Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ρουμανία - Ο νόμος της ντροπής πέρασε...


Με τεράστια λύπη μου διάβασα ότι ο νόμος στη Ρουμανία για τη θανάτωση όλων των αδέσποτων σκύλων πέρασε.

Σε 7 μέρες θα θανατωθούν όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά που έχουν αφήσει οι κηδεμόνες τους σε καταφύγια, σε 14 μέρες όλα τα αδέσποτα στα καταφύγια και μετά η σφαγή θα συνεχιστεί στους δρόμους.

Δυστυχώς, η θανάτωση θα γίνει με πολύ άσχημους τρόπους, καθότι τα φάρμακα της ευθανασίας κοστίζουν. Έχουν κυκλοφορήσει στα social media ήδη εικόνες και πληροφορίες για το πως ξεκίνησαν οι θανατώσεις και είναι τρομακτικές, είναι εξοργιστικές, είναι σοκαριστικές, είναι μεσαιωνικές.

Δεν ξέρω τι να πω και ούτε που θέλω να σκέφτομαι τις στιγμές που θα ακολουθήσουν, γιατί νιώθω ότι το στομάχι μου δεν το αντέχει με τίποτα.

Ας είναι αυτό μια ακόμα αφορμή να ξυπνήσουμε και εμείς εδώ και σε άλλες χώρες, να αλλάξουμε μυαλά, να αλλάξουμε συμπεριφορές και να υιοθετήσουμε τις λύσεις της ζωής: ΥΙΟΘΕΣΙΑ - ΣΤΕΙΡΩΣΗ - ΟΧΙ ΠΩΛΗΣΗ ΖΩΩΝ ΣΤΑ PET SHOPS - ΟΧΙ ΑΝΕΥΘΥΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.

Τουλάχιστον αυτή η σφαγή να αποκτήσει κάποιο νόημα γι' αυτούς που μένουν πίσω... Λυπάμαι τόσο για εμάς όλους. Και, ναι, θα ξαναχρησιμοποιήσω και πάλι τη γνωστή φράση (ή μάλλον μια παράφραση της) γιατί νιώθω ότι είναι το μόνο που μπορώ να πω: Όσο πιο πολύ γνωρίζω τους ανθρώπους, τόσο πιο πολύ αγαπώ τα σκυλιά.



by Kat


Βοήθεια με υιοθεσία ή κοινοποίηση

Όποιος μπορεί να φιλοξενήσει / υιοθετήσει ένα σκυλάκι ή έστω να κοινοποιήσετε την παρακάτω φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαδοθεί όσο πιο άμεσα γίνεται. Μπας και μπορέσουν και σωθούν όσα γίνεται, όσα προλαβαίνουμε. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Sofia Kontou στο facebook. Έστω και μια κοινοποίηση μπορεί να σώσει έστω και ένα.



Ψηφίστηκε ο νόμος της ντροπής

Οι Ρουμάνοι βουλευτές ψήφισαν τον νόμο που επιτρέπει τη θανάτωση των αδέσποτων σκύλων, ένα νομοθέτημα το οποίο επικρίνεται σφόδρα από τους φίλους των ζώων.

Ο νόμος, ο οποίος επιτρέπει τη θανάτωση με ευθανασία των αδέσποτων αν δεν τα ζητήσει κάποιος μέσα σε διάστημα 14 ημερών από τη σύλληψή τους, υιοθετήθηκε με 266 ψήφους υπέρ, 23 κατά και 20 αποχές, ενώ πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωναν έξω από το κοινοβούλιο εναντίον του μέτρου αυτού.

Η υιοθέτηση του νέου νόμου έρχεται μία εβδομάδα μετά τον θάνατο ενός παιδιού το οποίο είχαν δαγκώσει σκύλοι κοντά σε ένα πάρκο της ρουμανικής πρωτεύουσας. Η παρουσία περίπου 40.000 αδέσποτων σκύλων - σύμφωνα με τη νομαρχία και τις φιλοζωικές μη κυβερνητικές οργανώσεις - στο Βουκουρέστι, μια πόλη 1,7 εκατ. κατοίκων, είναι ένα θέμα πολεμικής που επανέρχεται στη Ρουμανία.

Ένα μέρος της ρουμανικής κοινής γνώμης και οι φιλοζωικές ενώσεις προωθούν ως λύσεις για το πρόβλημα τη στείρωση και την υιοθεσία. Ένα άλλο μέρος του πληθυσμού, καθώς και ορισμένα πολιτικά κόμματα, υποστηρίζουν αντιθέτως την ευθανασία.

Ένας προηγούμενος νόμος που επέτρεπε τη θανάτωση των αδέσποτων σκύλων είχε κηρυχθεί αντισυνταγματικός τον Ιανουάριο του 2012. Το κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα θα πρέπει τώρα, πριν τεθεί σε ισχύ, να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Τράιαν Μπασέσκου - ο οποίος τάσσεται υπέρ της θανάτωσης των αδέσποτων.

Η αρχή του φαινομένου των αδέσποτων στη Ρουμανία ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του '80, εξαιτίας των κατεδαφίσεων τις οποίες είχε διατάξει το καθεστώς Τσαουσέσκου. Ολόκληρες συνοικίες που αποτελούνταν από σπίτια με αυλή εξαφανίστηκαν για να αντικατασταθούν από σειρές πολυκατοικιών, στις οποίες οι σκύλοι δεν μπορούσαν πια να βρουν μια θέση.

Η εγκατάλειψη είναι επίσης μια σημαντική πηγή του προβλήματος, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες ζώων βρίσκονται κάποια στιγμή με υπερβολικά πολλά κουτάβια επειδή δεν στειρώνουν τα ζώα τους. Σύμφωνα πάντως με διάφορες ΜΚΟ, σχεδόν 145.000 αδέσποτοι σκύλοι θανατώθηκαν στο Βουκουρέστι ήδη στο διάστημα από το 2001 ως το 2007, πριν απαγορευθεί η ευθανασία τους.

Πολλές πόλεις στον κόσμο έχουν πληθυσμούς αδέσποτων. Στο Σαντιάγο της Χιλής, για παράδειγμα, είναι περίπου 500.000 σε 6 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Όμως, για να μειωθεί αυτός ο υπερπληθυσμός, οι Αρχές του Σαντιάγο προτίμησαν να προκρίνουν τη στείρωση, την υιοθεσία και την ευθύνη των ιδιοκτητών.



2 σχόλια: