Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Κι όμως, το ψωμί δεν παχαίνει




Πόσες φορές έχετε αποφύγει το ψωμί από το γεύμα, με το φόβο των κιλών; Αν γνέψατε ήδη συγκαταβατικά, ακούστε αυτό. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πλέον μετά βεβαιότητος ότι δεν μπορούμε να παχύνουμε τρώγοντας μόνο υδατάνθρακες, όσο πολλούς κι αν τρώμε.

«Η αποθήκευση των υδατανθράκων έχει άμεση σχέση με το ρυθμό πρόσληψής τους. Με άλλα λόγια, η αποθήκευσή τους είναι μεγαλύτερη, όταν την προηγούμενη ημέρα υπάρχει μειωμένη πρόσληψη, ενώ το αντίθετο συμβαίνει όταν την προηγούμενη ημέρα η πρόσληψη είναι αυξημένη.

Ετσι, λοιπόν, είναι δύσκολο να γίνει κάποιος παχύσαρκος τρώγοντας μόνο υδατάνθρακες˙ αντίθετα, εάν κάποιος τρώει πολύ λίπος, πάνω από το 30% του ημερήσιου διαιτολογίου, τότε σίγουρα θα παχύνει, γιατί το λίπος, σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες, αποθηκεύεται πολύ πιο εύκολα», εξηγεί ο καθηγητής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Δημήτρης Πανίδης. Μοναδικό αντίδοτο σε αυτήν την αποθήκευση αποτελεί «η μυϊκή άσκηση η οποία οξειδώνει το λίπος, με αποτέλεσμα να μην αποθηκεύεται σε τόσο μεγάλο βαθμό», τονίζει ο καθηγητής.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει την παχυσαρκία «μείζον παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας», που συνδέεται με χρόνια νοσήματα, με σημαντικότερα το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, την αρτηριακή υπέρταση και τη δυσλιπιδαιμία.

Τρεις ανασκοπήσεις της ομάδας του, που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, «ρίχνουν φως» στο μηχανισμό που κάνει παχύσαρκο το 21,9% των Ελλήνων φέρνοντας τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. Μεταξύ των αιτιών, η υψηλή πρόσληψη λίπους στην καθημερινή διατροφή που κατέχει κύριο ρόλο στην εμφάνιση και επιδείνωση της παχυσαρκίας.

Κι αυτό γιατί σε αντίθεση με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πλέον καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «ο λιπώδης ιστός δεν είναι ένας απλός χώρος αποθήκευσης λιπιδίων, με παθητικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού. Είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας στο ανθρώπινο σώμα, που επηρεάζει άμεσα και μπορεί να διαταράξει τις λειτουργίες όλων των συστημάτων, μέσω της έκκρισης πολλών ορμονών».

Επιπλέον το λίπος είναι πιο γευστικό και με μικρό όγκο, με αποτέλεσμα να μη μας προκαλεί την αίσθηση ότι χορτάσαμε, ενώ αντίθετα οι υδατάνθρακες -που επίσης προτιμώνται από τους Ελληνες- λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν μειώνουν την πρόσληψη τροφής, καθώς δημιουργούν εύκολα και γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού.

Αριθμοί

0,5 - 1 κιλό κατ’ έτος αυξάνει το σωματικό βάρος μετά την ηλικία των 30 ετών.

30% μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 η μείωση του σωματικού βάρους κατά 4,5 κιλά. Επιπλέον μειώνει τη χοληστερόλη κατά 13% και τα τριγλυκερίδια κατά 32%.

2,5 mmHg μείωση στην αρτηριακή πίεση επιτυγχάνεται με κάθε κιλό απώλειας βάρους.


ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΝΕΚΤΑΡΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου