Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Δεν ορκίζεται ο Τσάβες παραδέχεται η κυβέρνηση


Με την κυβέρνηση να παραδέχεται πλέον ότι ο, πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες δεν θα ορκιστεί στις 10 Ιανουαρίου, λόγω της παρατεταμένης νοσηλείας του στην Κούβα, η αντιπολίτευση περνά στην πολιτική αντεπίθεση και διεθνοποιεί το ζήτημα καταγγέλλοντας κίνδυνο "παραβίασης της συνταγματικής τάξης" αν δεν ορκιστεί ο πρόεδρος κατά τον καθορισμένο χρόνο.

Λόγω της νοσηλείας του και βάσει του άρθρου 231 του Συντάγματος "η ορκωμοσία του θα γίνει σε μεταγενέστερη ημερομηνία ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου", δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος
της Εθνοσυνέλευσης Ντιοσδάτο Καμπέγιο

Ο 58χρονος Τσάβες δεν έχει εμφανιστεί δημόσια εδώ και έναν μήνα, από τότε δηλαδή που αναχώρησε για την Κούβα για άλλη μία εγχείρηση. "Η κατάσταση του προέδρου ήταν σταθερή και έδειχνε να αντιδρά θετικά στη θεραπεία", δήλωσε ο υπουργός Ερνέστο Βιλέγκας σε τελευταία του ενημέρωση.

Ωστόσο η κυβέρνηση δίνει τις πληροφορίες για την ασθένεια με το σταγονόμετρο και αυτός είναι ίσως ένας από τους λόγους για τους οποίους οργιάζουν οι φήμες για την κατάσταση του λαοφιλούς προέδρου.

Για το όλο ζήτημα η αντιπολίτευση με επιστολή της προειδοποίησε τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών για τον κίνδυνο "παραβίασης της συνταγματικής τάξης" εάν ο Τσάβες, που επανεξελέγη τον Οκτώβριο, δεν παρουσιαστεί για να ορκιστεί.

"Αν δεν λάβει χώρα την 10η Ιανουαρίου η ορκωμοσία του προέδρου και αν δεν ενεργοποιήσουμε τις συνταγματικές διατάξεις σχετικά με την προσωρινή αδυναμία του πρόεδρου της δημοκρατίας, θα έχει διαπραχθεί μια σοβαρή παραβίαση της συνταγματικής τάξης στη Βενεζουέλα που θα επηρεάσει την ουσία της δημοκρατίας", τονίζεται στην επιστολή που στάλθηκε την Δευτέρα προς τον γγ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας (MUD).

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ο Τσάβες δεν αντιλαμβάνεται τη βαρύτητα του όρκου, ενώ επεσήμανε πως η Εθνοσυνέλευση θα πρέπει να έχει το ρόλο προεδρικού επόπτη μέχρι τις νέες εκλογές.

Τη Δευτέρα η Καθολική Εκκλησία της Βενεζουέλας δήλωσε πως θα ήταν ηθικά απαράδεκτο εάν το Σύνταγμα επέτρεπε την παραμονή του Τσάβες στην εξουσία μετά από την απουσία του στην ορκωμοσία.


πηγή: philenews.com

1 σχόλιο: