Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Προδοσία (Wednesday's Inspiration, by Alejandro)


"Η προδοσία απλά φαίνεται ότι ποτέ δεν θριαμβεύει.
Ο λόγος είναι ότι, όταν θριαμβεύει, κανείς δεν την αποκαλεί προδοσία",
Sir John Harrington (1561-1612), Άγγλος αυλικός και συγγραφέας.

"Για να προδώσεις, πρέπει πρώτα να ανήκεις",
Kim Philby (1912-1988), Άγγλος διπλωμάτης και σοβιετικός κατάσκοπος.

Ετυμολογία: Ενέργεια με την οποία κάποιος παραβιάζει ισχυρή ηθική δέσμευση απέναντι σε άλλους ανθρώπους, φίλους, συνεργάτες, ομοϊδεάτες κλπ.

Σήμερα επιλέξαμε λιγότερο εκκωφαντικούς σοφούς  για να μας κάνουν ποδαρικό στη στήλη με τα αποφθέγματα τους. Και αυτό γιατί η αληθινή αφορμή για τη στήλη ήταν ο Vidkun Quisling.


Ποιος είναι αυτός ρε παιδιά;


Η στήλη ετοίμασε για σας ένα βίντεο δύο λεπτών που εξηγεί και δίνει πληροφορίες για τη ζωή του, εγκαινιάζοντας με αυτό την κατηγορία Glenti's Weekly Video.

Πριν το δείτε, και για όσους δεν τα έχουν φρέσκα, καλό είναι να διαβάσετε τα ακόλουθα σχετικά με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στον οποίο ο πρωταγωνιστής μας άφησε το στίγμα του:

- Το 1939, αφού ο Χίτλερ έχει πάρει ανενόχλητος κομμάτια της Τσεχοσλοβακίας και συγκεκριμένα τη Σουδητία, και αφού έχει ενωθεί με την Αυστρία με το περίφημο Άνσλους, εισβάλλει στη λωρίδα του Ντάντσιχ της Πολωνίας και προκαλεί την αντίδραση των συμμάχων Αγγλίας και Γαλλίας που κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον της Γερμανίας στις 3 Σεπτεμβρίου.

- Το Νοέμβριο του ίδιου έτους, η ΕΣΣΔ εισβάλλει στη Φινλανδία την οποία κατακτά αρκετούς μήνες αργότερα τον Μάρτιο του 1940 παρά την υποτιθέμενη υπεροπλία της.

- Και εδώ φτάνουμε στο ζουμί που αφορά τον πρωταγωνιστή μας. Η Βρετανία μαρκάρει στενά τη Νορβηγία λόγω της ιδιαίτερης σημασίας της στη Βόρειο Θάλασσα αλλά και λόγω της στρατηγικής της σημασίας για τους Γερμανούς, που από εκεί μπορούν και εισάγουν μεταλλεύματα σιδήρου από τη Βόρεια Σουηδία. Η Βρετανία αρχικά προσπαθεί να αποκλείσει τα λιμάνια της Νορβηγίας ενώ κάνει σκέψεις για εισβολή, αλλά οι Ναζί τους προλαβαίνουν και στις 9 Απριλίου εμφανίζεται ο Vidkun Quisling.

Η συνέχεια στο Glenti's Weekly Video...



Από προδότες άλλο τίποτα...

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες προδοτών. Αυτοί που έχουν προδώσει έθνη όπως ο Quisling τη Νορβηγία,αυτοί που έχουν προδώσει superstars όπως ο Ιούδας τoν Ιησού (γι' αυτό ως στήλη κρατάμε τις επιφυλάξεις μας), οι προδότες αθλητές και προπονητές όπως ο Ντούσαν Μπάγεβιτς την ΑΕΚ (για την τελευταία κατηγορία βλέπε και συνώνυμη τη λέξη φραγκοφονιάς), οι προδότες πολιτικοί όπως ο Άκης τους φορολογούμενους, οι "προδότες" που διαφώνησαν με τις επίσημες θέσεις του ΚΚΕ και δεν αποκαταστάθηκαν μετά από πενήντα χρόνια (λογίζονται ως προδότες της ιδέας της οποίας έχει ως trademark το ΚΚΕ...), οι περισσότεροι μεσήλικες που πρόδωσαν τις νεανικές ιδέες και όνειρα τους και πάει λέγοντας...

Η προδοσία, όμως, που πόνεσε και τραγουδήθηκε περισσότερο απ' όλες τις άλλες είναι αυτή της καψούρας. Πόσα τραγούδια αφιερωμένα σε εκείνη ή σε εκείνον που πρόδωσε τον έρωτα; Σίγουρα πολλά! Το Wednesday's Inspiration ξεχωρίζει όμως ΕΝΑ, αυτό που αφιέρωσε ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος σε εκείνη που τον πρόδωσε όταν του έστειλε το προσκλητήριο...




Οι Έλληνες Προδότες (comment by Kostas)

Εμείς σαν λαός έχουμε μια ιδιαίτερη ιστορία στην προδοσία... Πάντα κάποιοι Έλληνες αγωνίζονταν με ηρωισμό και πάντα υπήρχαν κάποιοι που προσπαθούσαν να προδώσουν τους πρώτους. Το πρώτο παράδειγμα φυσικά είναι ο Εφιάλτης που πρόδωσε τους 300 του Λεωνίδα στη μάχη των Θερμοπυλών. Δεν είναι όμως μόνο αυτός... Έλληνας προδότης οδήγησε τον Αλή Πασά να κυκλώσει τους Σουλιώτες (Πήλιος Γούσης), Έλληνας έδωσε τα κλειδιά στους Τούρκους για να καταλάβουν την πόλη της Βέροιας (Χατζηκατβίας). Πόσοι προδότες δεν φόρεσαν κουκούλα για να καταδώσουν αγωνιστές στους Γερμανούς κατά τη διάρκεια της κατοχής... Ο Τσολάκογλου, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός στην κατοχή, ήταν επίσης προδότης. Η χούντα που ανέτρεψε τον Μακάριο αλλά και όλοι οι Κύπριοι συνεργάτες της (Νίκος Σαμψών κλπ) ήταν μεγάλοι προδότες του Κυπριακού λαού. Η σημερινή κυβέρνηση, τέλος, έχει επίσης προδώσει τον ελληνικό λαό για χάρη μεγάλων συμφερόντων και τραπεζών οπότε επίσης θα πρέπει να καταλογίζεται ανάμεσα στους προδότες.


Υ.Γ.1: Τι είναι το Wednesday's Inspiration;  Είναι η έμπνευση της Τετάρτης. Στον πυρετό της εβδομάδας. Ένα απόφθεγμα, ένα βιβλίο, μια ταινία, ένα τραγούδι, μια εικόνα, μια μυρωδιά, οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για μια παραπάνω σκέψη. Η στήλη επιδιώκει να είναι μαζί σας κάθε Τετάρτη ή τουλάχιστον κάθε δεύτερη Τετάρτη. Στα σχόλια από κάτω περιμένουμε και τις δικές σας προτάσεις.

Υ.Γ.2: Δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να γράψω ένα τραγούδι προδοσίας και καψούρας για τον Vidkun Quisling:

Αχ κύριε Vidkun Quisling, είσαι ένας έρωτας μεγάλος
Από τη Νορβηγία  έρχεσαι, γι' αυτούς είσαι ο χάρος.
Το προσκλητήριο στον Χίτλερ το 'δωσες, και άναψες φιτίλια
και όταν εσύ τους πρόδωσες, σου ρίξανε καντήλια.

Μπρος στη Νορβηγιά, μια ακόμα Χιτλεριά θέλεις να μου δώσεις.
Μπρος στη Νορβηγιά  ακόμα μια φορά θες να με προδώσεις!

Ευχαριστώ πολύ. Να συνεχίσωωω;




6 σχόλια:

  1. Το βίντεο έγινε με την βοήθεια της Μαριτίνας. Το Comment του Κώστα ή θα έρθει αργότερα, επειδή απουσιάζει σε επαγγελματικό ταξίδι ή θα έρθει την Επόμενη Τετάρτη στο καινούργιο μας θέμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω λόγια για το πόσο ενδιαφέρον είναι το Wednesday's Inspiration!

    Είμαστε προνομιούχοι να μπορούμε να διαβάζουμε τέτοιες δουλειές στο Γλέντι μας. Ένα θέμα που ετοιμάζεται εδώ και μία εβδομάδα.

    Το βίντεο το ετοίμασαι ο Alejandro με τη βοήθεια της Μαριτίνας μόνο και μόνο γι' αυτό το post. Μιλάμε για ασύλληπτη ποιότητα το όλο θέμα γενικά!

    Υ.Γ.1: Στο βίντεο παρατηρήστε ένα γελάκι του Alejandro στην τελευταία του πρόταση!

    Υ.Γ.2: χαχαχαχαχαχαχαχαχα! Πόσο αστείο ήταν το τραγούδι! Μπρος στη Νορβηγιά, μια ακόμα Χιτλεριά θέλεις να μου δώσεις! χαχαχαχαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έπρεπε να είχαμε προετοιμάσει και την εκτέλεση του τραγουδιού σε ενα ανάλογο βίντεο αλλά το σκεφτήκαμε λίγο αργά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπρος στη Νορβηγιά, μια ακόμα Χιτλεριά...

    hahahahahahahhahahahahahaha

    Min stamatas terastie Alejandro... 3 in a row kai pleon i stili fainetai na exei to diko tis xaraktira...

    PS o Kostas mallon programmatise to taksidi analoga gia na min kanei to sxolio :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και απαντάει ο Κώστας στον Λούη με το comment του! χαχαχα! Άψογο και το comment του Κώστα ήρθε να συμπληρώσει τέλεια το υπόλοιπο θέμα που είναι τόσο καλοδουλεμένο που σίγουρα θα είναι πολύ δύσκολο να διατηρείται σε τέτοια επίπεδα κάθε εβδομάδα. Οπότε το χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν το καταφέρνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. φοβερο μπραβο και σε ολους τους συντελεστες ! μια παραληψη μονο παιδια !!! το τραγουδι αυτο http://www.youtube.com/watch?v=NtuXHYo9dk0 θα επρπ να υπαρχει σαν μουσικο χαλι με το που μπαινεις στο αρθρο !! :p

    danai

    ΑπάντησηΔιαγραφή