Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

"Unusual Physical Dance" by ellie (dance with me)


Wim Vandekeybus

Μένοντας κανείς στις Βρυξέλλες, ανακαλύπτει πως αυτή η "αδιάφορη" πόλη - όπως την έχουν χαρακτηρίσει αρκετοί Έλληνες - έχει να προσφέρει μία μεγάλη ποικιλία από εκδηλώσεις και θεάματα.  Από τους λάτρες της τέχνης του χορού δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν τα θεάματα που προσφέρει ο, καλά εδραιωμένος στο χώρο, Βέλγος χορογράφος και filmaker, Wim Vandekeybus.

Ο Vandekeybus γεννήθηκε το 1963 στη μικρή πόλη της Herenthout στο Βέλγιο και ως γιος κτηνιάτρου πέρασε τα παιδικά του χρόνια βλέποντας ζώα, τα οποία - όπως αποδείχτηκε αργότερα - είχαν μεγάλη επίδραση στη φαντασία του. Ανακάλυψε τον χορό αρκετά αργά σε ηλικία, έχοντας βαρεθεί τη μελέτη της ψυχολογίας, και - μαζί με την ομάδα του Ultima Vez - κατάφερε να δώσει καινούρια σημασία στον σύγχρονο χορό στα τέλη του 1980


Από την αρχή της καριέρας του, κατάλαβε ότι ήθελε να εξερευνήσει μία πιο ασυμβίβαστη γλώσσα του σώματος και το 1986 μαζί με μία ομάδα από ενθουσιώδεις αλλά άπειρους χορευτές (την τωρινή ομάδα Ultima Vez) εργάστηκε στη Μαδρίτη για την πρώτη του παραγωγή (What the Body Does Not Remember), η οποία έκανε πρεμιέρα έναν χρόνο αργότερα.

Από το πρώτο κιόλας θέαμα εμφανίστηκαν οι δυνατότητες του χορογράφου, αποκαλύπτοντας ένα συναρπαστικό στυλ χορού στο εντυπωσιασμένο κοινό που βασίζεται σε τρεις πυλώνες: τη δύναμη, την ταχύτητα και τον κίνδυνο.

Μέχρι και σήμερα, ο Vandekeybus επικεντρώνεται αποκλειστικά σε ασυνήθιστες μορφές χορού και καλεί το κοινό να δει ακραίες καταστάσεις γεμάτες κινδύνους και εκρήξεις σωμάτων με ένταση και ζωώδη ενέργεια πάνω στη σκηνή.


Μία γεύση από τη δουλειά του...

Αποσπάσματα της παράστασης What the Βody Does Not Remember (reproduced in 2013)



Απόσπασμα του έργου Blush (2002)



Υ.Γ: Η σελίδα του Vandekeybus στο facebook είναι αυτή, το site του είναι αυτό και το κανάλι του στο YouTube είναι αυτό.




4 σχόλια:

  1. Εγώ δε ξέρω από χορό αλλά με συναρπάζει ιδιαίτερα αυτή η στήλη!

    Ο χορός είναι τέχνη, ο χορός είναι ιδέα!

    Απλά μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. se euxaristw Green Frog! o xoros einai pleon megalo kommati tis zwis mou kai mou aresei na enimerwnw kosmo, idiws autous pou den gnwrizoun polla, girw apo auton!
    ellie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην 1η ανάρτηση του "dance with me" εισαχθήκαμε στην έννοια του χορού. Στη 2η ανάρτηση στην έννοια του σύγχρονου χορού. Και στην 3η ανάρτηση γνωρίσαμε τον τρόπο που δημιουργεί στον σύγχρονο χορό ο Wim Vandekeybus. Πολύ σωστός ο τρόπος ellie με τον οποίον προσπαθείς να μας παρουσιάσεις τον κόσμο του χορού που αγαπάς (και φαίνεται) τόσο πολύ!

    Εμένα το σημερινό θέμα μου άρεσε πιο πολύ απ' όλα της στήλης, πολύ ξεχωριστό αυτό που κάνει ο Vandekeybus. Και τα δύο αποσπάσματα πολύ ιδιαίτερα, κυρίως για μένα το πρώτο. Well done again!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πολύ δυνατό αφιέρωμα... περιμέναμε να ξεδιπλωθεί η στήλη και να μας "αναγκάσει" να δούμε με άλλη ματιά το χορό. νομίζω τα κατάφερε :)

    περιμένουμε τις επόμενες αναρτήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή