Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

Bloomberg: Χάθηκαν 136 δισ. δολ. με ένα tweet


Η ψευδής είδηση για τις εκρήξεις στο Λευκό Οίκο που ανάρτησαν χάκερς στο λογαριασμό του Associated Press στο Twitter εξαφάνισε 136 δισ. δολ. από τον δείκτη Standard and Poor's 500 σε διάστημα μόλις δύο λεπτών, αναφέρει σήμερα το Bloomberg.

Το επεισόδιο έφερε στο φως τους κινδύνους από την αυτοματοποίηση των συναλλαγών που πλέον κυριαρχεί σε μια αγορά αξίας 18 τρισ. δολ. υπογραμμίζει το πρακτορείο.

Ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 1% στις 1.578 μονάδες όταν μεταδόθηκε από τον λογαριασμό του Associated Press στο Twitter πως σημειώθηκαν εκρήξεις στο Λευκό Οίκο και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τραυματίστηκε.

Ο δείκτης σε διάστημα δευτερολέπτων έχασε σχεδόν το σύνολο των κερδών του διολισθαίνοντας μέχρι τις 1.563,03 μονάδες.

Ο δείκτης στη συνέχεια ανέκαμψε στα προηγούμενα επίπεδα καθώς το πρακτορείο διέψευσε την είδηση ανακοινώνοντας ότι ο λογαριασμός του δέχθηκε επίθεση από χάκερς χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο S&P 500 έκλεισε τις συναλλαγές ενισχυμένος σε ποσοστό 1% στις 1.578,78 μονάδες.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε περίπου 145 μονάδες για να ανακάμψει στη συνέχεια και να κλείσει τις συναλλαγές με άνοδο 152,29 μονάδων στις 14.719,46 μονάδες.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι το μαζικό sell-off μπορεί να επιδεινώθηκε από τις λεγόμενες εντολές stop-loss που βάζουν οι επενδυτές για να πουλούν αυτόματα τις μετοχές τους όταν η πτώση φτάσει ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

Στέλεχος της αγοράς σημειώνει εξάλλου στο Bloomberg ότι ενδεχομένως οι μαζικές πωλήσεις να ξεκίνησαν λόγω των αυτοματοποιημένων συναλλαγών από υπολογιστές που χρησιμοποιούν αλγόριθμους για να "διαβάζουν" τις ειδήσεις με το φαινόμενο να λαμβάνει γρήγορα διαστάσεις χιονοστιβάδας.


πηγή: sigmalive.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου