Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

"Σύγχρονος χορός" by ellie (dance with me)


Είναι αρκετές οι φορές  που έχω δυσκολευτεί να εξηγήσω, σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν πολλά γύρω από την τέχνη του χορού, τι σημαίνει "σύγχρονος χορός". Πως μπορεί ένας - όχι και τόσο συγκεκριμένος - χορός να ορισθεί; Πώς γίνεται να εξηγήσω σε κάποιον πως ο χορός αυτός μπορεί να "πάρει" πολλά πρόσωπα; Τέλος, πώς γίνεται μία τόσο ευρεία έννοια να ορισθεί μέσα σε λίγες φράσεις;

Έψαξα, ενημερώθηκα και έτσι θα προσπαθήσω να δώσω μια σαφή απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα.

Ο σύγχρονος χορός δίνει το όνομα του σε ένα είδος χορού που δεν επιβάλλει κάποια συγκεκριμένη τεχνική αλλά μία συλλογή από μεθόδους που αναπτύχθηκαν κυρίως τη μοντέρνα (τέλη του 20ού αιώνα) και μεταμοντέρνα εποχή του χορού (μέσα του 21ου αιώνα).

Οι μορφές που μπορεί να πάρει είναι πολλές, συνδυάζοντας στοιχεία από άλλα είδη χορού όπως το κλασικό (μπαλέτο), μοντέρνο τζαζ, τις πολεμικές τέχνες ακόμα και το αφρικάνικο.

Ο σύγχρονος χορός επικεντρώνεται στην ευελιξία και τον αυτοσχεδιασμό, σε αντίθεση με την αυστηρή, δομημένη φύση του μπαλέτου. Οι σύγχρονοι χορευτές και δάσκαλοι χρησιμοποιούν τη βαρύτητα για να τους τραβήξει προς τα κάτω στο πάτωμα, το λεγόμενο "floorwork". Σε αντίθεση με τον κλασικό χορό, ο σύγχρονος χορός επιδιώκει να εκφράσει ένα εξατομικευμένο όραμα, συχνά μέσω του αυτοσχεδιασμού και του πειραματισμού στην κίνηση του σώματος. Χορεύεται συνήθως με γυμνά πόδια και οι καλλιτέχνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε στυλ μουσικής για τις δημιουργίες και χορογραφίες τους. 

Πρωτοπόροι του σύγχρονου χορού θεωρούνται η  Isadora Duncan, η Martha Graham και ο Merce Cunningham με απόψεις που επιτρέπουν στους χορευτές να έχουν ελευθερία κινήσεων έτσι ώστε τα σώματα τους να μπορούν να εκφράσουν ακόμα και τα πιο έντονα συναισθήματα.


Ένα μάθημα τεχνικής σύγχρονου χορού μπορεί να δείχνει έτσι...



(μάθημα σύγχρονου χορού από τον χορευτή και χορογράφο Anton Lachky)


...έτσι...



(αυτοσχεδιαστικό σεμινάριο σύγχρονου χορού τεχνικής Gaga από τον Ohad Naharin)


ή και έτσι!



(μάθημα σύγχρονου χορού από τον χορευτή Hun-Mok Jung)


2 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ ωραία εισαγωγή στον σύγχρονο χορό. Aυτό ήταν και το πρώτο post της ellie στο οποίο γράφει και δικό της κείμενο!

    Για κάποιον που δεν ξέρει, όπως εγώ, τα τρία βίντεο θα έλεγα ότι είναι από διαφορετικές κατηγορίες χορού. Οπότε αυτό το κείμενο ήταν ένας πολύ καλός τρόπος να μπω στην ιδέα του σύγχρονου χορού που δεν είναι συγκεκριμένος αλλά ελεύθερος και συλλεκτικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nai re Ellie :) twra milas

    einai poli kalitera me video gia na eksigiseis ena xoro... anipomonw na ftasoume stous latin tous opoious katexw (oute kan) hahahahahaha

    ΑπάντησηΔιαγραφή