Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Δευτέρα η πιο καταθλιπτική μέρα του έτους


Η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου είναι η 3η Δευτέρα του έτους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Βρετανού ψυχολόγου Κλιφ Αρνάλ. Φέτος, η "μπλε Δευτέρα", όπως την ονομάζει, είναι η σημερινή (21 Ιανουαρίου).

Ο Αρνάλ επισημαίνει ότι αυτή είναι η περίοδος που αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς των Χριστουγέννων, αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι δεν θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις που πήραμε για το νέο έτος, ενώ ο καιρός είναι συνήθως μουντός.

Το 2005, ο Αρνάλ ανέπτυξε την παρακάτω εξίσωση για τον υπολογισμό της πιο καταθλιπτικής ημέρας, όπου "W" είναι ο καιρός, "D" τα χρέη, "T" το χρονικό διάστημα που έχει περάσει από τα Χριστούγεννα, "Q" το χρονικό διάστημα από τη μη υλοποίηση των αποφάσεων για το νέο έτος, "Μ" τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων, "Na" η ανάγκη για δράση και "d" το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τον επόμενο μισθό.

Η εξίσωση για τον υπολογισμό της πιο καταθλιπτικής ημέρας του έτους


Η παραπάνω μέθοδος έχει αμφισβητηθεί εκτενώς, χαρακτηριζόμενη ως "ψευδο - επιστήμη". Η εγκυρότητά της πλήττεται και από το γεγονός ότι  δημιουργήθηκε στο πλαίσιο μίας διαφημιστικής καμπάνιας για ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο.

Από την πλευρά του, ο Αρνάλ παραδέχεται ότι ο υπολογισμός της "μπλε Δευτέρας" κάθε χρόνο δεν βοηθάει ιδιαίτερα κανέναν. "Είμαι ικανοποιημένος για τον αντίκτυπο που έχει (ο υπολογισμός) εφόσον κάνει τους ανθρώπους να μιλούν για την κατάθλιψη και τα συναισθήματά τους. Επίσης, ενθαρρύνω τον κόσμο να  αντικρούσει την όλη ιδέα της ύπαρξης της "πιο καταθλιπτικής ημέρας" και να χρησιμοποιήσει την ημέρα αυτή ως εφαλτήριο για ό,τι έχει πραγματικά σημασία στη ζωή του", έχει δηλώσει στην Telegraph.


Glenti comment: Δεν περίμενα επιστημονικές εξηγήσεις, εξισώσεις και άρθρα για να το πιστέψω...


πηγή: enet.gr

2 σχόλια:

  1. Δεν περιμέναμε εξηγήσεις όντως... Χώσε τους τα γερά αγαπητή Kat...

    Μην ξεχνάτε ΟΛΟΙ σας ποια είναι η αρχόντισσα όλων των ημερών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαχαχαχα! Καλά αυτός ο Αρνάλ δε ντράπηκε να δημοσιοποιήσει την κλίμακα; χαχαχα... Εγώ το μόνο που χρειάζομαι είναι το Δευτεριάτικο comment της Kat και έχω πειστεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή