Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Για την ΕΡΤ (Wednesday's Inspiration, by Alejandro)


"Η διαφορά μεταξύ δημοκρατίας και δικτατορίας είναι ότι:
στη δημοκρατία ψηφίζεις πρώτα και παίρνεις διαταγές μετά.
Στη δικτατορία, δεν χρειάζεται να χάσεις τον καιρό σου ψηφίζοντας",
Charles Bukowski (1920-1994), Αμερικανός συγγραφέας.

Ετυμολογία: Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Κεντρικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία: των πολιτών, στην άμεση δημοκρατία, ή κάποιων αντιπροσώπων τους, στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία.

Το Wednesday's Inspiration έχει μια συγκεκριμένη δομή. Αποφθέγματα, ετυμολογία, το βίντεο της εβδομάδας, το κυρίως κείμενο και το retro song της εβδομάδας.

Ας συνεχίσουμε, λοιπόν, με το αγαπημένο Σαν Σήμερα @ Glenti.


Α, όχι, το ξέχασα. Σήμερα δεν έχει Σαν Σήμερα, την αγαπημένη μου εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης. Έπεσε το σήμα της ΕΡΤ. Σήμερα έχει μαύρο.


Θέματα προς συζήτηση

Έχω ακούσει την τελευταία μέρα διάφορα επιχειρήματα, τα οποία με προβλημάτισαν και θα ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας. Για να δούμε:


"Την ΕΡΤ δεν την βλέπει κανένας, γι' αυτό πρέπει να κλείσει."

Το πλεονέκτημα της κρατικής τηλεόρασης είναι ακριβώς  ότι δεν στηρίζεται στην τηλεθέαση. Ότι μπορεί να προβάλλει προγράμματα ποιότητας χωρίς η επιτυχία τους και η προβολή του να στηρίζεται στα νούμερα αλλά στην ποιότητα των προγραμμάτων. Το γεγονός ότι δεν το βλέπουν πολλοί άνθρωποι δεν χαρακτηρίζει την ποιότητα των προγραμμάτων της αλλά την ποιότητα αυτών που δεν τα βλέπουν. Κρατική τηλεόραση υπάρχει σε κάθε χώρα του κόσμου και στηρίζεται ακριβώς σε αυτήν τη λογική. Δεν είναι επιχείρηση για να βγάζει λεφτά. Δεν είναι αυτός ο σκοπός της. Η ΕΡΤ, πέρα από το κέντρο, έχει παρουσία στην επαρχία, αναδεικνύοντας την επικαιρότητα της,  και στην παραμεθόριο όπου σε ορισμένα μέρη είναι το μόνο σήμα που φτάνει.


"Δεν βλέπω τηλεόραση, γιατί να πληρώνω;"

Η εγωιστική αντίληψη για το ότι εγώ πληρώνω μόνο ότι χρησιμοποιώ, μπορεί να βρει εφαρμογή και στα ακόλουθα: "Δεν είμαι γέρος, γιατί να πληρώνω τη δημόσια γηροκομεία;", "τα παιδιά μου πάνε σε ιδιωτικό σχολείο, γιατί να πληρώνω και τα δημόσια;", "δεν είμαι τρίτεκνος, γιατί να πληρώνω εγώ το επίδομα πολυτέκνων;". Εάν η προβολή του πολιτισμού δεν είναι απαραίτητη για ένα κράτος, τότε ας μην πληρώνουμε το αντίτιμο των 50 ευρώ το χρόνο για να την έχουμε. Μας αξίζει...


"Χρειαζόταν ένα γερό ξεσκαρτάρισμα το δημόσιο. Είναι μια καλή αρχή."

Άλλο είναι το ξεσκαρτάρισμα, η ριζική αναδιάρθρωση του κρατικού καναλιού και του εξορθολογισμού του, και άλλο είναι να κόβεται μαχαίρι από τη μία στιγμή στην άλλη όλη η λειτουργία του. Μπορεί τα χρυσά συμβόλαια να υπήρξαν πολλά, αλλά ποιος έκανε το κρατικό κανάλι κατ' εικόνα και καθ ομοίωσιν; Και τα συμβόλαια βιτρίνας πόσα ήταν; Οι περισσότεροι από τους  τεχνικούς είχαν χαμηλούς μισθούς. Οι κυβερνήσεις που διοικούσαν, διόριζαν τόσο καιρό και έχουν πολλές ευθύνες. Αντί να εκλογικευτούν κάποια βασικά ζητήματα στην λειτουργία της, αντιθέτως κόβεται μαχαίρι όλη η λειτουργία. Και βρίσκονται στο δρόμο 2.656 άτομα! Η καινούργια ΕΡΤ λένε ότι θα λειτουργήσει σε 3 μήνες, με το όνομα ΝΕΡΙΤ και θα απασχολήσει 1.000 - 1.200. Μέχρι τότε, ο άνθρωπος που στηρίζει την επιβίωση του σ' αυτόν τον μισθό, τι θα κάνει; ΘΑ στηρίζει την επιβίωση του σ' έναν οργανισμό που ΘΑ σχηματιστεί σε 3 μήνες και η θέση του σ' αυτή ΘΑ είναι εξαιρετικά αμφίβολη; Θα κριθεί, όντως, η δουλειά που προσέφερε τόσα χρόνια με αξιολογικά κριτήρια; Είστε αισιόδοξοι ότι, με ηγετικά στελέχη σαν τον Κεδίκογλου, η στελέχωση της ΝΕΡΙΤ θα είναι αξιοκρατική; Εγώ είμαι επιφυλακτικός, πάντως.

"Μπράβο για την τόλμη του Αντώνη να τα βάλει με τους συνδικαλιστές."

Η γροθιά χθες δεν δόθηκε στο συνδικαλισμό αλλά στη Δημοκρατία. Ο τρόπος που αποφασίστηκε (και το λένε διακεκριμένοι Συνταγματολόγοι, δεν το λέω εγώ) είναι αντισυνταγματικός. Το αποφάσισαν μόνοι τους, δεν το περάσαν από τη Βουλή, δεν έγινε δημόσιος διάλογος και μέσα σε 5 ώρες αποφάσισαν και διέταξαν και το κλείσιμο της. Χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση. Ο Σίμος Κεδίκογλου είχε διαβεβαιώσει πριν από μερικές μέρες ότι όσοι μιλάνε για κλείσιμο της ΕΡΤ είναι προβοκάτορες. Χθες το απόγευμα, με μια ανακοίνωση ανάλογη της ηθικής των ανακοινώσεων που μας έχουν συνηθίσει (σε αυτό το κομμάτι φαίνεται να είναι συνεπής με τον εαυτό του) μίλησε για πάρτι της ΕΡΤ (ποιος ήταν οικοδεσπότης κύριε Σίμο;) και για ριζοσπαστική Κυβέρνηση...


Περί αξιοκρατίας και απολύσεων...

Ξέρω, δε, αρκετούς από αυτούς που χέστηκαν πραγματικά για το ότι 2.656 άνθρωποι βρέθηκαν ξαφνικά στο δρόμο, αυτοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα επιβίωσης, μερικοί από αυτούς δεν έχουν δουλέψει και γενικά είναι αποκομμένοι από την πραγματικότητα της κοινωνίας και το άγχος της επιβίωσης (σίγουρα δεν είναι η πλειοψηφία). Μιλάνε σαν φωτισμένη ελίτ και όσοι διαφωνούν χαρακτηρίζονται λαϊκιστές γιατί δεν αφήνουν να ευημερήσει η κοινωνία. Όσοι μιλάνε για αξιοκρατία, περιμένω να κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία κάπου πιο μακριά από τα 40 λεπτά από το σπίτι τους. Ή θέλουμε επιλεκτική αξιοκρατία πάντα κατά άλλων και ποτέ κατά υμών;


Συνοψίζοντας:

2.656 απολύσεις. Πως μπορείτε να μιλάτε με τέτοια αλαζονεία για ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους; Αυτά τα ζητήματα όταν τα διαπραγματευόμαστε θέλουν μεγαλύτερη ταπεινότητα. Τρώγανε όλοι με χρυσά κουτάλια; Θα είμαστε η πρώτη χώρα χωρίς κρατική τηλεόραση. Ό,τι θα βλέπουμε από εδώ και εμπρός θα είναι έρμαιο της εμπορικότητας. Δεν θα υπάρχει εναλλακτική. Τι να πεις για την ηθική αυτών των ανθρώπων που έκλεισαν με τέτοιον τρόπο την κρατική τηλεόραση; Φτωχύναμε οικονομικά, φτωχαίνουμε και πνευματικά...


Γιατί δεν είμαστε όλοι νέοι και Αθηναίοι (comment by Kostas)

Εάν είσαι νέος και Αθηναίος δεν σε πολυνοιάζει που έκλεισε η ΕΡΤ. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα από δεκάδες άλλα προγράμματα στο Ίντερνετ, μπορείς να ενημερωθείς από διάφορα sites, μπορείς να ακούσεις ποιοτική μουσική από το youtube κλπ. Δεν ξέρω πραγματικά πόσο μυαλό θέλει να έχει κάποιος για να καταλάβει ότι εάν κάποιος κλείσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν είναι σαν να κλείνει ένα οποιαδήποτε κανάλι πληροφόρησης. Προφανώς δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό αλλά προφανώς η πλειοψηφία δεν έχει το ελάχιστο μυαλό που είναι απαραίτητο για να καταλάβει κανείς το πόσο χουντική μπορεί να είναι μια τέτοια απόφαση...

Εάν μένεις στο Γαλαξίδι, δεν έχεις άλλη επιλογή εκτός από το δεύτερο πρόγραμμα εάν δεν σου αρέσουν τα κλαρίνα... Εάν είσαι Έλληνας της Κωνσταντινούπολης, το μοναδικό σου σημείο επαφής με την πατρίδα είναι η ΕΡΤ. Έχω φίλο που μεγάλωσε με τα προγράμματα της ΕΡΤ και που η μοναδική του επαφή με την Ελλάδα ήταν η ΕΡΤ. Εάν μένεις στον βόρειο Έβρο, η μοναδική σου εναλλακτική είναι τα προγράμματα από τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Η ΕΡΤ είτε το θέλουμε είτε όχι είναι η φωνή της Ελλάδας.

Τι σημαίνει ότι δεν βλέπεις ΕΡΤ οπότε τι χρειάζεται να την πληρώνεις; Με τους φόρους πληρώνεις και την κατασκευή ενός δρόμου σε έναν δήμο στα Γρεβενά όπου μπορεί να μην έχεις πάει πότε και μπορεί να μην πας ποτέ. Σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει ο δρόμος; Η αναδιάταξη που προετοιμάζεται είναι ο θάνατος της ανεξάρτητης ραδιοτηλεόρασης. Θα προσληφθούν ούτε οι μισοί από όσους απολύθηκαν, προφανώς με κομματικά κριτήρια, θα καταργηθεί η ΕΡΤ1, οι περιφερειακοί σταθμοί, το ΚΟΣΜΟΣ, το ΦΙΛΙΑ κλπ. Ποια είναι η αποστολή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης; Να εξυπηρετεί τα γούστα των πολλών; Γι' αυτό υπάρχουν τα ιδιωτικά κανάλια. Ή να προσφέρουν μια ποιότητα η οποία να αποτελεί διέξοδο γι' αυτούς που ψάχνουν μια ποιοτική άποψη; Η ποιότητα πολλών εκπομπών της ΕΡΤ είναι αδιαμφισβήτητη και είναι μια σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα ιδιωτικά κανάλια.

ΟΧΙ, λοιπόν. Η απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ δεν έχει τίποτα το θετικό. Εάν κάποιος είναι επίορκος να απολυθεί... 'Οχι όμως να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι (ακόμα κι αυτοί που έκαναν καλά τη δουλειά τους). ΌΧΙ να είμαστε η μοναδική χώρα χωρίς δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση. ΌΧΙ στις φασιστικές πρακτικές του "ρίχνω τον πομπό". Η απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ είναι επικίνδυνα φασιστική. Η ΕΡΤ ήταν ο μοναδικός πομπός που, λόγω νομοθεσίας, διατηρούσε ένα ελάχιστο στοιχείο αντικειμενικότητας. ΟΧΙ επειδή υπάρχουν σύμβουλοι που έβαλαν τα ίδια τα κόμματα να λυμαίνονται τα κονδύλια της ΕΡΤ, να κλείσει η ΕΡΤ. Να απολυθούν οι σύμβουλοι... Να εξυγιανθεί το κανάλι... Όχι όμως και να κλείσει...

Η ΕΡΤ αποτελεί τη ζωντανή ιστορία αυτού του τόπου... Είναι η φωνή της Ελλάδας, μια σταγόνα ποιότητας στα ερτζιανά της επαρχίας, το σημείο επαφής του απόδημου ελληνισμού με την Ελλάδα. Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ. Δεν είμαστε όλοι νέοι και Αθηναίοι για να έχουμε χιλιάδες εναλλακτικές. Για πηγαίνετε να ζήσετε στο Γαλαξίδι, στον Έβρο, στη Γαύδο... Και ύστερα ελάτε να μου πείτε για την αξία της ΕΡΤ.


Wednesday's Inspiration Retro Song:
Χρήστος Λεοντής - Αθλητική Κυριακή




8 σχόλια:

  1. Μπάβο Αλέξανδρε που προσάρμοσες τόσο ωραία τη στήλη. Δεν θα πω πολλά. κρατάω τη τελευταία σου φράση...

    Φτωχύναμε οικονομικά, φτωχαίνουμε και πνευματικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή πολλά λέγονται, όλοι συμπονούμε τους ανθρώπους που μείνανε χωρίς δουλειά ενώ δουλεύανε σωστά και πρέπει να είμαστε ταπεινοί όταν μιλάμε για ένα τραγικό γεγονός όπως είναι να χάνουν την δουλειά τους τόσοι άνθρωποι.

    Δε ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο και πιθανόν να είμαστε και εμείς στον δρόμο.

    Θα πρέπει όμως να ξέρουμε και τι πανηγύρι γινότανε εκεί μέσα.

    92 εκατομμύρια ευρώ ανερχόταν για φέτος το κόστος μισθοδοσίας των 2656 εργαζομένων στην ΕΡΤ.

    92εκ δια 2656 εργαζομένους δια δώδεκα μήνες αφού δεν υπάρχουν πλέον οι 14 = 2886€ ανά μέσο όρο υπαλλήλου & εγκεκριμένος προϋπολογισμός για φέτος να αγγίζει τα 205,4 εκατ. ευρώ.

    Σύνολο 290εκ ευρω!

    Δεν με ενδιαφέρει ποιος αποφάσισε και ποιος τα έτρωγε άλλα όταν υπάρχουν χιλιάδες άλλα προβλήματα δεν μπορούμε να ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kanena kalo diladi re paidi mou?? oti kai na ginei sas enoxlei. Kai 100 na fevgane pali stous dromous tha eisastan.. ma giati kamia adikeimenikotita??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νετς το πιοσ σημαντικό είναι το πρόβλημα δημοκρατίας. Αποφσασισαν χωρις πλειοψηφια, έριξαν τον πομπο στον άερα, τους αφήυσαν στο δρόμο. Προφανώς και μας νοιάζει ποιος φταίει. ΠΡΟΦΑΝΩΣ. Δεν μπορεις να κανεις την δουλειά σου σωστά και να λένε σας απολύουμε όλους φταίτε ή δεν φταίτε. Από την άλλη αν δεν θελουμε δημοκρατια και θελουμε αλλο καθεστώς, ας το πούμε !! Τα νουμερα που παραθέτεις λένε το μέσο όρο . Αλλα οι απλοι τεχνικοι πέρναν πολύ λιγότερα λεφτά. Πως αυτό που έγινε λύνει τα χιλιάδες άλλα προβλήματα; Απολυθηκαν δημοσιοι υπάλληλοι και ικανοποιήθηκε το δημόσιο αίσθημα; ( προφανώς και όλοι ΔΕΝ συμπονούν την κατάσταση) Απολύστε όποιον λάχει τότε !! Τον προυπολογισμο που αναφέρεις τον ενέκρινε η κυβέρνηση ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. poοl αν έμπαινες στο κόπο να διαβάσεις το κειμενο προτου αποφασίσεις ποιο θα ήταν το σχόλιο σου, θα έβλεπες ότι έχω επισημάνει αρκετά αρνητικά στοιχεία στην λειτουργία της ΕΡΤ. Εσύ κάποιο κακό βλέπεις στον τρόπο που έκλεισε η ΕΡΤ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. alejandro sorry αλλά λαϊκολογείς μεγίστως. Για ποια δημοκρατία μιλάς; Ξεχνάς τις δημοκρατικές απεργείες της ΕΡΤ; Για ποια πλειοψηφία; Την πλειοψηφία του τραμπούκου και του νταή; Κάθεσαι και γράφεις ατάκες από ανθρώπους που ζήσαν το 60-70, ενώ έχουμε 2013; Έχουν καμια σχέση οι δημοκρατίες - δικτατορίες εκείνης της εποχής με τις τωρινές;
    Σε κανέναν δεν άρεσε ο τρόπος που έκλεισε. Σε κανέναν όμως δεν άρεσε και ο τρόπος που οι υπάλληλοι της ΕΡΤ έκαναν τις εβδομαδιαίες στάσεις εργασίας και έκλειναν και αυτοί το κανάλι. Η Ελλάδα βαδίζει στο χείλος του γρεμού το έχεις πάρει χαμπάρι αυτό; Οι νέοι που δεν είναι καβατζωμένοι φεύγουν και αναζητούν την τύχη τους έξω και εσύ ασχολείσαι με το τι συμβολίζει αυτή η κίνηση του σαμαρά; Τι να κάνουμε, όποια και να είναι η πρόθεσή του, η ΕΡΤ έπρεπε να κλείσει και καλά έκανε. Ή πιστεύεις ότι ο Τσίπρας δεν θα το έκανε; Και dominic σιγουρα όταν πονάει κεφάλι δεν κοβεις κεφάλι, αλλά στη ρίζα χτυπιέται το κακό και μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά και τα λοιπά και τα λοιπά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΄1. Οι ατάκες εχουν ημερομηνία λήξης ;
    2. Η δημοκρατία είναι να αποφασίζει η πλειοψηφία. Η οποιαδήποτε πλειοψηφία. Αν δεν μας αρεσει, τοτε δεν μας αρεσει η δημοκρατία ως σύστημα, ας μην κοροιδευόμαστε. Δεν γίνεται κάποια σύγκριση με δικτατορίες προγενέστερων εποχών, οπότε το ερώτημα που θέτεις είναι ρητορικό γιατί εξ αρχής δεν έθεσα ζήτημα σύγκρισης
    3. Οι νέοι που δεν είναι καβατζωμένοι δεν πάνε καν στο εξωτερικό. Είναι άνεργοι. Ειναι πολυ δύσκολο να βρουν δουλειά και στο εξωτερικό
    4. Η Ελλάδα βαδίζει στο χείλος του γκρεμου γι αυτό δεν σώζεται με μπακαλιστικες λογικές, πρέπει να απολύσουμε τόσους, ας τους απολύσουμε όλους λοιπον της ΕΡΤ χωρίς αξιολογικά κριτήρια .Ουτε η δύσκολη οικονομικη κατασταση μπορεί να δικαιολογήσει εκπτώσεις στον πολιτισμό και στην Δημοκρατία.
    5. Διαφωννω ότι η ΕΡΤ έπρεπε να κλείσει και εξηγώ καθαρά γιατί. Που ακριβώς λαικολογώ μεγίστως ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο Alejandro και Κώστα! Αυτό από το οποίο αρχίζει όλη η συζήτηση είναι ότι όταν κάνεις κάτι με τρόπο αντισυνταγματικό, αντιδημοκρατικό, ό,τι και να είναι αυτό, ακόμα κι αν έχει και τα καλά του, το γεγονός ότι μ' αυτή σου την πράξη απειλείς τη δημοκρατία, ξεπερνάει 1.000 φορές την πράξη αυτή καθ' αυτή.

    Εύχομαι αυτοί που δεν το βλέπουν αυτό, να συνεχίσουν να μη βλέπουν τη σημασία του για όλη τους τη ζωή. Αυτό θα σημαίνει ότι θα είμαστε τόσο τυχεροί ώστε να ζήσουμε μία ζωή χωρίς να έχει ανατραπεί η δημοκρατία. Όταν χάνεις κάτι, καταλαβαίνεις την αξία του πολύ πιο εύκολα. Τότε κοιτάς πίσω και βλέπεις πόσο λάθος ήταν να νομίζεις ότι υπάρχουν προτεραιότητες μεγαλύτερες από τη δημοκρατία αυτή καθ' αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή