Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Ο δικομματισμός ποτέ δεν πεθαίνει...

Η Ελλάδα από την ίδρυσή της και μετά είναι πάντα χωρισμένη (πολιτικά) σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν οι Τρικουπικοί με τους Δηληγιαννικούς, έπειτα οι Βενιζελικοί με τους βασιλικούς, οι κομμουνιστές με τους εθνικιστές, οι δεξιοί με τους κεντρώους, το ΠΑΣΟΚ με την Νέα Δημοκρατία. Η μοναδική φορά σε όλον τον 20ο αιώνα που ένα μικρότερο κόμμα που βρίσκεται εκτός του διπολικού συστήματος κατάφερε να ταρακουνήσει αυτόν τον δικομματισμό ήταν το 1958 όταν η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ) κατάφερε να βγει αξιωματική αντιπολίτευση και έπεσε να την φάει όλο το σύστημα (διεθνές και εγχώριο). Τα τελευταία χρόνια, πολλές φορές έχει ανακοινωθεί η πτώση του δικομματισμού και το τέλος της μεταπολίτευσης. Τίποτα από αυτά δεν γίνεται. Το δικομματικό σύστημα ζει και βασιλεύει.
Για ποιους λόγους όμως το δικομματικό σύστημα ποτέ δεν πεθαίνει; Τι το κρατά στην ζωή; Ένας κύριος λόγος που διαιωνίζει την ύπαρξή του είναι το πελατειακό σύστημα με το οποίο είναι συνδεδεμένο. Χιλιάδες μικρά και μεγάλα συμφέροντα (από τις προμήθειες δημοσίων έργων μέχρι την εξασφάλιση μιας καλής μετάθεσης ή μιας θέσης στο δημόσιο) εξαρτώνται από την επικράτηση του ενός ή του άλλου κόμματος και την εκλογή του ενός ή του άλλου βουλευτή. Στην Ελλάδα πάντα το σύστημα δούλευε έτσι, ακόμα και πριν την απελευθέρωση... Τα κόμματα εξουσίας με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν ένα μεγάλο δίκτυο ανθρώπων που εξαρτώνται από αυτά και αποτελούν τους πιο σίγουρους ψηφοφόρους.
Δεύτερον, πολλοί πολίτες έχουν τον φόβο του αγνώστου. Φοβούνται να δοκιμάσουν κάτι απολύτως καινούριο στην κυβέρνηση. Εμπιστεύονται το παλιό το οποίο μπορεί να μην τους αρέσει, αλλά τουλάχιστον το ξέρουν. Για μια συντηρητική κατά βάση κοινωνία όπως η ελληνική, είναι πολύ σημαντικό να ξέρει με ποιους έχει να κάνει.
Ο τρίτος και κυριότερος όμως κατά την γνώμη μου λόγος είναι ότι τα μικρότερα κόμματα (κυρίως της αριστεράς) έχουν παραχωρήσει την εξουσία στους δύο μεγάλους περιόρίζοντας τους εαυτούς τους στον χώρο της αντιπολίτευσης. Τόσο το ΚΚΕ όσο και ο Συνασπισμός, μπορεί να διαμαρτύρονται για τον μη αναλογικό εκλογικό νόμο, αλλά έχουν ουσιαστικά αυτοχαρακτηριστεί ως κόμματα αντιπολίτευσης μην κάνοντας τίποτα για να βγουν στην κυβέρνηση περιοριζόμενα μόνο σε διαμαρτυρίες. Ο Συνασπισμός, όταν οι δημοσκοπήσεις του δίναν 15% και το ΠΑΣΟΚ το πλησίαζε για να του προτείνει συνεργασία δεν την δέχτηκε με κανέναν τρόπο... Όμως με τις διαμαρτυρίες, ακόμα και αν κάποιος έχει τις καλύτερες ιδέες του κόσμου, κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Ένα κόμμα το οποίο έχει κάποιες ιδέες και εκφράζει κάποια ιδανικά, οφείλει να προσπαθεί να πάρει την εξουσία για να εφαρμόσει αυτές τις ιδέες. Αλλιώς, αν αυτές οι ιδέες μένουν μόνο στα χαρτιά και δεν γίνεται προσπάθεια εφαρμογής τους, ένα κόμμα δεν έχει λόγο ύπαρξης. Και επειδή τόσο ο Συνασπισμός όσο και το ΚΚΕ δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν 40% για να σχηματίσουν αυτόνομη κυβέρνηση, ο μόνος τρόπος για να εφαρμόσουν τις ιδέες τους είναι μέσω συνεργασίας (εφόσον το ΚΚΕ είναι κόμμα αντισυστημικό, αυτή η κριτική ισχύει κυρίως για τον Συνασπισμό). Αν αυτή η συνεργασία δεν επιδιώκεται από αυτά τα κόμματα, η μόνιμη κριτική δεν έχει νόημα. Γιατί όπως λέει και ο λαός, όποιος είναι έξω από τον χωρό πολλά τραγούδια λέει.

Κώστας Διαμαντής- Μπαλάσκας

3 σχόλια:

  1. Λευτέρης Τσαλαβούτας13 Σεπτεμβρίου 2009 στις 2:59 π.μ.

    Εξαιρετικο το σχόλιό σου Κώστα! Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Εξάλλου, αυτο ακριβώς που γράφεις ειναι και η άποψη της ανανεωτικής πτέρυγας του Συνασπισμου που προσπαθεί να πείσει τα ηγετικα στελεχη του κόμματος (Τσίπρας, Αλαβάνος...) ότι είναι καιρός να βγούν απο το "Αριστεριστικό καβούκι" που εχουν βολευτεί και να κανουν επιτέλους πράξη τα όσα πιστεύουν! Ο Συνασπισμός με την ακραία στάση που κράτησε οταν είχε ανέβει σε ποσοστά έδειξε σαν να μην ενδιαφέρεται πραγματικά να συμμετάσχει στη διακυβέρνηση αυτής χώρας, αλλά αντιθέτως οτί έχει βολευτεί στον ρόλο της αντιπολίτευσης που κάνει απλά κριτική. Έπρεπε να εχουν καταλάβει ότι τα υψηλα ποσοστα δεν τους τα έδιναν οι φανατικοι αριστεροί, αλλά άνθρωποι πιο ανένταχτοι πολιτικά που είχαν αγανακτήσει με την υπάρχουσα κατάσταση και έψαχναν νέα πρόσωπα που να μπορούν να εμπιστευτούν. Οταν λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν οτι κάποιοι έχουν βολευτεί στον ρόλάκο τους ως μικρο αριστερό κόμμα που το μόνο που κάνει είναι κριτική και δεν έχει σκοπό να εφαρμώσει κάποια στιγμή τις ιδέες του ήταν λογικό να απογοητευτούν και να στραφουν αλλού. Τέλος, όσον αφορα σε μια πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, μπορεί πρόσκαιρα να προκαλούσε μια μικρή πτώση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά μέσω της συγκυβέρνησης θα μπορούσαν απο τη μια να ελέγχουν το έργο του ΠΑΣΟΚ και από την άλλη να αποδείξουν ότι αξίζουν την εμπιστοσύνη του κόσμου και ότι μπορούν και οι ίδιοι να κυβερνήσουν την χώρα ακόμα και μόνοι τους στο μέλλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τo syriza to pistepsame, to stirixame alla opws les ean dn exei protasi exousias pios einai o rolos tou?? o tsipras, katafere na apogoitefsei ena 16% na to kanei 3% kai meta vias... kai ean dn borei na igithei, tote dn ton krataei kaneis...
    oson afora ton sinaspismo anamesa se 11 sximatismus ean auto dn leiturgei, kai akougontai 100 diaforetikes fwnes, tote pali dn vlepw ton logo gt na ifistatai ef'oson einai anapotelesmatikos...ex'allou i megali vasi twn ipostiriktwn t einai o sinaspismos..
    telos, ta simantika proswpa tis parataxis tha prepei na axiopioithoun katalilws px o papadimoulis epilextike ws defteros ipopsifios gia tin evrwvouli me sinepeia na meinei ap'exw

    O synaspismos prepei na vrei apantisi se ola auta, gt alliws to elpidoforo minima p metaferei siriknwnetai epikindina...pleon kiriws to sinaisthima einai logos gia na to psifisw, ean kai auto dn tha prepei na nai kritirio epilogis psifou...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν ο συνασπισμός την άνοιξη του 2008, όταν οι δημοσκοπήσεις το τον έφερναν οριακά πίσω απ' το ΠΑΣΟΚ, παρουσίαζε ένα συνοπτικό κυβερνητικό πρόγραμμα 25-30 σημείων, με χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης και αξιοκρατικής διοίκησης θα είχε θεωρώ υπερφαλαγγίσει τους δύο πάγιους πόλους του δικομματισμού. Και μόνο η υποψία πως ένα κόμμα και ειδικότερα μία κίνηση, η παραίτηση Αλαβάνου, δηλαδή, παντελώς ασύμβατη με τον καρεκλοκενταυρισμό της πολιτικής ζωής, εισέφεραν κάτι νέο στο δημόσιο διάλογο και κυρίως στα ήθη άσκησης της πολιτικής ήταν αρκετά για να απογειώσουν το συνασπισμό. Η λογική του ώριμου φρούτου, στη βάση της οποίας 35 εδώ και πράγματι 150 χρόνια εναλλάσσονται στους κυβερνητικούς θώκους οι εκάστοτε φορείς του δικομματισμού, είναι ανεπαρκής σήμερα για να αποφέρει κοινοβουλευτικές αυτοδυναμίες, πολλώ δε μάλλον ευρείες κοινωνικές συναινέσεις.
    Παντως ο δικομματισμός έχει προσφέρει και αρκετές υπηρεσίες στη χώρα από το 1875 και την ουσιαστική καθιέρωση του με την αρχή της δεδηλωμένης. Η μία άποψη υποστηρίζει πως πλέον εξάντλησε τα όρια του ως σύστημα και πρέπει πλέον να προσανατολιστούμε προς κυβερνήσεις συνεργασίας. Η άλλη πως η σημερινή δυσλειτουργία του αλλά και πάγιες στρεβλώσεις του παρελθόντος οφείλονται στην ανεπάρκεια των σημερινών φορέων κι εκεί θα πρέπει να εντοπιστεί το πρόβλημα. Έτσι κι αλλιώς πάντως, ακόμα κι αν ο συνασπισμός εξελέγετο κυβέρνηση το πιθανότερο είναι πως πάλι δικομματισμό θα είχαμε, απλώς άλλου τύπου.
    Υγ. Μακάρι Αλέξανδρε να ήταν ο Παπαδημούλης δεύτερος στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών, αλλά ήταν τρίτος. Τη δεύτερη θέση του βλέπεις είχε προλάβει να πάρει κάποια απιθανή κα Σωτηρίου, μαοϊκών ιδεολογικών καταβολών και αγνώστων λοιπών στοιχείων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή