολικά προκλητική, σεξουαλικά, για τη μέση Αγγλίδα, η οποία όμως, ούτως η άλλως, φαντασιωνόταν ερωτικά τον εμπνευστή του, τον Paul McCartney.



Serge Gainsbourg και Jane Birkin: Je t'aime (moi non plus) (1968)

Όταν κυκλοφόρησε το τραγούδι αυτό η κοινή γνώμη δεν είχε συνηθίσει τα βογγητά και τους ερωτικούς αναστεναγμούς ως μέρος ενός ποπ κομματιού. Ο Γάλλος ήταν αυτός που μας έμαθε πως όλα, ακόμη και οι ήχοι ενός γυναικείου οργασμού, μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός τραγουδιού. Έκτοτε, το παράδειγμά του το ακολούθησαν πολλοί, κανείς όμως με τόσο μεγάλη επιτυχία.



John Lennon: Working Class Hero (1970)

Απαγορεύτηκε απ' το αμερικανικό ραδιόφωνο, όχι για τις προφανείς φιλοαριστερές πεποιθήσεις του, αλλά επειδή ο Lennon αναφέρει στους στίχους του τη λέξη “fuck” -και μάλιστα, οϊμέ, ΔΥΟ φορές! Αυτό το υπερευαίσθητο αμερικανικό αυτί...

Wings: Give Ιreland back to the Ιrish (1972)

Ο ΜcCartney έχει καταγωγή απ' την Ιρλανδία και λογικό ήταν να γράψει αυτό το αντί-βρετανικό τραγούδι, το οποίο απαγορεύτηκε απ' το BBC επειδή κυκλοφόρησε την περίοδο μετά τη σφαγή στο Ντέρι, τη λεγόμενη και “Ματωμένη Κυριακή”.



Kinks: Lola (1970)

Τραγούδι που αφηγείται την πραγματική περιπέτεια του Ray Davies των Κinks με ένα τραβεστί του λονδρέζικου Soho και που απαγορεύτηκε απ' το ραδιόφωνο, όχι επειδή αναφέρεται σε μια τρανσέξουαλ, αλλά επειδή περιέχει μέσα τη λέξη Coca Cola, που, τότε θεωρήθηκε, έμμεση διαφήμιση. Αψυχολόγητοι αυτοί οι 'Αγγλοι.

Donna Summer: Love To Love You Baby (1975)

Ακόμη ένα κομμάτι που θεωρήθηκε προκλητικό στην εποχή του, επειδή η Summer, και καλά, μιμείται τους ήχους του γυναικείου οργασμού την ώρα που τραγουδάει. Εγώ απλώς νομίζω πως οι λογοκριτές της εποχής έψαχναν αφορμή να πετσοκόβουν τα τραγούδια που δεν γούσταραν.


Sex Pistols: God Save the Queen (1976)

Ο Θεός σώζοι τη Βασίλισσα / Δεν είναι ανθρώπινο πλάσμα / Αυτή σε έκανε ηλίθιο / μια πιθανή Υδρογονοβόμβα”, έλεγαν οι στίχοι του πιο χύμα κομματιού των Pistols και, δεδομένου του κλίματος της εποχής (η Βασίλισσα εκείνη τη χρονιά γινόταν 50 ετών και γιόρταζε το Ιωβηλαίο της), κόπηκε με συνοπτικές διαδικασίες απ' το αγγλικό ραδιόφωνο.

Dead Kennedys: Too Drunk To Fuck (1981)

Όχι απλώς διαθέτουν ένα όνομα - πρόκληση για τον μέσο Αμερικάνο, το οποίο πρόσβαλε τη μνήμη της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας των ΗΠΑ, αλλά επίσης τόλμησαν και κυκλοφόρησαν ένα τραγούδι που αναφέρεται στο τι θα συμβεί αν πιεις όλο το Βόσπορο. Ήθελές τα και έπαθες τα λοιπόν.


Frankie goes to Hollywood: Relax (1984)

Τραγούδι-σκάνδαλο για μια εποχή όπου το AIDS έχει κάνει την εμφάνιση του μέσα σε κλίμα πανικού κι αναφέρεται στις βραδυνές κραιπάλες ενός γκέι με κάθε συγκλονιστική λεπτομέρεια πάνω στην αρχή, τη μέση και το τέλος της σεξουαλικής του επαφής με τους συντρόφους του. Συνοδεύτηκε από ένα εξίσου προκλητικό βιντεοκλίπ.


George Michael: I Want Your Sex (1987)

Προτού ο Αγγλοκύπριος σταρ ομολογήσει ανοιχτά τις ομοφυλοφιλικές του τάσεις, θεωρούταν ως ένας απ' τους πλέον γοητευτικούς εργένηδες της Αγγλίας, ειδικά με τραγούδια σαν κι αυτό που περιέγραφε με γλαφυρότητα το τι ακριβώς θα ήθελε να κάνει στην δυνητική του σύντροφο την ώρα που θα φτάσουν στο κρεβάτι.


Prodigy: Smack My Bitch Up (1997)

Είπαμε, ένα - δυο σκαμπίλια είναι οκ, αλλά το να διακηρύττεις ορθά - κοφτά πως αν η γυναίκα σου δεν σε (υπ)ακούει, τότε επιδέχεται ένα γερο μπερντάκι, αυτό ήταν κάτι αδιανόητο, ακόμη και για το 1997. Το βιντεοκλίπ του τραγουδιού του κουαρτέτου απ' το Εσεξ της Αγγλίας απαγορεύτηκε εξίσου απ' την αγγλική τηλεόραση.


Tatu: All the Things She Said (2003)

Δυο κορίτσια απ' τη Ρωσία, μόνα τους, να ανταλλάσσουν γλωσσόφιλα κάτω απ' τη βροχή: είναι η ιδανική αντρική φαντασίωση (ακόμη κι αν τα κορίτσια δεν είναι ομοφυλόφιλα, αλλά στρέιτ). Το τραγούδι όμως και το συνοδευόμενο βιντεοκλίπ απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες εκτός Ρωσίας, αφού θεωρήθηκε επικίνδυνο για τα χρηστά ήθη.


Πηγή:cosmo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου