Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Συγκλονιστικές φωτογραφίες από το Χαλέπι


"Κυνηγούν ο ένας τον άλλο... Τα αδέρφια σκοτώνουν τα αδέρφια τους"

Τι κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Jerome Sessini που βρέθηκε στο βομβαρδισμένο Χαλέπι της Συρίας.

Ο Jerome Sessini επισκέφθηκε το Χαλέπι λίγο μετά τους τελευταίους βομβαρδισμούς, την ώρα που μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία. Μία πόλη που κυριολεκτικά θυμίζει πόλη - φάντασμα. Ο ίδιος επισκέφτηκε τις γειτονιές Bustan Al Bacha, Bustan Al Qasr, Salah al Din, Al Amria, Cheick Said και την παλιά πόλη ενώ όπως αναφέρει: "Οι αντάρτες και οι στρατιώτες του Συριακού στρατού κυνηγούν ο ένας τον άλλο ανάμεσα στα ερείπια, βρίζονται, τα αδέρφια σκοτώνουν τα αδέρφια τους. Από τον Οκτώβρη και μετά, απ' όταν βρέθηκα για πρώτη φορά στην πόλη, η βιαιότητα κλιμακώνεται όλο και περισσότερο".

Ο Γάλλος φωτογράφος του πρακτορείου Magnum Photos, έχει στο παρελθόν βρεθεί στο Κόσοβο, στον Λίβανο, την Παλαιστίνη και το Ιράκ, προσπαθώντας να αποδώσει με τη φωτογραφική του μηχανή τη βαρβαρότητα των πολεμικών εχθροπραξιών.

Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στα Newsweek, Stern, Paris-Match, στη Le Monde, καθώς και the Wall Street Journal.


Παιδιά τα περισσότερα θύματα του εμφυλίου στη Συρία

Εν τω μεταξύ, όλο και περισσότερα παιδιά, κάτω των 18 ετών, στη Συρία πυροβολούνται, βασανίζονται, βιάζονται και στρατολογούνται από ομάδες ενόπλων και από τις δύο εμπόλεμες πλευρές, αναφέρει η διεθνής οργάνωση για τα παιδιά "Save the Children" σε έκθεσή της που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.


Τα παιδιά χρησιμοποιούνται ως αχθοφόροι, φύλακες, πληροφοριοδότες και στρατιώτες και σε κάποιες περιπτώσεις ως ανθρώπινες ασπίδες, αναφέρει η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση στην έκθεσή της με τίτλο "Childhood Under Fire". Πολλά παιδιά - στρατιώτες έχουν τραυματιστεί σοβαρά και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν μείνει ανάπηρα, σύμφωνα με την έκθεση.


Η οργάνωση εκτιμά ότι περίπου δύο εκατομμύρια παιδιά στη Συρία έχουν ανάγκη από βοήθεια και ότι ο πόλεμος που μαίνεται δύο χρόνια έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής τους: υποσιτίζονται, κινδυνεύουν από ασθένειες, εξαναγκάζονται να παντρευτούν και τελικώς καθίστανται τα αθώα θύματα μίας αιματηρής σύγκρουσης που έχει ήδη στοιχίσει 70.000 ζωές.


Η εκπαίδευσή τους έχει διακοπεί καθώς περίπου 2.000 σχολεία έχουν είτε καταστραφεί από τις συγκρούσεις, είτε έχουν μετατραπεί σε προσωρινά καταφύγια για τους εκτοπισμένους.


Ερευνητές από την Τουρκία διαπίστωσαν ότι τρία στα τέσσερα παιδιά στη Συρία έχουν χάσει στον πόλεμο κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο.

Ο φόβος της σεξουαλικής κακοποίησης έχει επανειλημμένως αναφερθεί στην οργάνωση ως ένας από τους κυριότερους λόγους που οι οικογένειες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με την έκθεση. Η έκθεση αναφέρει περιπτώσεις κοριτσιών - έως και 14 ετών - που υποχρεώνονται από τις οικογένειές τους να παντρευτούν επειδή δεν μπορούν να τα στηρίξουν ή επειδή ελπίζουν ότι ένας σύζυγος θα μπορέσει να τους προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και να τα γλιτώσει από την απειλή της σεξουαλικής βίας.


πηγή: sigmalive.com

1 σχόλιο: