Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Penny Marathon: Ένας διαφορετικός μαραθώνιος | Kat & dogs


Τον Ιούλιο του 2012, μία μικρή ομάδα από παθιασμένους φιλόζωους έτρεξε αλλά και ποδηλάτησε από τον Μαραθώνα στην Αθήνα, την πιο ζεστή μέρα του έτους.

Σκοπός τους ήταν να αφυπνιστούν όλοι για τις συνθήκες διαβίωσης των αδέσποτων ζώων της Ελλάδας αλλά και εκτός της χώρας. Ενθαρρυμένοι από την εμπειρία, οι οργανωτές αποφάσισαν να το καθιερώσουν ως μία ετήσια διοργάνωση με ομάδες που θα τρέξουν μαραθώνιους τόσο σε Ελλάδα όσο και Αυστραλία.

"Δεν περιμέναμε ποτέ να υπάρξουν άνθρωποι που θα μας υποστήριζαν σε αυτήν την προσπάθεια τόσο πολύ", λέει η, "ψυχή" της διοργάνωσης, Ελευθερία Προδρόμου από το Σίδνεϊ.

"Η ιδέα να τρέξουμε την αυθεντική διαδρομή του Κλασικού Μαραθώνιου της Αθήνας το καλοκαίρι ήταν ένας τρόπος να μαζέψουμε ένα σεβαστό ποσό δωρεών από συγγενείς, φίλους και γνωστούς, για να ελαφρύνουμε οικονομικά καταφύγια αδέσποτων ζώων", προσθέτει. Όταν ανακοινώθηκε αυτή η πρωτοβουλία, αμέσως άλλοι αθλητές - δρομείς, ποδηλάτες αλλά και εθελοντές στην Ελλάδα δήλωσαν αλληλέγγυοι και συμμετείχαν μαζί με τις αδελφές Ελευθερία και Πεπ Προδρόμου στη συγκεκριμένη προσπάθεια.

Το Penny Marathon 2012, όπως ονομάστηκε, ολοκληρώθηκε σε 4 ώρες και 30 λεπτά και οι δρομείς είχαν τη χαρά να τερματίσουν μέσα στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

Εκτός από την ευαισθητοποίηση για τα προγράμματα υιοθεσίας και στείρωσης, καθώς και την εκπαίδευση του κόσμου για την αποδεκτή συμπεριφορά προς τα ζώα συντροφιάς, το Penny Marathon είναι ένας φόρος τιμής προς όλους τους εθελοντές που προσπαθούν και σώζουν τις ζωές αυτών των ζώων, ακόμα και όταν τα απάνθρωπα και απαθή κρατικά συστήματα αποτυγχάνουν.

Τα προβλήματα αυτά έγιναν κατανοητά για την Ελευθερία όταν δούλευε στην Ευρώπη ως δημοσιογράφος. "Υπάρχουν αδέσποτες γάτες και σκύλοι σε κάθε γωνιά στην Ελλάδα, που προσπαθούν να γλυτώσουν από το κρύο και να βρουν ελάχιστο φαγητό. Πέραν από την αδιαφορία και την εγκατάλειψη, υπάρχει και η κακοποίηση και ο βασανισμός", λέει.

Αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Στην Αυστραλία, ακόμα και με τα προγράμματα στείρωσης και υιοθεσίας, εκατοντάδες χιλιάδες κατοικίδια θανατώνονται κάθε χρόνο, διότι είναι ανεπιθύμητα και δεν μπορούν να βρουν σπίτι.

Τo Penny Marathon πήρε το όνομά του από ένα αδέσποτο σκυλί. "Η Penny ήταν ένα μικροκαμωμένο αξιαγάπητο σκυλάκι που ζούσε μόνη της στους δρόμους της Αθήνας. Δυστυχώς, το νήμα της ζωής της κόπηκε νωρίς, αλλά αυτός ο μαραθώνιος είναι ένας τρόπος να μείνει ως ανάμνηση αυτή και όλα τα άλλα αδέσποτα που δεν τους δόθηκε μία δίκαιη ευκαιρία στη ζωή", υποστηρίζει.

Το 2013, το Penny Marathon θα γίνει την Κυριακή 14 Ιουλίου στην Αθήνα και το Σίδνεϊ.


ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ
PENNY MARATHON 2013, ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΑΔΑ

Που αποσκοπεί το Penny Marathon;

Αυτός ο μαραθώνιος διοργανώνεται και χρηματοδοτείται από ανθρώπους που θέλουν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα δεινά των αδέσποτων και ανεπιθύμητων ζώων (συγκεκριμένα ζώα συντροφιάς, όπως γάτες και σκύλους) στην Ελλάδα και να αναγνωριστεί το έργο των εκατοντάδων εθελοντών καλής διαβίωσης των ζώων σε αυτή τη χώρα. Μερικά από τα μηνύματα είναι ως ακολούθως:

- Καταδικάζουμε την αδιαφορία, την ανικανότητα και την απανθρωπιά που βλέπουμε στην κυβέρνησή μας και την κοινωνία στο σύνολό της.

- Καταδικάζουμε την κακοποίηση, την παραμέληση, τις "χωματερές του δρόμου" και τα βασανιστήρια.

- Καταδικάζουμε τις πράξεις της δηλητηρίασης, σκοποβολής, στραγγαλισμού και άλλες πράξεις της δολοφονίας.

- Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη σε εκείνους που διαπράττουν παραβάσεις κακοποίησης των ζώων ακολουθώντας την πλήρη έκταση του νόμου.

- Στηρίζουμε ολόψυχα την υιοθέτηση των αδέσποτων ζώων.

- Προωθούμε την στείρωση.

- Ενθαρρύνουμε την ηθική, υπεύθυνη και γεμάτη κατανόηση ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων.

Όπως είπε ο Γκάντι, "το μεγαλείο ενός έθνους και η ηθική του πρόοδος κρίνεται από τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα ζώα του". Θα θέλαμε να δούμε μία Ελλάδα - ακόμα και σε μία δύσκολη περίοδο της ιστορίας της - που μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια της με ακεραιότητα και υπερηφάνεια. Αυτό σημαίνει ηθική μεταχείριση των ζώων. Όχι άλλες δικαιολογίες.

Πότε θα διεξαχθεί ο μαραθώνιος;

Το 2013 ο μαραθώνιος θα διεξαχθεί την Κυριακή 14 Ιουλίου.
Σημείο συνάντησης και εκκίνησης: Πλατεία Αγίων Ασωμάτων (Σταθμός Θησείου).
Ώρα Συνάντησης: 05:00 π.μ.
Ώρα Εκκίνησης: 05:30 π.μ.

Διαδρομή;

Η διαδρομή ξεκινάει με ένα μικρό κύκλο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και μετά κινείται παράλληλα με τον Ιλισό στην οδό Θεσσαλονίκης μέχρι το ΣΕΦ όπου αρχικά κατευθυνόμαστε μέχρι το Μικρολίμανο και μετά πάλι μέσω ΣΕΦ συνεχίζουμε παράλληλα με την ακτογραμμή μέχρι το τερματισμό μας στη Βουλιαγμένη (λίγο πριν τη λίμνη Βουλιαγμένης). Μπορείτε να δείτε την διαδρομή στον χάρτη κάνοντας κλικ.

Γιατί ο μαραθώνιος ξεκινάει τόσο νωρίς το πρωί;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι γι' αυτό.

(1) Για αποφυγή της ζέστης. Ο κίνδυνος τραυματισμού αυξάνεται όταν τρέχετε με 40+ βαθμούς ζέστη. Θέλουμε όλοι να είστε ασφαλείς και να ευχαριστηθείτε την εμπειρία.
(2) Για να περιορίσουμε την αναστάτωση. Δεν θέλουμε να ενοχλήσουμε τους οδηγούς και τον κόσμο. Αυτό πρέπει να είναι μια θετική εμπειρία. Δεν θέλουμε κακή δημοσιότητα.
(3) Για να ξεκουραστούμε όλοι αρκετά ώστε να πάμε στις εργασίες μας την επόμενη μέρα!

Είναι επίσημος μαραθώνιος;

Όχι, δεν είναι. Δεν υπάρχει κόστος εγγραφής. Ο χρόνος σας δεν θα καταγραφεί. Δεν θα πάρετε αριθμό ή μετάλλιο. Οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε αυτόν τον μαραθώνιο το κάνουν για τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω.

Σας ζητούμε να τηρηθούν οι κανόνες που υπαγορεύει η κοινή λογική. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτόν τον μαραθώνιο είναι ευγενικοί με τους άλλους και λογικοί. Θέλουμε αυτό να είναι διασκεδαστικό, ασφαλές και μία εξαιρετικά θετική εμπειρία, και θέλουμε να συνεχίσουμε κάθε χρόνο. Αλλά, τελικά, είστε υπεύθυνοι για τη δική σας συμπεριφορά.

Χρειάζεται να δηλώσω ή μπορώ απλά να έρθω στην εκκίνηση;

Το 2012 ήταν πολλοί που έδωσαν υποσχέσεις αλλά απέτυχαν να τις κρατήσουν όταν ήρθε η στιγμή. Εμείς χρειάζεται να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα των αριθμών, γι' αυτό μόνο όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται να συμμετέχουν πρέπει να δηλώσουν (ρωτήστε μας για τη φόρμα εγγραφής). Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορεί κάποιος να συμμετέχει, δεν πειράζει, απλώς ενημερώστε μας.
Οπότε ναι, χρειάζεται να δηλώσετε (ή να ακυρώσετε την συμμετοχή σας). Για εγγραφές κάντε κλικ εδώ.

Πως μπορώ να έρθω στην εκκίνηση αν δεν υπάρχουν Μ.Μ.Μ;

Ένας εθελοντής οδηγός ίσως να μπορεί να σας μεταφέρει. Ή μπορείτε να πείτε σε κάποιο φίλο σας να μεταφέρει εσάς ή και κάποιον άλλο ώστε να βοηθηθούμε όλοι.

Ποτά θα παρέχονται;

Ναι, νερό για όλους και ισοτονικό, μπανάνες για τους δρομείς. Εάν έχετε κάποια ιδιαίτερη απαίτηση (π.χ. τζελ), θα χρειαστεί να το φέρετε εσείς. Είναι πιθανό ότι κάποιος ποδηλάτης θα μπορέσει να το μεταφέρει για εσάς.

Θα παρέχονται t-shirts;

Ανάλογα με τον προϋπολογισμό μας, ελπίζουμε να έχουμε αρκετά Penny Marathon t-shirts για όλους τους συμμετέχοντες. Αλλά αυτό μπορεί να είναι μια περίπτωση σειράς προτεραιότητας εγγραφής. Θα προσπαθήσουμε το καλύτερο, να έχουμε κάτι για όλους.

Γνωρίζουμε ότι κάποιοι προτιμάτε να αθλείστε με τα δικά σας τεχνικά ρούχα. Για εσάς, λοιπόν, μπορείτε να βάλετε το επίσημο Penny Marathon T-shirt στα τελευταία χιλιόμετρα. Το αποτέλεσμα του να μας δουν όλους με τα ίδια μπλουζάκια είναι η προσοχή του κόσμου να πάει στον σκοπό μας... Που ξέρετε μπορεί να έχουμε και τα κανάλια εκεί!

Δεν περιμένουμε από κανέναν να πληρώσει για το μπλουζάκι ή τις προμήθειες αλλά ίσως να θέλετε να κάνετε μία χρηματική δωρεά που θα πάει κατευθείαν για τα ζώα (βλ. παρακάτω). Δεν κρατάμε τίποτα από αυτά τα χρήματα.

Τι άλλο χρειάζεται να φέρω μαζί μου;

Θα γιορτάσουμε όλοι μαζί στο τερματισμό σε ένα καφέ (βλ. παρακάτω), οπότε μπορεί να χρειαστείτε λίγα χρήματα για να πάρετε κάτι (ίσως για να κάνετε και μία δωρεά για τα ζώα που σας έχουν ανάγκη!). Αν θέλετε να έχετε μία δεύτερη αλλαξιά ρούχα, ένας εθελοντής οδηγός ίσως να μπορεί να τα κουβαλήσουν για εσάς.

Οι ποδηλάτες ίσως χρειαστούν και βασικό εξοπλισμό για αλλαγή σαμπρέλας σε περίπτωση που σκάσει ένα λάστιχο.

Δεν είμαι δρομέας. Μπορώ να ποδηλατίσω;

Ναι.

Δεν μπορώ να τρέξω ολόκληρο μαραθώνιο. Μπορώ να έρθω για μικρότερη απόσταση;

Ναι. Μπορείτε να μας συναντήσετε στα εξής σημεία:

- 22ο χλμ στο Σ.Ε.Φ. στη στρογγυλή λίμνη μπροστά από το στάδιο. Ώρα στο περίπου: 08:00 π.μ.
- 32ο χλμ στην είσοδο του Αγίου Κοσμά. Ώρα στο περίπου : 9:00 π.μ. - 9:10 π.μ.
- 40ο χλμ στο τέρμα των λεωφορείων στη Βούλα (Vive Mare). Ώρα στο περίπου: 9:50 π.μ. - 10:00 π.μ.

Σας ζητάμε να είστε υπομονετικοί και ευέλικτοι. Οι χρόνοι παραπάνω είναι εκτιμήσεις και μπορεί να καθυστερήσουμε για διάφορους λόγους.

Μπορώ να τρέξω με το σκυλί μου;

Ναι. Μπορείτε να μας συναντήσετε στο τελευταίο σημείο συνάντησης (40ο χιλιόμετρο). Παρακαλώ να είστε υπομονετικοί μαζί μας, ελπίζουμε να είμαστε εκεί στην ώρα μας.

Μπορούν οι φίλοι μας να μας συναντήσουν στο τέρμα του μαραθωνίου;

Ναι. Θα γιορτάσουμε όλοι μαζί στο Rumors Cafe.

Πώς μπορώ να κάνω μία δωρεά και που πάνε τα χρήματα;

Οι στόχοι μας είναι ρεαλιστικοί και δεν περιμένουμε να μαζευτούν πολλά χρήματα. Οι δωρεές σας υποστηρίζουν άμεσα αδέσποτα ζώα. Δεν κρατάμε τίποτα από αυτά. Μπορούμε να ποντάρουμε τη φήμη μας σε αυτό.

Μπορείτε να κάνετε την δωρεά σας με μετρητά στον τερματισμό στο ειδικό κουτί που θα υπάρχει.

Ποιοι είναι οι χορηγοί;

Για το 2013 είναι η KAE International Euromovers, το ταξιδιωτικό γραφείο Lea's World Travel με βάση το Σίδνεϊ και η Ελληνο-Αυστραλιανή εφημερίδα NEOS KOSMOS.

Όλο το ποσό από τις χορηγίες πάει στα ζώα.

Όλες οι δαπάνες που γίνονται για την οργάνωση του μαραθωνίου (για παράδειγμα, μπλουζάκια, διαφημιστικό υλικό και προμήθειες) βγαίνει από τις τσέπες των διοργανωτών του Penny Marathon.

Έχουμε δημιουργήσει μεγάλη δημοσιότητα και για μια μεγάλη υπόθεση, οπότε αν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε θέλει να είναι χορηγός, είμαστε όλοι αυτιά!

Έχω μία ακόμα ερώτηση - με ποιον μπορώ να μιλήσω;

Για περισσότερες λεπτομέρειες, καλέστε τον Γιάννη Σπίνουλα (6974194928) ή την Χρυσάνθη Ευσταθίου (6942471434) ή αφήστε μήνυμα στην σελίδα "The Penny Marathon 2012" στο Facebook.



1 σχόλιο:

  1. Πολύ ωραία η πρωτοβουλία που γνωστοποίησες Kat. Μπράβο στους διοργανωτές για το μεράκι τους! 70 άτομα συμμετείχαν σήμερα απ' ό,τι διάβασα εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή