Παρασκευή, 5 Απριλίου 2013

Νόμος για ιδιοκτήτες ζώων και pet shops


Η ύπαρξη των νόμων και η σωστή τήρηση τους ενισχύει λίγο την ελπίδα.

Οι ιδιοκτήτες θα γίνουν πιο υπεύθυνοι, η συμβίωση με όλα τα σκυλάκια θα είναι πιο ομαλή, πιο αρμονική.

...και o υπόλοιπος κόσμος δεν θα ενοχλείται επειδή το σκυλί γαβγίζει γιατί μένει όλη μέρα δεμένο ή επειδή πάτησε κακά, γιατί ο ανεύθυνος ιδιοκτήτης δεν τα μάζεψε.

...και ίσως έτσι μειωθούν, και κάποτε σχεδόν εξαλειφθούν, και οι απαράδεκτες / τραγικές συμπεριφορές προς τα σκυλιά που διαβάζουμε κάθε λίγο. Ενώ θα έπρεπε μέχρι τώρα να ξέρουμε ότι δεν φταίνε εκείνα... αλλά οι ιδιοκτήτες τους.

...και μετά τους νόμους, ίσως έρθει να βοηθήσει και μια νέα παιδεία, μια σωστή ενημέρωση.

...και μια φρέσκια νοοτροπία και όχι το τέλος της λογικής!

Όνειρο θερινής νυκτός; Ή μια πιθανή, έστω και μακρινή, πραγματικότητα;


Πρόστιμα "φωτιά" μέχρι και 30.000 ευρώ
στους ιδιοκτήτες ζώων που παραβιάζουν το νόμο

Με πρόστιμο έως και 30.000 ευρώ κινδυνεύουν όσοι ιδιοκτήτες ζώων παραβιάζουν τους νόμους για τα ζώα συντροφιάς, δηλαδή τα αφήνουν να λερώνουν τα πεζοδρόμια, να σκάβουν τα πάρκα, να κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων, να τα έχουν ανεμβολίαστα ή τα κακοποιούν.

Τα πρόστιμα αρχίζουν από 100 ευρώ για τον ιδιοκτήτη που δεν καθαρίζει το σημείο που λερώνει ο σκύλος του και φτάνουν μέχρι τις 30 χιλιάδες ευρώ σε περίπτωση κακοποίησης και βασανισμού των ζώων. Ο νέος νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορούν να παρεμβαίνουν ακόμη και σε καταγγελία για σκύλο που έχει εγκαταλειφθεί σε μπαλκόνι, ενώ θα γίνονται έλεγχοι και σε pet shops, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Πρασίνου του δήμου της Αθήνας, Άγγελος Αντωνόπουλος.

Μάλιστα, για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης σκύλων και γατών που παραβαίνουν τους κανόνες ευζωίας, ασφάλειας και κτηνιατρικής φροντίδας των προς πώληση ζώων προβλέπεται ακόμη και η ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματός τους.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Γιώργος Αναγνωστόπουλος, οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν πρώτα από κεντρικά σημεία της Αθήνας και σιγά-σιγά θα επεκταθούν. "Δεν πρόκειται να υπάρξει μαζική έξοδος. Δεν μας ενδιαφέρει ο εντυπωσιασμός αλλά η ουσία, να γίνει δηλαδή συνείδηση στους δημότες - ιδιοκτήτες ζώων, η ανάγκη να σέβονται τα ζώα, το περιβάλλον και τους συμπολίτες τους".

Υπάρχουν καταγγελίες, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, για ιδιοκτήτες που αδιαφορούν για τη συμπεριφορά του τετράποδου φίλου τους, με πρώτες σε συχνότητα τις καταγγελίες για καταστροφή πρασίνου και για μη καθαρισμό περιττωμάτων.

Στην αρχή, θα γίνονται συστάσεις, αλλά αν κάποιος δεν υπακούσει ή αδιαφορήσει, τότε θα δίνονται πρόστιμα, ξεκαθαρίζει ο κ. Αναγνωστόπουλος, συμπληρώνοντας ότι "ξεκινάει μια προσπάθεια για την αναβάθμιση του πολιτισμού, γιατί το συγκεκριμένο ζήτημα είναι θέμα πολιτισμού".1 σχόλιο:

  1. Αυτό που έχει σημασία είναι ο τρόπος που θα εφαρμοστεί γιατί στην υπερβολή του μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αν δηλαδή βάλεις πάρα πολλούς κανόνες (π.χ. στο να μη γυρνάνε τα σκυλάκια ανάμεσα στα τραπέζια εστιατορίων), με την οικονομική κατάσταση τώρα, κάποιος που θα φοβηθεί να φάει πρόστιμο 5 και 10 χιλιάδων, θα το παρατήσει το σκυλί του. Και ο νόμος δεν λέει κάτι για τον ιδιοκτήτη που πέταει το σκυλί του στον δρόμο γιατί δεν μπορούν να τον βρουν. Κάποια πράγματα είναι πολύ σωστά που λέει το άρθρο αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία ο χειρισμός σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή