Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ένα κουβαδάκι - παράδειγμα προς μίμηση!


Σήμερα θα σας μιλήσουμε για ένα κουβαδάκι.

Φτιάχτηκε από πλαστικό, ένα καθόλου φιλικό για το περιβάλλον υλικό.

Έτσι, όμως, αποφάσισαν οι άνθρωποι, κι αυτό είναι μία άλλη - μεγάλη - ιστορία που την αφήνουμε στην άκρη.

Μετά γέμισε με γιαούρτι κι αφέθηκε να περιμένει στο ψυγείο ενός σούπερ μάρκετ μέχρι να αγοραστεί. Κι όταν αυτό έγινε και καλοφαγώθηκε, τότε δεν πετάχτηκε, καθαρό πια από το περιεχόμενό του, στον μπλε κάδο της ανακύκλωσης (μιας ελπίδας για το περιβάλλον, άλλη ιστορία κι αυτή...)

Το κουβαδάκι βάφτηκε με χρώμα κι απέκτησε καινούριο όνομα: "Αδέσποτος". Στο καπάκι του ένα παιδικό χέρι έγραψε τ' όνομά του και το 'κανε δικό του. Τόσα ονόματα όσα και τα παιδιά του νηπιαγωγείου...

Κάπως έτσι έφτασε κάτω απ' το νεροχύτη των σπιτιών και γεμίζει τώρα με περισσεύματα από το τραπέζι της οικογένειας. Τα χρόνια βέβαια είναι πολύ δύσκολα κι αυτό που θα έπρεπε πάντα να γίνεται, δηλαδή τίποτε φαγώσιμο να μην πετιέται, τώρα αυτό το πετυχαίνει η ανάγκη. Έστω κι έτσι, όμως, το κουβαδάκι πάλι καταφέρνει και γεμίζει.

Κι όταν επιστρέφει στο νηπιαγωγείο, αδειάζει σ' ένα κάδο που, κι αυτός, "Αδέσποτος" λέγεται.

Ο Αδέσποτος, πρέπει να ξέρετε, είναι όλα τα αδέσποτα της πόλης. Θλιβερό κατόρθωμα των ανθρώπων η ύπαρξή τους... Γιατί αδέσποτα ζώα βεβαίως δεν πρέπει να υπάρχουν! Να και μια άλλη μεγάλη ιστορία, τεράστια και πονεμένη.

Οι άνθρωποι όμως χτίσανε τη ζωή τους πάνω σε λάθη, και τώρα, που πολλά μαζεμένα απ' αυτά υψώθηκαν βουνό μπροστά τους, πρέπει επιτέλους να τ' αντιμετωπίσουν.

Πως; Μα με το μυαλό τους απ' τη μία και την καρδιά τους απ' την άλλη!

Το κουβαδάκι είναι μόνο μια αφορμή για να γίνει λόγος για τον Αδέσποτο.

Θα χορταίνει ίσως κι αδέσποτα ζώα κάποιες μέρες.

Κυρίως, όμως, θα γεμίζει την παιδική καρδιά με το σεβασμό της Ζωής και τα κεφαλάκια των ίδιων παιδιών με τη γνώση της ηθικής της τροφής.

Το κουβαδάκι του Αδέσποτου φωνάζει γι' αγάπη κι υπευθυνότητα. Αν εσείς θέλετε να κλείνετε τ' αυτιά σας, τότε λυπόμαστε, αλλά το πρόβλημα είναι δικό σας.

Για το 9ο Νηπιαγωγείο Γιαννιτσών
και τον Σύλλογο Ζωόφιλων Γιαννιτσών
Κική Δημητριάδου


Glenti comment: Τόσο απλή κίνηση και όμως σημαίνει τόσα πολλά. Φαγητό για τα αδέσποτα, γνώση για τα παιδάκια, τροφή για σκέψη και προβληματισμό για τους μεγάλους... Παράδειγμα προς μίμηση, προς όλους μας... Μπράβο!



1 σχόλιο:

  1. "Φαγητό για τα αδέσποτα, γνώση για τα παιδάκια, τροφή για σκέψη και προβληματισμό για τους μεγάλους."

    ΑπάντησηΔιαγραφή