Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Fridays at Glenti (08/02/13)



Από όλες τις μέρες ξεχωρίζει μόνο μια. Το ξέρετε, το έχετε συνειδητοποιήσει, σας καταλαμβάνει η ανυπομονησία και το άγχος για το πότε θα ξημερώσει η άγια τούτη μέρα… Καλημέρα! Είναι ήδη εδώ, γλυκιά, γεμάτη πάθος… Παρασκευή. Τι καλύτερο; Ένα Fridays at Glenti φυσικά.

Agenda: YOLOFR ξανά και ξανά μέχρι να σκάσετε από τις γνώσεις. Επιπλέον Σκυλο-Παρασκευή, Friday Irrelevant Wisdom και μια νέα στήλη με το καταπληκτικά πρωτότυπο και καθόλου αποκαλυπτικό όνομα «Guess the irrelevant Friday song».

Και αν η Αφροδίτη δεν έχει μπει καλά στον αστερισμό σας, και ο Ουρανός μάλλον σας κάνει πλάκα με το Δια και τον Άρη στη Σελήνη σας, ρε μην σκάτε… τουλάχιστο σήμερα είναι Παρασκευή.

Σκυλο-Παρασκευή



Friday Irrelevant Wisdom



Guess the irrelevant Friday song



YOLOFR

Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να μάθετε 2-3 πραγματάκια για τη στήλη:
1. Η στήλη τρελαίνετε για προκλήσεις.
2. Η στήλη τρελαίνετε πάντα για προκλήσεις.
3. Η στήλη τρελαίνετε δεν μασάει για από προκλήσεις.

Σε 41 δευτερόλεπτα θα ξέρετε τι είναι τα πρέκια, γιατί όλοι θέλουν να τα μαμήσουν και ποια είναι η άποψη του Μπαμπινιώτη πάνω στο θέμα αυτό. Πάμε;

Τα πρέκια είναι όρος που πηγάζει από τον χώρο της οικοδομής όπου και χρησιμοποιείται συχνότατα. Τα πρέκια είναι ουσιαστικά τα οριζόντια δοκάρια που βρίσκονται πάνω από μια πόρτα ή ένα παράθυρο –ή, και πάνω από το τζάκι. Το πάνω μέρος του Π (lintel ή header beam στα Αγγλικά, αν διευκολύνει). Μπορεί να είναι κατασκευασμένα από ξύλο, μάρμαρο, πέτρα, τσιμέντο ή και μέταλλο. Θεωρείτε πολύ σημαντικό δομικό στοιχείο διότι, προφανώς, κρατάνε τον τοίχο που βρίσκεται πάνω από το κενό που αφήνει η πόρτα ή το παράθυρο. 

Έξω από τον χώρο της οικοδομής - και στα καλύτερα σπίτια δηλαδή - η λέξη απαντάται στην έκφραση
 θα του μαμήσω τα πρέκια – ή, θα του σκίσω τα πρέκια ή, στην πιο κόσμια εκδοχή, θα του αλλάξω τα πρέκια. Πρόκειται για ισχυρή, αλλά αόριστη, απειλή – η κεντρική ιδέα είναι ότι θα του πειράξω κάτι πολύ βασικό και άρα θα τον εξουθενώσω, θα τον διαλύσω, θα τον κατατροπώσω κτλ κτλ. Συνήθως, όμως, η απειλή εκτοξεύεται σε μια έκρηξη θυμού χωρίς να έχουμε κάτι πολύ συγκεκριμένο κατά νου.

Διότι, σε αυτή την υβριστική, μεταφορική χρήση δεν είναι σαφές και τι εννοούσε ο ποιητής αναφερόμενος στα
 πρέκια. Έχει υποστηριχθεί ότι πρέκια είναι τα ανδρικά γεννητικά όργανα αλλά αυτό είναι μάλλον αβάσιμο – δεν κολλάει. Πιθανότερο είναι ως πρέκια να νοούνται τα κωλομάγουλα, τα κωλοβάρδουλα. Ίσως, όμως, να πρόκειται απλώς για μια απευθείας χαλαρή μεταφορά από την ορολογία της οικοδομής που τονίζει πόσο μεγάλο είναι το ζόρι που θα προκύψει χωρίς να κάνει συγκεκριμένη σύνδεση με κάποιο ανατομικό στοιχείο.

Ο
 Μπαμπινιώτης ετυμολογεί τη λέξη πρέκια διστακτικά από το αρχαίο πρίω=σφίγγω, συνδέω –ίδια ρίζα με το πριόνι. Η λέξη ενίοτε προφέρεται και ως μπρέκια αλλά δεν έχει καμμία σχέση με το κεφαλονίτικο μπρέκια που βγαίνει από το break και σημαίνει ζημιά. 

Με άλλα λόγια, μη μασάτε. Μαμήστε τους τα ΦΡέκια!!!!! 

by Louis

5 σχόλια:

  1. YOLOOOOOOOOOOOOOOOOFRRRRR !!! "Πιθανότερο είναι ως πρέκια να νοούνται τα κωλομάγουλα, τα κωλοβάρδουλα". χαχαχαχαχαχα! Μ' έχει τρελάνει η συγκεκριμένη στήλη! FRRRRRRRRRRRRR!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαχαχαχαχα YOLOOOOFRRR και τα μυαλά στα κάγκελααα!! αλήθεια αυτό από που βγήκε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χαχαχαχα τέλειο !!! και πλεον θα ξερουμε απο τι σημαινει η φραση που χρησιμοποιουμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. me mia mikri kathisterisi, se efharistw latrefti stili gia tin polu voithitiki apadisi...tha epanelthw kai me tis upoloipes apories mou, gia tis opoies eimai sigouri oti tha me diafwtiseis!

    ΑπάντησηΔιαγραφή